TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 11.10.2023.
Kako god da organizujemo i isplaniramo svoj dan, barem jednom u toku istog ćemo se zapitati isto: Šta nam se jede?
Odgovor na ovo pitanje nikako ne olakšava činjenica da sebi isto često postavimo dok smo na poslu ili previše zauzeti da bismo izdvojili vrijeme za kuhanje kvalitetnog obroka. U skladu s brojnim savjetima food bloggera rješenje je planiranju unaprijed. Mi smo se odlučili izdvojiti tri jednostavna recepta koje lako možete pripremiti prije odlaska na posao ili večer prije.
Osim što će olakšati odluku odabira šta želimo jesti u toku dana, ovakav način pripreme će omogućiti i da u toku dana imamo kvalitetnije obroke koji će zadovoljiti sve potrebe našeg organizma za hranjivim tvarima.
Tri recepta
* * *
Naslovna fotografija: @fvlyacelik
TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!