TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 11.12.2023.

Hljeb je osnovna životna namirnica za Bosance i Hercegovce.


Osim uz čorbe, jela od mesa i povrća, mnogo je onih u BiH koji hljeb jedu uz supu, ali i tjesteninu, rižu i krompir – namirnice, koje se u ostatku svijeta, uglavnom jedu bez hljeba.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by di-go kvasac (@digokvasac)



U nekim dijelovima BiH hljeb je prva namirnica koja se stavlja na sto prilikom serviranja obroka, jer “u hljebu je nafaka” te je hljeb je neizostavan dio života Bosanaca i Hercegovaca.

Hljeb je sastavni dio bosanskohercegovačke tradicije. Stoljećima unazad naći ćemo zapise o vrstama hljeba koje se prave u različitim dijelovima BiH – od sarajevskog somuna, banjalučke bijele pogače, krajiške maslenice, do kiseljačke pogače. Njemački arheolog Emil Braun zapisao je da je u Bosni 1923. godine bilo između 900 i 1.000 pekara, a samo u Sarajevu između 180 i 200. 

Svjesni važnosti hljeba za Bosance i Hercegovce, ali i savremenog tempa života u kojem više ne možemo odvojiti puno vremena za pripremanje hljeba, di-go je pripremio svoju vrhunsku inovaciju.

Uz di-go mješavine za hljeb, ne morate satima čekati da osjetite miris svježe ispečenog hljeba. Potrebno je samo da u di-go mješavinu za hljeb sipate vodu, pustite mašti na volju i gotovo!

Zahvaljujući di-go mješavinama za hljeb, u samo tri koraka – uspi, promiješaj i ispeci – miris domaćeg hljeba će se širiti vašim domom. Bez ostataka brašna po kuhinji, bez ruku u tijestu, bez bojažljivog pogleda “da li je tijesto poraslo”.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by di-go kvasac (@digokvasac)



Prava, čista pekarska čarolija kod kuće!

Ono što je najbolje je da sa di-go mješavinama za hljeb, svako može postati vrhunski pekarski majstor, bez ikakvog napora. Ovaj hljeb uspijeva svakom od 15 do 95 godina!  Tim di-go stručnjaka i nutricionista razvio je vegansku formulu i kreirao ukusan i zdrav obrok bez aditiva dostupan svima.

Uz nove di-go gotove mješavine za hljeb, u samo tri koraka – uspi, promiješaj, ispeci – možete uživati u savršenom domaćem hljebu čak i do pet dana.

S mješavinama za hljeb di-go čarolija nastupa bez čekanja, dok je okus tradicije postojan zahvaljujući autentičnom kiselom tijestu. S di-go mješavinama imate savršen hljeb i druga dizana tijesta bez napora, za samo 60 minuta.

Različite di-go mješavine donose nove okuse hljeba. di-go nudi mješavine za ljubitelje finog domaćeg hljeba, one koje vole okus multigrain kruha ili žele uživati u biranim mediteranskim notama. di-go, jednostavno, ima ponudu za najprobirljivije sladokusce. Vrećica suhog kvasca od sedam grama u svakom pakiranju garantira savršeno dizano tijesto svaki put.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by di-go kvasac (@digokvasac)



Da ponovimo: di-go mješavine bez aditiva, bez miješenja i s prirodnom trajnošću od pet dana koji se osigurava preko dodatka kiselog tijesta. Hljeb/kruh koji uspijeva svima od 15 do 95 godina!

* * *
Naslovna fotografija: @digokvasac


Bonjour

Chef s Michelinovom zvjezdicom stiže u Sarajevo i donosi svježinu u restoran Amber

TEKST: Bonjour.ba - PR

Chef s Michelinovom zvjezdicom stiže u Sarajevo i donosi svježinu u restoran Amber Chef s Michelinovom zvjezdicom stiže u Sarajevo i donosi svježinu u restoran Amber

Sarajevo polako postaje nezaobilazna destinacija za ljubitelje fine kuhinje, a restoran Amber novi je dokaz tome.

Ovaj restoran, koji se nalazi u sklopu luksuznog Apeiro hotela, nakon pažljivo osmišljenog rebrandinga ulazi u potpuno novo poglavlje svoje priče i to pod vodstvom renomiranog kuhara Maria Mandarića, nosioca prestižne Michelinove zvjezdice.


restoran_amber2bonjour_ba

Od 15. novembra 2025., ljubitelji vrhunske gastronomije imat će priliku doživjeti prvo ekskluzivno degustacijsko veče novog jelovnika koji potpisuje upravo Mandarić


restoran_amber6bonjour_ba

Očekuje se jedinstveno iskustvo u kojem se spajaju tradicija i savremena kulinarska filozofija, autentični lokalni sastojci, sofisticirane tehnike i umjetnički pristup svakom tanjiru.

"Sarajevo ima nevjerovatan potencijal, bogatu gastronomsku tradiciju i publiku koja zna prepoznati kvalitet. Moj cilj je da kroz Amber donesem svježinu, kreativnost i da zajedno pomjerimo granice gastronomije u Sarajevu“, istakao je Mario Mandarić povodom svog dolaska.


restoran_amber1bonjour_ba

Rebranding restorana Amber rezultat je želje da se ovaj gastronomski prostor izdvoji kao nova kulinarska destinacija u Bosni i Hercegovini, mjesto elegancije i inovacije. 


restoran_amber3bonjour_ba

Novi vizuelni identitet, profinjena atmosfera i autorski meni najavljuju da će svaki detalj biti pažljivo promišljen i usmjeren ka potpunom užitku gosta.

 



Pored restorana Amber, Mandarić će biti zadužen i za kreiranje menija u Sans Cesse Bistrou, novom konceptu koji će u opuštenijem, ali podjednako kvalitetnom duhu, ponuditi moderan pristup svakodnevnoj gastronomiji.


restoran_amber4bonjour_ba

Za Sarajevo, ovo je više od dolaska jednog kuhara, to je korak ka novim kulinarskim standardima i potvrda da grad sve više zauzima mjesto na gastronomskoj karti regije.

 

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!