Francuskinje: Kako se našminkati po uzoru na njih? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Francuski chic: Našminkajte se po uzoru na Francuskinje

Tekst:

Nevena Divčić

MAKEUP
8.1.2024.

Još od uticaja koji je Jane Birkin imala na svijet ljepote i mode, francuski chic ostaje nepotpuno definisan i istražen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Neka tako i ostane. Upravo ta misterioznost ga čini nenadmašivim. Francuskinje vežemo za opuštenost, nonšalantnost i povezujemo s blagom dozom nezainteresovanosti koje su se šarmantno uspjele povezati u elegantan cjelokupni rezultat.

 Ono što posebno privlači pažnju je makeup po kojem su prepoznatljive, ali koji je također nedokučiv u potpunosti. Kroz prethodnih nekoliko godina gledali smo različite intervjue, tutoriale i zavirili u njihove torbice toliko da vam zaista možemo otkriti nekoliko trikova uz pomoć kojih možete kreirati makeup look po uzoru na francuskinje.


Crte lica

Prvi i najbitniji korak je pristup ljepoti i sebi. Kroz svoj makeup, ali i cjelokupni izgled Francuskinje ističu da žele samo naglasiti svoju ličnost, istaknuti crte lica, prirodnu ljepotu i ono što najviše vole na sebi. Ni kroz odijevanje, a ni kroz svijet ljepote, njihov cilj nije transformisati u potpunosti svoj izgled. Ovo rezultira time da ćete na većini fotografija it Francuskinja primijetiti da nose minimalno ili nimalo makeupa, a u momentima kada nisu našminkane razlika je skoro pa neprepoznatljiva. 

 Rouje 

Crvena! Brend Rouje kreirala je Francuska it djevojka Jeanne Damas i prava je oda francuskom stilu, a ujedno nam olakšava pristup njihovoj ljepoti. Fokus je na jednostavno nanešenom ružu za usne, u nekoj od nude ili crvenih nijansi.

 Ruž za usne nanešen prstom ili precizno, uz pomoć olovke, ali zatim svejedno blago razmazan prstom na uglovima usana je zapravo jedan od kultnih beauty trenutaka francuskog makeupa. Isti taj ruž nerijetko završi na vrhu nosa i obrazima.


Oči

Pomenuta Jeanne kroz makeup videe najviše otkriva o svojoj rutini. Maskara? Idemo bez toga. Pokušajte s korištenjem samo uvijača za trepavice u kombinaciji sa rumenim usnama i obrazima.

 Obrazi

Osim ruža za usne koji Francuskinje, naše bake i mi, rado stavljamo na obraze, Francuskinje će rado dodati i malo bronzera. Blago i jedva primjetno. Bez potrebe da transformišu oblik svog lica. Ovo će licu dati toplinu i uvezati makeup dajući mu finalni pečat.

 Violette Serrat, popularna Francuska šminkerica poznata je po tome što kroz kreiranje svog makeup looka izbjegava nanošenje pudera i prekrivanje vrha nosa. Trik je u tome što na ovaj način ostavljate dojam da zapravo nosite još manje makeupa u odnosu na ono što se čini. 

* * *
Naslovna fotografija: @jeannedamas

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno