Završen 14. Nestlé Zdravo! atletski kup koji razvija svijest o važnosti sporta - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Završen 14. Nestlé Zdravo! atletski kup koji razvija svijest o važnosti sporta

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

ZDRAVLJE I NJEGA
6.11.2023.

U Centru za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko" u Sarajevu je održano finale 14. Nestlé Zdravo! atletskog kupa u organizaciji Atletskog Saveza BiH i kompanije Nestlé Adriatic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Na atletskoj stazi vladalo je veliko uzbuđenje, dok su ove godine Ema Mešković iz Tuzle i Enhar Mahmić iz Zenice ponosno podigli pehare za najbolje ostvarene rezultate.

U finalu ovogodišnjeg kupa, učestvovalo je 72 dječaka i djevojčica iz 30 osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine, a istakle su se ekipe iz 6 gradova: Sarajeva, Mostara, Banja Luke, Zenice, Tuzle i Čitluka. Nebojša Matijević, koordinator Nestlé Zdravo! atletskog kupa za Bosnu i Hercegovinu, istakao je važnost promicanja zdravih životnih navika kod mladih.
"Kroz 14 izdanja Nestlé Zdravo! atletskog kupa, ohrabrili smo mlade ljude da se bave rekreativnim sportom. Ove godine smo uspjeli uključiti više od 1.600 djece, nadajući se da će taj broj rasti iz godine u godinu", naglasio je Matijević.

Svi su svjesni činjenice da djeca danas dosta vremena provode ispred ekrana, računara ili mobitela stoga je važno da se redovno bave fizičkom aktivnošću još od ranog uzrasta. Ovogodišnje takmičenje osim na sportsku aktivnost skrenulo je pažnju i na važnost ishrane. Kako je oktobar bio i mjesec posvećen kraljici voća – jabuci, kompanija Bingo odlučila je biti dio ovog značajnog sportskog skupa mladih, pa su djeci podijelili novu domaću sortu jabuke Story ubranu tek u Popovom polju.
Istraživanje koje je sproveo profesor na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu Erol Kovačević kaže da oko 10% anketirane djece povrće konzumira jedanput sedmično, a voće oko 6%.

„Posebno brine podatak da preko 6% učenika ima tjelesnu aktivnost samo jedan dan sedmično, a 3,5% učenika niti jedan dan u sedmici nisu tjelesno aktivni. Istraživanja su pokazala da je tjelesna neaktivnost jedan od vodećih faktora rizika od nezaraznih bolesti“, upozorava profesor Kovačević.
Važno je istaći da osim voća i povrća, cjelovitih žitarica i ograničavanja unosa slatkiša i soli, potrebno je posebno povesti računa o hidrataciji organizma. Učesnici 14. Nestlé Zdravo! atletskog kupa su zato po završetku svojih utrka bili nagrađeni i toplom Maggi tarhana čorbom koja se specijalno za naše tržište proizvodi u Nestlé tvornici u Surčinu. Obogaćenu tarhana čorbu, za čiji recept je zaslužna nutricionistkinja Nevena Pandža, pripremio je kuhar Hamid Kurjaković.
„Važno je naglasiti da se između 20 i 30 % ukupne količine vode unosi putem hrane. Zbog toga je u kontekstu optimalne hidratacije izrazito važno unositi hranu sa većim procentom vode. U tom smislu kao različite vrste supa i juha čine se kao idealan obrok jer je voda u njima zastupljena između 80-95 %. Također, ove namirnice pored toga što pomažu u hidrataciji, sadrže visoke  i vrijedne nutrijente i kao takve bi trebale biti svakodnevno na meniju djece školske dobi“, smatra profesor Erol Kovačević.

Kompanija Nestlé još od 2009. godine je prepoznala važnost ulaganja u mlade u Bosni i Hercegovini i njihovog  usmjeravanja prema zdravim životnim navikama. Zato je sa Atletskim savezom BiH pokrenula Nestlé školsku atletsku ligu, koja je u relativno kratkom periodu postala popularna među mladima, što je rezultiralo i većim interesovanjem mladih za sport i sportske aktivnosti. Ovo je liga koja omogućava mladima koji nisu profesionalni sportisti da se takmiče u atletskim disciplinama.
Najbolje rezultate u disciplini skok u dalj zabilježili su Petra Pervan iz Čitluka (4,88) i Omer Bičić iz Sarajeva (5,28), dok su najbolji u skoku u vis bili Sajra Selimović iz Zenice (155) i Luka Kordić iz Čitluka (150). U bacanju kugle najuspješniji su bili Kanita Brka (12,50) i Enhar Mahmić (16,42) oboje iz Zenice, a na 100m najbrži su bili Helena Marić iz Banjaluke (13:23) i Eman Mulahemtović iz Zenice (12:34). 

300 m najbrže su pretrčali Tuzlaci Ema Mešković (43:40) i Amer Bećirović (40:44), dok su na 600 m najbrži bili Ena Bećirović iz Tuzle (1:41:88) i Harun Mešković iz Zenice (1:31:92). U ekipnom takmičenju nagrade su ponijeli dječaci i djevojčice iz Zenice. 

Pehari za najbolje pojedince otišli su u ruke Eme Mešković iz Tuzle za najbolji rezultat 43:40 u disciplini 300 m i Enharu Mahmiću iz Zenice za rezultat ostvaren u bacanju kugle (16,42).
Od 2012. projekat je proširen s edukativnim dijelom i kao takav je postao dio globalne Nestlé For Healthier Kids inicijative pod lokalnim imenom ,,Zdravo!”. U ovih 14 godina, ovim projektom je u Bosni i Hercegovini do sada obuhvaćeno 45.000 učenika.


NESTLÉ U ZAJEDNICI - Projekat Zdravo!

Projekat Zdravo! dio je globalne inicijative kompanije Nestlé, u okviru koje se kompanija obavezala da će do 2030. godine pomoći da 50 miliona djece vodi zdraviji život. Zdravo! akademija stalni je savjetnik za stvaranje zdravijih životnih navika, koji nudi provjerene informacije o prehrani i nutricionizmu, kao i alate koji olakšavaju njihovu primjenu.

Neki od njih su Zdravo! lista namirnica – vodič za kupovinu namirnica, Nutriporcija – planer jelovnika koji pomaže pri sastavljanje balansiranog obroka i kuharica Zdravo! kuhaj sa mnoštvom ideja za zabavna i zdrava jela bogata svim potrebnim nutrijentima. Istovremeno, platforma nudi i jednostavne savjete za uravnotežen razvoj djece, te ideje za stimulisanje djece na fizičku aktivnost.

* * *
Foto: Nestlé Zdravo! PR

Povezani članci

Najpopularniji članci