4 fantastična filma koja govore o rodnoj ravnopravnosti - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

4 fantastična filma koja govore o rodnoj ravnopravnosti

Tekst:

Emina Smaka

FILMOVI & SERIJE
3.9.2022.

26.8. se u SAD-u obilježava dan ženske ravnopravnosti, a to je tema koja nas u uredništvu jako zanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Da bismo se više u pustili u istu, pored literature koja će nas najprije obrazovati i uputiti u historiju ženske ili polne ravnopravnosti, odlučili smo izdvojiti i nekoliko filmova koji će biti od pomoći. Kroz sjajne ženske uloge, odigrane s mnogo strasti, vjerodostojnije možemo vidjeti i osjetiti na koji način su se žene prije nas borile za svoja prava. Još je pred nama dug put do polne ravnopravnosti, ali zgodno se i podsjetiti šta se to do sada promijenilo. 


'On the Basics of Sex' 

Biografska drama koja govori o sjajnoj Ruth Bader Ginsburg, diskriminaciji ali i njenom putu postajanja glavne advokatice za rodna prava svoje generacije. Radnja je smještena u 50te, 60te i 70te godine prije nego što je postala druga žena u Vrhovnom sudu SAD-a. 

 'He Named Me Malala' 

Dokumentarni film koji govori o Malali Yousafzai koja je dobila i Nobelovu nagradu za mir. Malala se još od malih nogu borila za prava djevojčica, posebno se osvrnuvši na pravo na obrazovanje. Malala je mnogima inspiracija i uzor, a ovaj dokumentarac vrijedi pogledati posebno jer je radnja smještena u nama bližem vremenu. 

 


'The Battle of Sexes'

Igrani film krojen po istinitoj sportskoj priči iz 70ih. Uzbudljiva radnja koja govori o teniskom meču između Billie Jean King i Bobby Riggsa te o diskriminaciji žena u sportu. Film s kojim ćete naučiti kako je sport izgledao 70ih godina i s kojim nećete moći mirno sjediti u sofi. 

 


'Hidden Figures' 

Biografski film rađen po knjizi istog naziva koji govori o Afroamerikankama koje su u 60tim kao matematičarke radile za NASA-u. Taraji P. Henson kao Katherine Johnson, Octavia Spencer kao Dorothy Vaughan te Janelle Monáe kao Mary Jackson su zaista svoj posao odradile na najbolji mogući način. 2017. film Hidden Figures je nominovan i za 3 Oscara, kao i mnoge druge važne filmske nagrade. 

 

* * * 
Naslovna fotografija: @battleofthesexesmovie
 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno