Od 0 do mmm za tren oka! Najlakši desert ikad! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Od 0 do mmm za tren oka! Najlakši desert ikad!

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
5.12.2024.

Da li i vas zima inspiriše na male kuhinjske avanture?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Vrijeme je da upalimo pećnicu, pospemo radnu površinu brašnom i pustimo da miris svježe pečenih keksića ispuni dom.

 



Ovi speltini keksi s bademima i čokoladom nisu "još jedan simple desert", ne, ne, oni su prava praznična bajka u obliku zalogaja... sa dodatkom čokolade... i cimeta... i kokosovog šećera... i badema...mmm... fantazija.

 




Idemo vidjeti šta nam je sve potrebno i u čemu je tajna ovih keksića?

Sve počinje s najfinijim sastojcimaSpeltino brašno daje aromu koja podsjeća na tradicionalne domaće kolačiće i dodaje suptilnu dubinu svakom zalogaju. Njegova prirodna svojstva čine da keksići budu nevjerojatno nježni, dok istovremeno zadržavaju bogatstvo ukusa.

 



Zahvaljujući nižem udjelu glutena u poređenju s bijelim brašnom, speltino brašno daje lakoću u teksturi i ugodan, pomalo orašasti finiš koji savršeno nadopunjuje ostale sastojke.

 




Kokosov šećer donosi dašak karamelaste slatkoće, savršeno uravnotežene sa suptilnom gorčinom komadića tamne čokolade, a upravo je tamna čokolada ta koja ovim keksima daje intenzivan, bogat okus koji se topi u ustima.

 



Dodajte tome hrskave komadiće badema, koji donose ne samo teksturu već i laganu orašastu slatkoću, a pri svakom zalogaju oslobađaju nježnost i bogatstvo prirodnih ulja. Bademi su više od običnog dodatka u ovom receptu jer oni stvaraju balans između slatkog i orašastog.

 



Tu je i cejlonski cimet – kralj zimskih aroma, koji s razlogom nosi tu titulu. Njegova topla i aromatična nota ne samo da pretvara svaki zalogaj u mali užitak, već i priziva uspomene na zimske večeri uz topli napitak. Ovaj cimet, poznat po svojoj suptilnoj slatkoći i bogatstvu okusa, podiže cijelo jelo stvarajući ugođaj koji ostaje dugo u pamćenju.

 




Kako početi?

Ako ste se uspjeli dosad suzdržati da ne pojedete čokoladu krenimo sa pripremom. Prvo, zamislite se u sceni iz filma: vani pada snijeg, svjetlucave lampice obasjavaju sobu, a vi s osmijehom miješate sastojke koji savršeno mirišu dok u pozadini pjeva, niko drugi do Mariah Carey i All I want for Christmas is youuu... Upravo tako izgleda priprema ovih keksića! Uz minimalan trud, ali maksimalan užitak, svaki zalogaj će vas odvesti ravno u praznični raj.

 




Sastojci (za 20 keksića)


Priprema
 

  • Pripremite bazu: U velikoj posudi pomiješajte dmBio speltino brašno, dmBio prašak za pecivo, dmBio cimet i prstohvat soli. Ovo je trenutak kada vaša kuhinja počinje mirisati na praznike!
  • Zlatna krema: U drugoj posudi izmiksajte dmBio kokosov šećer, maslac i jaje dok ne dobijete glatku smjesu. Ova kombinacija je tajna savršene teksture keksa.
  • Spojite magiju: Suhe sastojke polako dodajte mokrima, a zatim umiješajte dmBio komadiće tamne čokolade i dmBio bademe. Svaki komadić čokolade prići će vama kao najtoplija praznična čestitka.
  • Oblikujte: Rukama oblikujte kuglice, spljoštite ih i posložite na pleh obložen papirom za pečenje. Savršeni su čak i prije nego što su gotovi, zar ne?

     



 

  • Pečenje – trenutak istine: Pecite na 180°C 12-15 minuta, dok rubovi ne postanu zlatni. Važno: Nemojte ih pojesti odmah – pustite ih da se malo ohlade. Znamo, ovo je najteži dio!

     




Zašto su posebni?

Čokolada koja se topi u ustima, hrskavi bademi i suptilna nota cimeta čine ove kekse neodoljivim. Speltino brašno daje im blagu, orašastu aromu, dok kokosov šećer dodaje suptilnu slatkoću koja podsjeća na karamel. Savršeni su uz šolju toplog čaja ili kafe.

 




Mali trik za dodatnu radost

Ako želite dodati poseban praznični dodir, koristite neke vaše posebne kalupe ili prije pečenja pospite kekse sitno nasjeckanim pistacijama ili zrnima crvenog šećera. Garantujemo da će izgledati kao prave male zvijezde sa jelkice.

 



Napravite ove keksiće i podijelite ih s najdražima jer čarolija praznika nije u poklonima, već u trenucima provedenim zajedno uz miris svježe pečenih keksića.

 



Sretan vam sladak i mirisan praznik! Make my wish come true, oh, baby, all i want for Christmas is cookie!

* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci