TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 11.12.2023.

Hljeb je osnovna životna namirnica za Bosance i Hercegovce.


Osim uz čorbe, jela od mesa i povrća, mnogo je onih u BiH koji hljeb jedu uz supu, ali i tjesteninu, rižu i krompir – namirnice, koje se u ostatku svijeta, uglavnom jedu bez hljeba.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by di-go kvasac (@digokvasac)



U nekim dijelovima BiH hljeb je prva namirnica koja se stavlja na sto prilikom serviranja obroka, jer “u hljebu je nafaka” te je hljeb je neizostavan dio života Bosanaca i Hercegovaca.

Hljeb je sastavni dio bosanskohercegovačke tradicije. Stoljećima unazad naći ćemo zapise o vrstama hljeba koje se prave u različitim dijelovima BiH – od sarajevskog somuna, banjalučke bijele pogače, krajiške maslenice, do kiseljačke pogače. Njemački arheolog Emil Braun zapisao je da je u Bosni 1923. godine bilo između 900 i 1.000 pekara, a samo u Sarajevu između 180 i 200. 

Svjesni važnosti hljeba za Bosance i Hercegovce, ali i savremenog tempa života u kojem više ne možemo odvojiti puno vremena za pripremanje hljeba, di-go je pripremio svoju vrhunsku inovaciju.

Uz di-go mješavine za hljeb, ne morate satima čekati da osjetite miris svježe ispečenog hljeba. Potrebno je samo da u di-go mješavinu za hljeb sipate vodu, pustite mašti na volju i gotovo!

Zahvaljujući di-go mješavinama za hljeb, u samo tri koraka – uspi, promiješaj i ispeci – miris domaćeg hljeba će se širiti vašim domom. Bez ostataka brašna po kuhinji, bez ruku u tijestu, bez bojažljivog pogleda “da li je tijesto poraslo”.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by di-go kvasac (@digokvasac)



Prava, čista pekarska čarolija kod kuće!

Ono što je najbolje je da sa di-go mješavinama za hljeb, svako može postati vrhunski pekarski majstor, bez ikakvog napora. Ovaj hljeb uspijeva svakom od 15 do 95 godina!  Tim di-go stručnjaka i nutricionista razvio je vegansku formulu i kreirao ukusan i zdrav obrok bez aditiva dostupan svima.

Uz nove di-go gotove mješavine za hljeb, u samo tri koraka – uspi, promiješaj, ispeci – možete uživati u savršenom domaćem hljebu čak i do pet dana.

S mješavinama za hljeb di-go čarolija nastupa bez čekanja, dok je okus tradicije postojan zahvaljujući autentičnom kiselom tijestu. S di-go mješavinama imate savršen hljeb i druga dizana tijesta bez napora, za samo 60 minuta.

Različite di-go mješavine donose nove okuse hljeba. di-go nudi mješavine za ljubitelje finog domaćeg hljeba, one koje vole okus multigrain kruha ili žele uživati u biranim mediteranskim notama. di-go, jednostavno, ima ponudu za najprobirljivije sladokusce. Vrećica suhog kvasca od sedam grama u svakom pakiranju garantira savršeno dizano tijesto svaki put.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by di-go kvasac (@digokvasac)



Da ponovimo: di-go mješavine bez aditiva, bez miješenja i s prirodnom trajnošću od pet dana koji se osigurava preko dodatka kiselog tijesta. Hljeb/kruh koji uspijeva svima od 15 do 95 godina!

* * *
Naslovna fotografija: @digokvasac


Bonjour

Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm

TEKST: Ada Ćeremida

Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm

Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.

Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.

Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.

Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
 
 


 

Adventski vijenac od medenjaka: recept i koraci koje može svako pratiti


Potrebni sastojci za tijesto:

  • 150 g maslaca sobne temperature

  • 150 g smeđeg šećera

  • 1 jaje

  • 115 g meda

  • 1 kašičica arome vanilije

  • 400 g glatkog brašna

  • 1 kašičica sode bikarbone

  • 1 kašičica začina za medenjake


Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba3

Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna. 

Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba4
 

Kako oblikovati adventski vijenac od medenjaka?


Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili. 

Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm  tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac. 

Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba1

Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata. 

Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm. 

Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.


medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba5

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: @martdizajn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!