TEKST:

DATUM OBJAVE: 19.4.2021.

Kad se prije nekoliko godina iz Rusije doselila u Banja Luku, Elena Šket nije ni slutila u kojoj će mjeri njene craft čokolade i slastice osvojiti srca (i nepca) brojnih hedonista, koji mogu uživati u okusima i mirisima preukusne, prirodne čokolade i bombona koji dolaze bez vještačkih dodataka, bijelog šećera i grižnje savjesti.

Naša sugovornica, koju opisuju tri vrline, pažljivost, tvrdoglavost i strpljenje jako je zavoljela svoj početni hobi koji je s vremenom pretvorila u ozbiljan posao i koji iz dana u dana privlači sve veću pažnju ljubitelja čolade.

Elena nam je kroz intervju otkrila kako je sve počelo te što je ono što Chocology.ba čini tako posebnim.

Elena Šket

***

Sjećate li se svoje početne ideje prije samog nastanka i pokretanja koncepta Chocology.ba? Što ste imali na umu i kako je izgledao tijek cijele priče od početka do danas?

Da, naravno se sjećam. Sve je krenulo od mojih ličnih promjena 2016. kad sam više pažnje obratila na svoju ishranu, konzumiranje slatkiša koji su mi uvijek bili pri ruci, jer sam veliki slatkoljubac, a bez čokolade nisam mogla živjeti. Uvijek sam sa svakog putovanja donosila neku zanimljivu čokoladu kao i proizvode sa dodatnim šećerom koji nisu ni spadali u kategoriju poslastica ali su ga imali u svojem sastavu. Tako sam odjednom iz upotrebe izbacila sav bijeli šećer.

Nije mi bilo teško hraniti se zdravo jer volim voće, povrće i žitarice. Osjećala sam se energičnije i raspoloženije. Od tada su moji deserti bili voće i suho voće, no počela mi je nedostajati raznovrsnost slatkiša, stoga sam odlučila početi praviti kuglice od suhog voća, orašastih putera, kakaa, kao i sirove tortice. U to vrijeme, u Rusiji nije bilo razvijeno tržište zdravih slastica tako da mi je sinula ideja da pravim i prodajem kuglice jer su doista ukusne, hranljive i zdrave.

Nisam imala baš mnogo vremena da se ozbiljno bavim slasticama jer je moj primarni posao bilo računovodstvo. No, tada sam u Rusiji probala čokoladu koja ne sadrži zaslađivače i zaljubila sam se! Bila je to čokolada od rogača. Iskreno, prije toga nisam ni znala što je rogač.

Odjednom se u Rusiji pojavilo dosta novih poslastica, čokolade sa sirupima agave i datulja, pekmezima i voćnim sokovima. Bila sam oduševljena! Kasnije, kada sam se preselila u BiH odlučila sam upisati kurs čokolaterije, zasnovanog na proizvodnji vegan čokolade i poslastica, a sve kako bih čokolade pravila za sebe i svoju porodicu i saznala više o procesu proizvodnje i razlikama u sirovinama.
Probavši svoju prvu čokoladu nisam mogla vjerovati koliko je ukusna ispala. Od tog trenutka sam počela “vježbati” na svojim prijateljima i rođacima koji se hrane na uobičajen način i ne izbjegavaju šećer. Nakon toga, uslijedilo je stvaranje dizajna i etiketa, naziva, potraga za odgovarajućim pakovanjima. Kad sam osjetila spremnost svoje proizvode ponuditi široj grupi ljudi, otvorila sam svoj Instagram profil.

Foto: Elena Šket 

Slastice bez bijelog šećera sve su popularnije jer imaju intenzivniji i zdraviji okus. Znamo koliko je vremena potrebno da jedna čokolada nestane, no zanima nas koliko je vremena potrebno da ona nastane?

Sav proces od pripreme do konačne realizacije traje oko jedan, jedan i pol sat.

Foto: Elena Šket 

Kao kupci i potrošači, često imamo upitnik iznad glave kada stojimo ispred police sa čokoladama i vidimo da ispod jedne stoji cijena od npr. 2,00 KM, a ispod druge 10,00 KM iako je riječ o proizvodu istog tipa. Iz vašeg iskustva, što se krije iza te razlike u cijenama?

Dok se nisam educirala, birala sam čokoladu po etiketi. Stoga sam na svom profilu napisala post baš na ovu temu. Ima nekoliko razloga zbog kojih neke čokolade koštaju značajno jeftinije:

  • Kakao maslac. Često se zamjenjuje različitim jeftinim biljnim ili mliječnim mastima. Hidrogenizirane masti smanjuju cijenu čokolade ali i oduzimaju njen ukus i kvalitetu.
  • Zaslađivači. Dodavanje prirodnih sirupa, meda, nerafiniranih šećera uvijek je skuplje nego stavljanje bijelog šećera koji često u deklaracijama stoji na prvom mjestu. To znači da je od njega u većem dijelu sastavljena industrijska čokolada čime se maskira okus jeftinih sastojaka i pogoršava kvalitetu.
  • Kakao prah. Čokolade na policama prodavnica uglavnom sadrže jeftiniji kakao prah s nižim intenzitetom okusa i takve čokolade nemaju puninu arome dok ih konzumirate, za razliku od aromatične kakao paste koja se koristi u visokokvalitetnim čokoladama kakve su Chocology čokolade.
  • Arome. Da bi industrijska čokolada imala intenzivniji miris i okus, proizvođači često dodaju vještačke arome.
  • Topinzi i punjenja. Kraft čokolade sadrže kvalitetno liofilizovano voće, orašaste plodove, prirodne boje i mirise voća i začina koji se mogu dodavati i kombinirati po želji klijenta, dok masovne čokolade naravno nemaju takve opcije.

Foto: Elena Šket 

Što mislite, koliko se u posljednjih godina potrošačko društvo osvijestilo o kupovini craft slastica u odnosu na one komercijalizirane, industrijske?

Mislim da su se ljudi općenito osvijestili po pitanju zdravog načina života, osobito hrane. U mom okruženju, ljudi su u svojim domovima počeli praviti zdravije slatkiše te izbjegavati industrijske, ali i više cijeniti craft slastice, kako zbog kvalitete, prirodnog okusa ali i uloženog truda.

Foto: Elena Šket 

Po Vašem ukusu, koja je to kraljica među čokoladama i koje se voće najbolje slaže s istom? Koja je Vaša omiljena kombinacija okusa?

Tamna čokolada sadrži 75-90% kakaoa, intenzivna je, jaka i baršunasto-nježnog ukusa. Takva čokolada se ne jede na brzinu. Treba steći naviku i za taj ritual, staviti komadić čokolade u usta, sačekati da se istopi i uživati u raznovrsnim nijansama okusa. Rekla bih, prava meditacija. Inače, okus tamne čokolade odlično dopunjavaju maline, višnje i bademi, no opet sve ovisi od ukusa same sirovine od koje je napravljena čokolada. Ja lično najviše volim čistu tamnu čokoladu. Njen okus se može mijenjati od vrste kakao paste, odnosno od porijekla iste. U zadnje vrijeme sam za sebe otkrila čokoladu sa provansalskim travama i solima. Uskoro je dodajem i u asortiman Chocology.ba kako bi je mogli probati svi ljubitelji neobičnih kombinacija.

Link ka društvenim mrežama i info kako kupci mogu naručiti Vaše čokolade?

Chocology.ba je mjesto za narudžbu. Samo se treba javiti u DM gdje se mogu dobiti sve informacije o sastavima, punjenjima, topinzima, preporukama i cijenama.

Foto: Elena Šket 

Foto: Elena Šket 

Foto: Elena Šket 

***

Naslovna fotografija: @chocology.ba
Tekst: Ana Bošnjak 


Bonjour

ZARA hitovi: Ovih 10 komada nestaju najbrže!

TEKST: Ilda Lihić-Isović

ZARA hitovi: Ovih 10 komada nestaju najbrže! ZARA hitovi: Ovih 10 komada nestaju najbrže!

Ako ste planirali „samo malo da provirite“ na ZARA web shop bolje da se vežete.

Nova kolekcija donosi ljeto u najšarmantnijem izdanju do sada: lagani krojevi, prirodni materijali, boje koje podižu raspoloženje i modeli koji već pune Instagram feedove.

Prsluk koji je svima zapeo za oko, ali ima jedan detalj

ZARA ga naziva Shell button knit waistcoat, ali modni entuzijasti ga zovu: najtraženiji prsluk sezone

 

ZARA_prsluk
 

Topla narandžasta, retro dugmad i bezvremenski kroj učinili su ga viralnim, a online zalihe… nestale.

 

zara_nova_kolekcija_1_bonjour_ba
Provjerite dostupnost u radnjama

 

Za kontrast i prozračnost, dodali smo lanene palazzo hlače koje dolaze iz ZARA premium linije, dakle 100% lan, visok struk i kroj koji lebdi pri svakom koraku. Ovaj spoj je ljeto u punom sjaju. 

 

zara_nova_kolekcija_2_bonjour_ba

Kupi ovdje


Haljina koja izgleda kao dizajnerski komad, a košta mnogo manje

Ova haljina izgleda kao da je sa crvenog tepiha, a zapravo dolazi iz ZARE i košta manje od 60 KM.

 

ZARA_bijela_haljina
 

Izrađena od pređe s mješavinom poliamida, drapirana midi haljina s američkim izrezom savršena je za sve vaše večernje planove od ljetnih zabava do vjenčanja i fancy večera.

 

zara_nova_kolekcija_3_bonjour_ba
 

Kupi ovdje

 

Komplet koji izgleda kao espresso i ljeto u savršenom spoju

Ako postoji boja ljeta 2025. ovo je ozbiljan kandidat. Tamnosmeđi linen set s vezom izgleda kao nešto što biste ponijeli na italijansko putovanje kroz Toskanu (i obavezno fotkali uz espresso).

 

zara_smeđi_set

 

Top s vezom, otvorenim leđima i podesivim bretelama ima laneni dodatak i dolazi s postavom. Hlače visokog struka s elastičnim dijelom i vezenim detaljima spajaju udobnost i ljetni luksuz. Idealno za elegantne dane na +30°C.

 

zara_nova_kolekcija_4_bonjour_ba

Kupi ovdje

Kupi ovdje


Set koji izgleda kao resort glam, ali nosi se i u gradu

Print, duboki američki izrez i silueta koja lagano prati pokret… ovaj top je pravi primjer ljetnog ZARA šarma. 

 

zara_nova_kolekcija_5_bonjour_ba
 

Nosite ga uz odgovarajuće široke hlače i spremni ste za sve od večernjih šetnji do koktela s prijateljicama.

 

zara_nova_kolekcija_9_bonjour_ba

Kupi ovdje

Kupi ovdje

 

ZARA bijeli komplet koji miriše na lavandu i ljeto

Top s vezenim detaljima i volanom djeluje romantično, nježno i nevjerovatno prozračno.

 

zara_nova_kolekcija_6_bonjour_ba
 

Uparen s istom midi suknjom, s vezom koji podsjeća na vintage čipku, ovaj look je idealan za ljetne šetnje, brunch s prijateljicama ili bijeg iz grada.

 

zara_nova_kolekcija_10_bonjour_ba

Kupi ovdje

Kupi ovdje


Haljina koja ljeto pretvara u jednostavnu eleganciju

Za dane kada želite izgledati sređeno uz minimalan trud ova haljina s cut-out detaljem je pravi odgovor. Gornji dio od rastezljivog materijala prati tijelo, dok lagana suknja u midi dužini donosi udobnost i lakoću kretanja.

 

zara_nova_kolekcija_8_bonjour_ba

 

Tanke bretele i detalj u struku daju joj dašak modernosti, bez gubitka one lepršave, nenametljive ženstvenosti baš onako kako ljetna haljina treba izgledati.

 

zara_nova_kolekcija_11_bonjour_ba

Kupi ovdje


Savjet za kraj? Spasite favorite odmah u aplikaciji, bacite pogled u najbližu radnju i budite korak ispred svih koji će ovu kolekciju otkriti tek kad već bude prekasno.
 

Foto: @sophieapps


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!