TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

DATUM OBJAVE: 4.12.2023.

Decembar je najveseliji, ali i najzaposleniji mjesec u godini, ispunjen novogodišnjim obavezama, druženjem i uživanjem u lijepoj atmosferi s dragim ljudima.


Dok ste u potrazi za poklonima, vrijeme u gradu iskoristite i za posjetu omiljenim gourmet adresama na kojima uz odlična jela uživamo i u osvježavajućim pićima i vrhunskim (finim) vinima. Osim toga, sarajevski restorani i njihovi interijeri nerijetko su prava mala umjetnička djela i svojim cozy, jedinstvenim dizajnom interijera čine pravi odabir za grijanje uz omiljenu hranu i skrivanje od minusa.

U nastavku vam donosimo prvih 15 objekata koje vrijedi posjetiti u prvoj polovini 12. mjeseca, a Fina Vina tim vas poziva da istražite, kako sami kažu, “mjesta na kojima se dobro jede”.


Aquarius Vils

Vilsonovo šetalište Zmaja od Bosne 13

Mjesto za sve generacije, koje priča zanimljivu priču neovisno od vremena u kojem dolazite. Bilo da uživate u dnevnoj varijanti uz jutarnju kafu ili lagani brunch s prijateljima.

Savršena atmosfera za poslovne ručkove i sastanke, kao i različita druženja uz laganu muziku. Međutim, ako ste osoba koja uživa u večernjoj varijanti, Aquarius Vils će biti omiljeni klub uz sjajne DJ-eve i bend svirke.




Restoran Apetit

Zmaja od Bosne 13

Dobro došli u kuhinju Chefa Mirzeta Kovačevića, u kojem se susreću ukus, umjetnost i užitak. Otkrijte nevjerovatno raznolik svijet gastronomije i vrhunskih vina, prepustite se stručnom timu koji vješto spaja sastojke kako bi stvorio nezaboravno iskustvo za sva vaša osjetila, a sve to u elegantnom i ugodnom ambijentu koji čini da se osjećate kao kod kuće.

 



Restoran Baoli

Avde Sumbula 3

Restoran smješten u samom centru grada, ali ipak dovoljno izdvojen za sve one koji vole da uživaju u hrani i piću uz dozu intime. Osoblje će učiniti vaš svaki trenutak posebnim i pamtljivim te ćete se s sigurnošću ponovno vratiti. Ako ste u potrazi za vrhunskim jelima, posebnim desertima i ponudama pića i za one sa najistančanijim ukusom onda ovo mjesto vrijedi posjetiti.

Da li ste znali? Restoran Baoli je počasna kuća vinarije Marjan Simčič Domaine u kojem možete naći cijelu ponudu vrhunskih vina.

 



BarSa Restoran&Pizzeria

Sime Milutinovića 12

Ako ste ljubitelji mediteranske kuhinje, odlične pizze i ugodne atmosfere koja prati otkrivanje novih okusa, onda je ovo mjesto koje trebate posjetiti. Restoran će vas iznenaditi interijerom koji će vas na trenutak odvesti na ulice Barcelone, posebno skulpture koje se nalaze na zidu i podsjećaju na djela slavnog arhitekta Antoni Gaudia i na njegov šareni Park Guell.

 



Bašča kod Ene

Prvi bataljon Sedrenika 22

Restoran prepoznatljiv po svojoj bašči, kao što i samo ime kaže, pruža pogled na cijelo Sarajevo. Specijaliteti ovog restorana su jela tradicionalne bosanske kuhinje, kao i jela s roštilja. Sami interijer vas podsjeća na bosansku tradiciju gdje prevladavaju drveni materijali, bosanski ćilimi te karirani stolnjaci.



 

Bon Appetit

Kranjčevićeva 17

One man showEmir Parovac je tu da vam priušti super gastro putovanje, zar to nije odlično? Na upit imaju wagu beef, specijalitete od patke, tartufa i ostale delicije u kojima ćete uživati u ovim decembarskim danima.

 



Deco bar

Ulica Zelenih Beretki 22

Mali masterpiece arhitekte Amira Vuka – Zeca kojeg dostojno vodi ponosno vlasnik Điđi. Uživajte u odličnoj ponudi koktela, žestokih pića i naravno vina.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Deco Bar (@decobarsarajevo)

 

Delikatesna radnja

Obala Kulina Bana 10

Obučena u novo ruho, ponovo je hit među lokalcima, ali i turistima. Mjesto specijaliziano za kreiranje posebne urbane atmosfere u kojoj ćete uživati uz razgovor, omiljeni napitak, snack ili uz čašu vrhunskog vina.

Tokom dana možete uživati u opuštajućoj atmosferi i pomno biranoj laganoj muzici, dok u večernjim satima ćete htjeti naručiti čašu svog omiljenog (finog) vina i uživati u nastupima raznih DJ-eva.

 

 

Restoran Dos Hermanos

Radićeva 4c

Dos Hermanos je restoran koji se nalazi u centru Sarajeva. Pored vrhunskih jela i izuzetne ponude pića izdvaja se i po fantastičnom interijeru.

Koncept se bazira na hedonizmu i krajnjem uživanju u ambijentu u kojem se nalazite. Bez obzira na to jeste li u potrazi za mjestom za doručak, ručak ili kasnu večeru, Dos Hermanos će vam pružiti dobar izbor jela za svaki obrok.

 



Golf Klub Restoran

Slatina bb

Golf klub restoran se nalazi na samo nekoliko minuta vožnje od Sarajeva, okružen prirodom, idealno je mjesto za bijeg od užurbane svakodnevnice. Mjesto koji mnogi biraju za svoj najsretniji i najromantičniji dan, tako da ne sumnjamo da ćete i vi ovdje sigurno uživati.

Ako već dugo nemate priliku obući svoj omiljeni elegantni outfit onda je ovaj restoran odličan izbor.

 

 

Kawa

Dženetića čikma 16

Kawa ima atmosferu koja zavodi toliko da ne znamo da li smo u Berlinu, Londonu, Tokiju ili čak Riu. Specifičan interijer čini da se osjećate kao kod kuće, a obojene šapice na betonskoj podlozi sugeriraju da je Kawa pet friendly prostor.

 



Kibe Mahala

Vrbanjuša 106

Restoran s prekrasnim panoramskim pogledom na Sarajevo. Arhitektonski je dragulj u kojem ćete rado uživati u porodičnom druženju ili u krugu prijatelja. Domaća i tradicionalna kuhinja se kriju na njihovom jelovniku, ali i slatke delicije. Zar ne zvuči primamljivo?




LibertAs

Logavina 9

Svojim intimnim ambijentom, vrhunski uređenim interijerom, biranim jelima i vinima oduševljava goste koji se uvijek rado vraćaju. Ova mediteranska oaza ujedno je i simbol dobrog ukusa i napredna škola hedonizma koju vrijedi posjetiti. Uživajte u cjelokupnom asortimanu firme Fina vina.




Loft

Ulica Nikole Tesle 51

Pored ukusne hrane i vrhunskog vina privući će vas inspirativni ambijent ovog restorana. Prostor je uređen s preko 200 biljaka što ga čini i pravom malom opuštajućom oazom. Ljubitelji flore, jeste li posjetili ovo mjesto?



 

Konoba Luka

Obala Maka Dizdara 8

Konoba Luka je vaša luka mirnog i bezbrižnog mora. Nakon napornog dana uplovite u Luku, na obali Miljacke, gdje su stvari posve jednostavne, sve se vrti oko dobre hrane, svježih namirnica i dobre boce vina. Ljubitelji ribljih specijaliteta će posebno uživati u ovom mjestu.


* * *
Naslovna fotografija:  @loftrestoran


Bonjour

Kako izgleda kada svoju omiljenu kafu prvi put probate i shvatite zašto vam neke ne ‘legnu’

TEKST: Bonjour.ba

Kako izgleda kada svoju omiljenu kafu prvi put probate i shvatite zašto vam neke ne ‘legnu’ Kako izgleda kada svoju omiljenu kafu prvi put probate i shvatite zašto vam neke ne ‘legnu’

Da se razumijemo, kod nas kafa nikada nije samo kofein. Ona je izgovor da nekoga saslušaš, pauza između dva velika koraka, mala dnevna ceremonija koja se ponavlja godinama. U zemlji u kojoj se dan planira oko kafe, a ne obrnuto, postoji nešto posebno u načinu na koji čuvajmo ovaj ritual.
 


Upravo zato, kada Bonjour.ba tim osmišljava nova iskustva, postoji jedno pravilo: ako radimo nešto o kafi onda to ne može biti površno. Mora biti osjećaj. Mora biti blisko. Mora biti naše.

 grand-kafa-iskustvo-event-506-bonjour-ba

 


A ko je prirodniji partner u tome od Grand kafe, domaće kafe uz koju smo odrasli, koju pijemo sa prvom tišinom jutra dok još niko ne šalje poruke, u razgovoru s prijateljicom koji traje duže nego što smo planirali.
 

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_69

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_65

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_2

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_37


Zato je ovo okupljanje bilo zamišljeno kao putovanje kroz svijet kafe od gotove šoljice Grand Gold, Grand Aroma, Grand Strong ili Grand Black’n’Easy My Way, koje su bile izložene na postamentima i servirane u sklopu cateringa, sve do toga kako izgleda zrno, kako se mijenja jačina, šta određuje aromu, i kako svaki od tih elemenata postaje dio ličnog ukusa.
 

grand-kafa-iskustvo-event-207-bonjour-ba


Na početku programa uzvanike su pozdravili Ana Ćavar, vlasnica Bonjour.ba portala i Srđan Dabić, Senior Brand Building Manager za Grand kafu, uvodeći ih u koncept događaja i iskustva koje će, kroz aktivnosti tokom dana, rezultirati stvaranjem njihovog personaliziranog coffee blend-a.

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_a1

Ana Ćavar, vlasnica Bonjour.ba portala


grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_76

Srđan Dabić, Senior Brand Building Manager za Grand kafu


Ali, evo iskrenog pitanja: znamo li zapravo šta pijemo? Znamo li prepoznati note koje volimo, razliku između blendova, zašto nam je jedna kafa “ona prava”, a druga “nekako nije to to”?

Zato smo kreirali intimno okupljanje ljudi koji razumiju važnost tih rituala i pozvali ih da prođu kroz nešto što obično uzimamo zdravo za gotovo: svijet kafe. 
 

grand-kafa-iskustvo-event-210-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-211-bonjour-ba


Kroz ovo iskustvo nas vode stručnjaci, korak po korak, od prvog šota do personaliziranog blenda od prepoznavanja nota do razumijevanja onoga što u kafi zaista volimo.


grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_59

Pa dobro… kako zapravo izgleda kafa koju volite?  

Prvi dio druženja bio je mali reality check degustacija u šotovima. Da, dobro ste pročitali. U malim čašicama, bez mlijeka, bez šećera, bez dekoracije. Samo kafa i vi.

U ovom prvom koraku, Ilija Đurić, specijalista za kafu i Zorica Đorđević, rukovodilac razvoja Atlantic Grand, vodili su goste kroz cupping četiri različite vrste i jačine: Santos, Colombia, Rio Minas i robusta mix (Uganda i Vijetnam). Svaka od njih nosi drugačiji intenzitet arome, gorčine, tijela i kiseline, sve precizno prikazano kroz cupping “spidere” koje su gosti imali na stolovima.

grand-kafa-iskustvo-event-20-bonjour-ba

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_21

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_53

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_033

grand-kafa-iskustvo-event-205-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-200-bonjour-ba

Stručnjaci su vodili goste kroz kratko, ali precizno putovanje: kako blend nastaje, šta znači jača, aromatičnija, mekša, gdje se sve u ukusu kriju godine znanja i fine razlike koje nikada ne primijetiš dok ne znaš gdje gledati.

Ono što se desilo bilo je prekrasno, većina je otkrila da kafa koju pije godinama nije ista ona koju najviše voli po ukusu. To je onaj trenutak kada se svijet malo otvori, kada shvatite da i u kafi postoji lični potpis koji do sada niste umjeli prepoznati.
 

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_050

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_27

grand-kafa-iskustvo-event-228-bonjour-ba

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_036

grand-kafa-iskustvo-event-59-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-60-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-50-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-113-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-520-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-52-bonjour-ba

Umijeće mirisa: Gdje se zapravo krije karakter kafe?  

Drugi korak bio je potpuno drugačiji: arome. Ako ste mislili da sve kafe mirišu isto, ovo je bio trenutak koji to razbije kao džezva kad se prevrne.

Vodila ga je Zorica Đorđević, koja je gostima otvorila svijet od 36 različitih aroma: zemljanih, cvjetnih, drvenastih, spicy, citrusnih… onih koje možda nikada ne imenujemo, ali ih uvijek osjetimo.

grand-kafa-iskustvo-event-45-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-512-bonjour-ba

 

Gosti su kroz mirisne vježbe upoznavali note koje oblikuju karakter kafe: zemljane, cvjetne, citrusne i druge aroma-note koje se prirodno javljaju u kafi. Upravo te nijanse otkrivaju zašto jedna kafa djeluje toplije, druga svježije, treća punije.
 
U tišini koja nastaje kada svi pokušavaju uhvatiti nijanse, mogle su se čuti rečenice tipa: “Čekaj, ovo je ona nota koju stalno tražim…”
“Ja u životu nisam ovako razmišljala o kafi.” To je onaj momenat kada od obične navike nastane znanje.
 

grand-kafa-iskustvo-event-44-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-25-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-57-bonjour-ba


Blend kao lična karta: Trenutak u kojem pravite svoju kafu  

A onda finale. Ustajanje, odlazak do pulta koji izgleda kao mali laboratorij, ali s toplinom domaće kuhinje. Gdje je Mirjana Ševo, tehnolog razvoja, vodila goste kroz posljednji korak: kreiranje vlastitog blenda.

Miješali su note koje su najviše voljeli. Dodavali aromu koja im najviše “sjeda”. Određivali jačinu po svom osjećaju, a ne po tuđem receptu. 

grand-kafa-iskustvo-event-32-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-509-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-54-bonjour-ba


Na osnovu odabranog zrna iz prvog koraka i omiljenih aroma iz drugog, svako je miješao omjere, određivao jačinu i kreirao kafu po svom osjećaju.

Na licu mjesta je mlinac meljao upravo taj, personalizirani blend, koji se pakovao u brendirane smeđe vrećice i dodavao u goody bags. Uz ovaj blend, gosti su dobili i Grand Single Origin Peru kafu, kao i Grand Black’n’Easy My Way, dva proizvoda koja su upotpunila priču o različitim svjetovima i karakterima kafe.
 

grand-kafa-10-bonjour-ba


To je onaj dio iskustva u kojem se najbolje osjeti koliko znanja, strasti i stvarne stručnosti stoji iza tima koji ovo svijetom kafe vodi.

Detaljnije o njihovim procesima, metodama i filozofiji ćete čitati u posebnom članku uskoro.

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_48
grand_kafa_iskustvo_sarajevo_bih_bonjour_ba_1
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_37


Na kraju, dok su se papirići sa odabranim notama slagali u male vrećice, a gosti odlazili sa blendom koji su sami kreirali, desila se ona mala, tiha spoznaja koju može dati samo kafa: da su i najobičnije navike često najposebniji dijelovi našeg dana, samo ih ponekad treba vidjeti izbliza.
 

grand-kafa-iskustvo-event-108-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-500-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-107-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-112-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-216-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-219-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-220-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-231-bonjour-ba


Ovo druženje nije promijenilo način na koji pijemo kafu ali jeste način na koji je razumijemo. Pokazalo je da iza svake šoljice stoji priča, proces, vještina i znanje, ali i da postoji nešto duboko lično u tome koju notu preferiramo, koju jačinu biramo i zašto nam baš ta kafa “legne”.

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_79

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_7

grand-kafa-iskustvo-event-522-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-233-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-515-bonjour-ba


Možda je baš to najljepši dio ovog iskustva: činjenica da su gosti otišli kući ne samo sa blendom, nego i sa malim aha-momentom. Onim koji kaže da i svakodnevni ritual može biti bogatiji, svjesniji, topliji ako mu damo prostor.

Jer u svijetu koji stalno žuri, lijepo je znati da se neke stvari i dalje piju polako i da je kafa jedna od njih.


Behind the sips: Ko je sve popio kafu sa nama?  

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_10
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_12
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_021
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_02
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_03
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_06
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_013
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_012
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_015
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_019
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_020
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_023
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_07
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_010
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_016
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_026
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_027
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_030

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_024
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_014grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_025

 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Grand kafom
Bonjour.ba produkcija 

Organizacija eventa: Bonjour.ba    
Kreativni koncept eventa: Dijana Ćavar    
Asistentica: Inka Šehić    
Autorica članka: Ada Ćeremida
Grafičko oblikovanje: Marija Perić    
Social Media: Marija Perić i Tesnim Ališah    
Fotografija: Enida Kajević i Sanela Zukić    
Video: Marko Jovančić  


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!