Ovaj sastojak je nova zvijezda u njezi kose koji ubrzava njen rast! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Ovaj sastojak je nova zvijezda u njezi kose koji ubrzava njen rast!

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

KOSA
3.6.2021.

Kad je riječ o njezi kože, hijaluronska kiselina je osvojila sve simpatije beauty entuzijastica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpuno je revolucionirala njegu kože svojim anti-age i super-hidratantnim svojstvima, a sada pronalazi svoj put i do proizvoda za njegu kose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, zbog svojih hranjivih sastojaka vjeruje se da kosu čini svilenkasto glastkom i sjajnom, istovremeno djelujući na njen brži rast. Čitajte dalje da biste saznali sve o prednostima hijaluronske kiseline za vašu kosu.

ŠTA JE HIJALURONSKA KISELINA?

Hijaluronska kiselina (HA) ili hijaluronan prirodno se nalazi u našim očima, koži i koštanim zglobovima. Ova supstanca je hidrofilna (voli vodu), pa ju samim tim privlači i održava tkiva hidratantnim. Hijaluronska kiselina ima gelastu konzistenciju zbog svojih jedinstvenih viskoelastičnih svojstava i pomaže u pružanju strukturne potpore koži, čineći je čvrstom. Hemijski je biopolimer napravljen od N-acetil glukozamina i D-glukuronske kiseline, a koristi se u kozmetici, primjeni lijekova i zacjeljivanju rana jer može pospješiti regeneraciju stanica bez ikakvih nuspojava.

MOŽEMO LI I KAKO KORISTITI HIJALURONSKU KISELINU ZA POSPJEŠIVANJE RASTA KOSE?

Hijaluronska kiselina može pomoći u promicanju zdravog rasta kose. Vjeruje se da djeluje kao dodatno sredstvo koje njeguje kosu i vlasište, potičući tako podmlađivanje stanica, stimuliranje rasta i debljine kose. Nakon pranja kose, uzmite HA serum u količini graška. Pazite da ne upotrebljavate previše seruma jer može učiniti vašu kosu masnom. Vrhovima prstiju lagano umasirajte proizvod 5-10 minuta. Na ostatak kose možete upotrijebiti još nekoliko kapi seruma. Utrljajte proizvod između dlanova i ravnomjerno ga rasporedite po cijeloj dužini kose. Također, serum možete nanijeti na vlasište kao tretman prije šamponiranja.

Evo kako još možete koristiti hijaluronsku kiselinu u tretmanima i proizvodima za kosu:

Za neposlušne pramenove: najučinkovitiji je kada ga koristite na vlažnoj kosi. Jednostavno nanesite proizvod ravnomjerno od korijena do vrhova kose.

Za jačanje kose: jednostavno umiješajte nekoliko kapi HA u regenerator za kosu. Ovo će pojačati vaš tretman regeneratora jer je hijaluronska kiselina super hidratantna za vašu kosu.

Da osvježite lokne: Ovo vrijedi za kosu koju npr. Nakon dva dana treba osvježiti. HA će nadopuniti hidrataciju. Jednostavno ga nanesite na dužinu vaše kose.

Za zaštititu obojene kose: Nanesite HA serum na vašu kosu Ko u prvom koraku. Ovo će vratiti hidrataciju i zaštititi kosu.

***

Naslovna fotografija: @sabinasarkka
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno