MAME RULZ: Ilda Humić o trudnoći, postpartumu i prednostima velike porodice - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

MAME RULZ: Ilda Humić o trudnoći, postpartumu i prednostima velike porodice

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

MAME RULZ
3.2.2023.

Novi članak rubrike Mame rulz odlučili smo posvetiti Ildi Humić, poznatoj influencerici koja često na društvenim mrežama podijeli zanimljiva iskustva i inspirira mnoge dame modnim kombinacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Ilda je mama troje djece koju prati preko 265k followera. Svoju veselu, pozitivnu i često ispunjenu humorom svakodnevicu dijeli sa mužem Edinom, najstarijom kćerkom Iman, te sinovima Lukmanom i Isakom.

Ilda se često osvrće na neke važne teme u roditeljstvu ili majčinstvu što je za svaku buduću ili novopečenu majku veoma važno jer često kroz iskustvo druge mame možemo naučiti više.

 


Ilda HumićUpravo zbog toga odlučili smo razgovarati sa Ildom i saznati kako su se razlikovale njene trudnoće, šta je za nju bitno tokom postpartuma, ali nam je rado otkrila i to da može učiniti nešto drugačije u majčinstvu šta bi to bilo.***

Kako su periodi trudnoće prošli za tebe i koliko se svaka trudnoća razlikovala?

Svaka trudnoća je prolazila na svoj način. U prvoj sam odmarala jer sam bila dosta mlađa i mislila sam da tako mora. U drugoj sam radila do 20 dana prije poroda i otišla na trudničko, dok sam u trećoj zbog komplikacija veći dio odmarala, ali istovremeno i radila na svom profilu tako da je svaka protekla drugačije. Što se razlika tiče nije bilo nekih većih oscilacija, naravno da nije isto, ali ne bih se sad mogla sjetiti niti neke veće razlike sem hematoma u posljednje dvije.

 Šta bi istaknula kao najvažnije za jednu mamu tokom postpartuma?

Po meni je najvažnije da se što prije digne na noge, osim ako naravno ne postoje indikacije koje nalažu drugačije i da se što više posveti bebi jer taj period vrlo brzo prođe.
 

Prije godinu dana postala si majka malenom Isaku, a prije toga vašu svakodnevnicu uljepšali su Iman i Lukman. Obično roditelji kažu da im se u jednom danu cijeli život okrene za 360 stepeni – vrijedi li to i za tebe?


Ne pravim tako velike paralele, nekako sam kroz život i posao naučila da ništa nije tako jednostavno i taj način života sam prihvatila i živim ga. Isakov dolazak je bio tako opušten kao da cijeli život imam troje djece. Lukman nas je očigledno dobro pripremio.

 Jeste li oduvijek htjeli imati veliku porodicu i šta su najljepše prednosti u kojem imate troje djece?

Jesmo, iako moram priznati smo i mi vrlo nezreli kao roditelji još uvijek.Najljepša stvar je neizmjerna ljubavkoja te ispunjava i činjenica da ništa na ovom svijetu nije važnije i ljepše od uloge roditelja.

 


 

Kako bi svoju porodicu opisala u jednoj riječi?

Kako drugačije nego ljubav.

 


 

Koju lekciju si naučila od svojih roditelja, a rado ju prenosiš i svojim mališanima?

Da se za sve treba izboriti sam i ne čekati da ti to neko servira gotovo. Možda je bolji opis: Naučiti ih da pecaju.
 

Šta bi rekla da su najveći izazovi u odgoju danas ili koji ti je bio najteži period majčinstva i kako si se nosila s tim?


Najteži dio za mene je naučiti djecu pravim, istinskim vrijednostima i moralu obzirom da živimo u svijetu punom nemorala. Nisam se previše obazirala na popularne metode i stavove jer smatram da su gore navedene mnogo važnije od tih nekih, sa moje tačke gledišta, banalnih stvari, kao kad je vrijeme za spavanje, da danas mogu pojesti samo red čokolade itd, meni je važnije da izrastu u ljude i da budu sretni. Nažalost živimo u svijetu gdje se zbog svega i svačega lijepi epitet nemajke, a ono što istinski vrijedi se nekako zanemaruje jer važno je pratiti trendove.

 


Imate li neke omiljene rituale? Šta vas kao porodicu najviše veseli na kraju radnog dana?


Imamo naravno, igranje na kraju dana žmire, pogađanja predmeta, kuhanje skupa i naravno nezaobilazne kino večeri gdje vrtimo dva filma u krug.

 

Osvrćući se unazad, da možeš učiniti nešto drugačije u majčinstvu, šta bi to bilo?


Imala bih više sabura i još bih se više igrala s njima.

 Sa tako mnogobrojnom ekipom uspiješ li uhvatiti pokoji trenutak samo za sebe? I ako da, kako takve trenutke najradije provodiš?
 

Jako teško i rijetko, ali zbog preokupiranosti, kako poslovnim tako i roditeljskim obavezama morala sam uvesti neki predah, a to je gledanje bilo kakvog filma pred spavanje kad svi ostali zaspu, to mi je sad neki ritual i cijeli dan se radujem tome.

 

 

Šta si naučila o sebi uz svoje mališane?


Naučila sam da ipak znam pokazati emociju jer važim kao neko ko se ne mazi, ne tepa i slično, ali kako sam postala roditelj, sve što nisam pokazala drugima, pokazala sam njima.

 I za kraj, kad bi mogla savjetovati nešto svojoj djeci, šta bi to bilo?


Da budu pošteni, vrijedni, da ne selektuju ljude, osim na dobre i loše i da su im jedini istinski prijatelji roditelji i oni između sebe.

 

 

***
Naslovna fotografija:@ilda_humic

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno