Cimet rolnice od jabuke mogu biti najbolji desert ikad: Otkrivamo tajni dodatak
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETTopla mirisna cimet rolnica koja se tek izvadila iz pećnice predstavlja pravi mali trenutak sreće.
To je moment u kojem zastanemo i uživamo u mirisima koji okupaju dom, kada svaka razmotana rolnica donosi bogatu kombinaciju jabuka i cimeta koji se tope na nepcu. No, postoji jedna gourmet tajna na koju ponekada zaboravljamo. Slojevitost! Slojevi okusa, tekstura i mirisa kreiraju savršenu harmoniju i čine i najjednostavnije delicije nezaboravnima.
Pitate se što još možete dodati ovom tradicionalnom receptu da ga učinite još više posebnim? Odgovor se krije u jednom od omiljenih toplih napitaka s kojim se kreiraju najljepši rituali – čaj!
Kada se poslužuje uz savršeno odabran čaj, okusi rolnica postaju intenzivniji i tu počinje prava kulinarska avantura. Kako biste već danas kušali ovaj savršeni spoj, mi vam donosimo recept, a vi se uputite do Crvena jabuka gastro marketa i na njihovim policama potražite čajeve "Volim". Zašto? Zato što vas tu čeka čak 16 neodoljivih okusa među kojima će svatko pronaći svog favorita.
Bilo da birate klasike poput Earl Grey čaja, čija citrusna nota odlično balansira bogati okus cimeta ili ste u potrazi za nečim osvježavajućim poput zelenog čaja, svaka kombinacija donosi svoju priču.
Ako volite nešto voćno, čaj od brusnice ili trešnje može stvoriti divan kontrast s toplim tijestom rolnice, dok ljubitelji jesenske kombinacije koja se krije i u rolnicama mogu uživati u savršenom spoju jabuke i cimeta – čaj koji kao da je stvoren za ovaj desert.
Svaki gutljaj čaja, u kombinaciji s mekom i slatkom cimet rolnicom, stvara cozy trenutak, gotovo kao topli zagrljaj. Bez obzira na to koji čaj odaberete, ovaj ritual uživanja u malim slatkim zalogajima, uz pažljivo pripremljeni čaj iz njihovog asortimana, podsjeća nas koliko je važno posvetiti se trenutku i uživati u toplini doma.
Sada idemo stvoriti okusnu harmoniju koja će vas opustiti i razveseliti.
Cimet rolnice s jabukama
Sastojci
Za tijesto
- 500 grama brašna
- 250 mililitara mlijeka (mlakog)
- 75 grama maslaca (otopljenog)
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 50 grama šećera
- 7 grama suhog kvasca (1 kesica)
Za nadjev
- 2 jabuke (oguljene i nasjeckane na sitne kockice)
- 100 grama smeđeg šećera
- 1 kašika cimeta
- 50 grama maslaca (otopljenog)
- 1 kašika limunovog soka (kako jabuke ne bi potamnile)
- 1 kašika gustina
Za preljev
- 100 grama šećera u prahu
- 2 kašike mlijeka ili vrhnja
- 1/2 kašičice vanilije
Priprema
Priprema tijesta
Za početak je potrebno mlako mlijeko dodati u kvasac i šećer te zatim promiješati i ostaviti da se aktivira 5 - 10 minuta. Nakon toga u veću posudu dodajte brašno, sol, jaje i otopljeni maslac. Potom dodajte aktivirani kvasac i zamijesite mekano tijesto. Ako je potrebno, dodati još malo brašna. Zatim pustite tijesto da odstoji na toplom mjestu oko 1 sat, dok ne udvostruči volumen.
Priprema nadjeva
Za nadjev u tavi otopite maslac, dodajte nasjeckane jabuke i limunov sok te lagano kuhajte 5 minuta dok jabuke ne omekšaju. Zatim dodajte smeđi šećer, cimet i brašno i miješajte dok smjesa ne postane gusta i karamelizirana. Ovu smjesu je potrebno ostaviti na stranu da se ohladi.
Oblikovanje rolnica
Tijesto ćete za početak razviti u pravokutnik debljine oko 1 centimetar. Potom ga premažite otopljenim maslacem te ravnomjerno rasporedite nadjev od jabuka i cimeta. Tijesto sa smjesom zarolajte čvrsto u rolnicu i narežite na krugove debljine 2 - 3 centimetra. Potom posložite rolnice u pleh koji ste prethodno premazali, te ih ostavite da stoje po strani još 20 minuta.
Zagrijte rernu na 180°C i pecite rolnice 20 - 25 minuta, dok ne dobiju neodoljivu zlatnu nijansu.
Preljev
Tajna dobrog okusa je i u posebnom preljevu. Pomiješajte šećer u prahu s mlijekom i vanilijom dok ne dobijete glatku smjesu kojom ćete za kraj preliti tople rolnice i poslužiti.
Ako ste tražili recept za koji ćete pri svakom zalogaju pomisliti da je najbolji ikada, pratite upute i ne zaboravite: Tajna potpunog okusa se krije u dodacima. Stoga skuhajte omiljeni čaj i tako iznenadite nepce raskošnim slojevima okusa, a dom ispunite najljepšim mirisima.
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba