TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

DATUM OBJAVE: 4.12.2023.

Decembar je najveseliji, ali i najzaposleniji mjesec u godini, ispunjen novogodišnjim obavezama, druženjem i uživanjem u lijepoj atmosferi s dragim ljudima.


Dok ste u potrazi za poklonima, vrijeme u gradu iskoristite i za posjetu omiljenim gourmet adresama na kojima uz odlična jela uživamo i u osvježavajućim pićima i vrhunskim (finim) vinima. Osim toga, sarajevski restorani i njihovi interijeri nerijetko su prava mala umjetnička djela i svojim cozy, jedinstvenim dizajnom interijera čine pravi odabir za grijanje uz omiljenu hranu i skrivanje od minusa.

U nastavku vam donosimo prvih 15 objekata koje vrijedi posjetiti u prvoj polovini 12. mjeseca, a Fina Vina tim vas poziva da istražite, kako sami kažu, “mjesta na kojima se dobro jede”.


Aquarius Vils

Vilsonovo šetalište Zmaja od Bosne 13

Mjesto za sve generacije, koje priča zanimljivu priču neovisno od vremena u kojem dolazite. Bilo da uživate u dnevnoj varijanti uz jutarnju kafu ili lagani brunch s prijateljima.

Savršena atmosfera za poslovne ručkove i sastanke, kao i različita druženja uz laganu muziku. Međutim, ako ste osoba koja uživa u večernjoj varijanti, Aquarius Vils će biti omiljeni klub uz sjajne DJ-eve i bend svirke.




Restoran Apetit

Zmaja od Bosne 13

Dobro došli u kuhinju Chefa Mirzeta Kovačevića, u kojem se susreću ukus, umjetnost i užitak. Otkrijte nevjerovatno raznolik svijet gastronomije i vrhunskih vina, prepustite se stručnom timu koji vješto spaja sastojke kako bi stvorio nezaboravno iskustvo za sva vaša osjetila, a sve to u elegantnom i ugodnom ambijentu koji čini da se osjećate kao kod kuće.

 



Restoran Baoli

Avde Sumbula 3

Restoran smješten u samom centru grada, ali ipak dovoljno izdvojen za sve one koji vole da uživaju u hrani i piću uz dozu intime. Osoblje će učiniti vaš svaki trenutak posebnim i pamtljivim te ćete se s sigurnošću ponovno vratiti. Ako ste u potrazi za vrhunskim jelima, posebnim desertima i ponudama pića i za one sa najistančanijim ukusom onda ovo mjesto vrijedi posjetiti.

Da li ste znali? Restoran Baoli je počasna kuća vinarije Marjan Simčič Domaine u kojem možete naći cijelu ponudu vrhunskih vina.

 



BarSa Restoran&Pizzeria

Sime Milutinovića 12

Ako ste ljubitelji mediteranske kuhinje, odlične pizze i ugodne atmosfere koja prati otkrivanje novih okusa, onda je ovo mjesto koje trebate posjetiti. Restoran će vas iznenaditi interijerom koji će vas na trenutak odvesti na ulice Barcelone, posebno skulpture koje se nalaze na zidu i podsjećaju na djela slavnog arhitekta Antoni Gaudia i na njegov šareni Park Guell.

 



Bašča kod Ene

Prvi bataljon Sedrenika 22

Restoran prepoznatljiv po svojoj bašči, kao što i samo ime kaže, pruža pogled na cijelo Sarajevo. Specijaliteti ovog restorana su jela tradicionalne bosanske kuhinje, kao i jela s roštilja. Sami interijer vas podsjeća na bosansku tradiciju gdje prevladavaju drveni materijali, bosanski ćilimi te karirani stolnjaci.



 

Bon Appetit

Kranjčevićeva 17

One man showEmir Parovac je tu da vam priušti super gastro putovanje, zar to nije odlično? Na upit imaju wagu beef, specijalitete od patke, tartufa i ostale delicije u kojima ćete uživati u ovim decembarskim danima.

 



Deco bar

Ulica Zelenih Beretki 22

Mali masterpiece arhitekte Amira Vuka – Zeca kojeg dostojno vodi ponosno vlasnik Điđi. Uživajte u odličnoj ponudi koktela, žestokih pića i naravno vina.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Deco Bar (@decobarsarajevo)

 

Delikatesna radnja

Obala Kulina Bana 10

Obučena u novo ruho, ponovo je hit među lokalcima, ali i turistima. Mjesto specijaliziano za kreiranje posebne urbane atmosfere u kojoj ćete uživati uz razgovor, omiljeni napitak, snack ili uz čašu vrhunskog vina.

Tokom dana možete uživati u opuštajućoj atmosferi i pomno biranoj laganoj muzici, dok u večernjim satima ćete htjeti naručiti čašu svog omiljenog (finog) vina i uživati u nastupima raznih DJ-eva.

 

 

Restoran Dos Hermanos

Radićeva 4c

Dos Hermanos je restoran koji se nalazi u centru Sarajeva. Pored vrhunskih jela i izuzetne ponude pića izdvaja se i po fantastičnom interijeru.

Koncept se bazira na hedonizmu i krajnjem uživanju u ambijentu u kojem se nalazite. Bez obzira na to jeste li u potrazi za mjestom za doručak, ručak ili kasnu večeru, Dos Hermanos će vam pružiti dobar izbor jela za svaki obrok.

 



Golf Klub Restoran

Slatina bb

Golf klub restoran se nalazi na samo nekoliko minuta vožnje od Sarajeva, okružen prirodom, idealno je mjesto za bijeg od užurbane svakodnevnice. Mjesto koji mnogi biraju za svoj najsretniji i najromantičniji dan, tako da ne sumnjamo da ćete i vi ovdje sigurno uživati.

Ako već dugo nemate priliku obući svoj omiljeni elegantni outfit onda je ovaj restoran odličan izbor.

 

 

Kawa

Dženetića čikma 16

Kawa ima atmosferu koja zavodi toliko da ne znamo da li smo u Berlinu, Londonu, Tokiju ili čak Riu. Specifičan interijer čini da se osjećate kao kod kuće, a obojene šapice na betonskoj podlozi sugeriraju da je Kawa pet friendly prostor.

 



Kibe Mahala

Vrbanjuša 106

Restoran s prekrasnim panoramskim pogledom na Sarajevo. Arhitektonski je dragulj u kojem ćete rado uživati u porodičnom druženju ili u krugu prijatelja. Domaća i tradicionalna kuhinja se kriju na njihovom jelovniku, ali i slatke delicije. Zar ne zvuči primamljivo?




LibertAs

Logavina 9

Svojim intimnim ambijentom, vrhunski uređenim interijerom, biranim jelima i vinima oduševljava goste koji se uvijek rado vraćaju. Ova mediteranska oaza ujedno je i simbol dobrog ukusa i napredna škola hedonizma koju vrijedi posjetiti. Uživajte u cjelokupnom asortimanu firme Fina vina.




Loft

Ulica Nikole Tesle 51

Pored ukusne hrane i vrhunskog vina privući će vas inspirativni ambijent ovog restorana. Prostor je uređen s preko 200 biljaka što ga čini i pravom malom opuštajućom oazom. Ljubitelji flore, jeste li posjetili ovo mjesto?



 

Konoba Luka

Obala Maka Dizdara 8

Konoba Luka je vaša luka mirnog i bezbrižnog mora. Nakon napornog dana uplovite u Luku, na obali Miljacke, gdje su stvari posve jednostavne, sve se vrti oko dobre hrane, svježih namirnica i dobre boce vina. Ljubitelji ribljih specijaliteta će posebno uživati u ovom mjestu.


* * *
Naslovna fotografija:  @loftrestoran


Bonjour

Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi

TEKST: Bonjour.ba

Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi

Danas smo ustali s onim poznatim osjećajem da nam se jede nešto slatko, ali bez jasne ideje šta bi to moglo biti.

Ne klasičan kolač, ne suhi biskvit, ali ni onaj standardni brownie koji uvijek spašava stvar kad želimo nešto brzo i sigurno. Htjeli smo nešto s notom kokosa, ali ne klasične kokos kocke, više onaj tip deserta koji spaja čokoladu i kremastu teksturu.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela2-bonjour-ba
 

Između kafe i prvog gutljaja vode, odlučili smo da jednostavno pomiješamo sve što volimo: čokoladu, kokos i Dolcela brownie smjesu. I tako je nastao naš “eksperiment iz dosade” koji se pretvorio u pun pogodak: Dolcela brownie smjesa i jednostavna kokos krema kao kombinacija koja spašava dan kad ne znate šta vam se jede, ali znate da mora biti dobro.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela5-bonjour-ba
 

Jeste li znali? U nekim zemljama kokos se smatra “voćem sreće” jer simbolizira obilje i slatkoću života. Nama je, realno, dovoljan i jedan sloj kokos kreme da dan odmah bude bolji.
 

Čokoladni brownie sa kokos kremom


Brownie:

- 1 Dolcela smjesa za čokoladne brownie

- 2 jaja

- 100g putera

- 200ml mlijeka

- 80g tamne čokolade 
 

Jeste li znali? Tamna čokolada ima više antioksidansa nego borovnice. Znači da praktično ako jedete brownie, to je skoro smoothie.
 

Kokos krema:

- 1 Dolcela puding okus vanilija

- 400ml mlijeka

- 200g kokosovog brašna

- 80g šećera

- 1 Dolcela vanilin šećer
 

Jeste li znali? Miris vanilije dokazano snižava nivo stresa i potiče dobro raspoloženje. Da, zato nas svaki puding, kolač ili krema s tom aromom automatski vrati u djetinjstvo i podsjeti na sigurnost domaće kuhinje.

Priprema:

Prvo pripremite kokos kremu: u dubljoj šerpici skuhajte Dolcela puding okus vanilija u mlijeku, kao i obično, dok ne postane gust i kremast. 
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela3-bonjour-ba


Zatim umiješajte kokosovo brašno, dodajte 80g šećera i Dolcela vanilin šećer i lagano promiješajte špatulom ili mutilicom dok se sve lijepo ne poveže. Ostavite kremu sa strane da se malo ohladi i stegne.

Dok se krema odmara, prelazimo na brownie. U dubokoj posudi pomiješajte Dolcela smjesu za čokoladne brownie, mlijeko i jaja.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela4-bonjour-ba
 

Posebno otopite puter s tamnom čokoladom (miris će vas već tada podsjetiti da ste na dobrom putu) i dodajte ga u smjesu. Miješajte dok ne nestanu sve grudvice i dok ne dobijete onu glatku, sjajnu teksturu po kojoj znate da će kolač uspjeti.

Jeste li znali? Kažu da je prvi brownie nastao kada je kuharica u Chicagu zaboravila prašak za pecivo. Rezultat je bio gustiji, čokoladniji kolač koji su svi obožavali. Iako nije potvrđeno, priča ostaje dio šarma brownija.

Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje. Zatim preko nje nježno dodajte kokos kremu. Kašikom ili drvenim štapićem lagano “prošarajte” slojeve da se čokolada i kokos malo spoje. To će kasnije dati onaj mramorni efekt.

Pecite 20 minuta na 180°C, taman dovoljno da rubovi postanu hrskavi, a sredina ostane sočna i mekana.

 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela7-bonjour-ba


Mini savjeti i brze varijacije


Ako volite malo eksperimentisati, ne morate se držati samo vanilije. Probajte Dolcela puding okus jagoda ili maline za voćnu notu. Volite jači čokoladni sloj? Umjesto vanilije možete koristiti Dolcela puding okus čokolada za “double chocolate” efekat. Zamijenite dio mlijeka u brownie smjesi s 50 ml kafe jer i to pojača aromu čokolade.

Za brzu prazničnu tacnu: ispecite Dolcela Muffins ili Dolcela Muffins čokoladni pa ih punite kašikom ove kokos kreme. Rezultat? Snježni cupcake.

Ako volite lava-centar, probajte i Dolcela Lava Muffins i servirajte uz kašiku kokos kreme sa strane.

Na kraju, pustite mašti da se malo igra. Upravo iz takvih improvizacija često nastanu najbolji deserti, oni koji mirišu na toplinu doma i malo hrabrosti da promijenite nešto po svom ukusu.

 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela6-bonjour-ba


Dolcela slatka praznična čarolija uskoro počinje…


Ako ste među onima koji već u novembru prave prve liste kolača i traže “onaj jedan novi recept” koji će osvojiti sve, imamo mali spoiler. Od 1. decembra, Dolcela pokreće slatku prazničnu čaroliju, online kutak u kojem ćete moći podijeliti svoje trenutke iz kuhinje, fotografije, mirise i onu posebnu prazničnu energiju koju donose kolačići.

Na web stranici vas čeka Djed Mraz gdje mu samo trebate navesti koga biste voljeli obradovati ove godine sa Dolcela poklonom.

A šta se dogodi nakon toga? Nećemo vam sve otkriti… samo ćemo reći da će vas rezultat sigurno nasmijati i ugrijati, baš kao i prva tura brownie iz rerne.

Tokom decembra Dolcela će svakog dana birati dobitnike iznenađenja jer ovaj mjesec je stvoren za dijeljenje, slatkoću i trenutke koji mirišu na vaniliju.
 

 
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravka BiH
 
Kreativni koncept: Bonjour.ba
Foto i video za Bonjour.ba: Hajrudin Šišić (Harry Cooper)


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!