Recept za ukusnu, domaću šampitu koja se topi u ustima - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Recept za ukusnu, domaću šampitu koja se topi u ustima

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

GOURMET
31.7.2021.

Kolač djetinjstva koji je ujedno i jedan od omiljenih u regiji je šampita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tanka kora  i #mljac šlag koji podsjeća na snijeg, kreiraju pravo savršenstvo deserta idealnog za dijeljenje sa dragim osobama. Stoga, ukoliko do danas niste imali priliku da sami napravite šampitu, pronašli smo super jednostavan recept kod @irmela.kadic koji vas poziva na gourmet avanturu.

ŠAMPITA by @irmela.kadic 

Sastojci za koru:

  • 6 žumanaca
  •  6 kašika šećera
  •  6 kašika mlake vode
  •  6 kašika brašna
  • prašak za pecivo

Sastojci za šaum:

  • 6 bjelanaca
  • pola kg šećera
  • 1 dcl vode

Priprema za koru:

Žumanca dobro umutiti sa šećerom, dodati mlaku vodu i brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Peći desetak minuta na 250°C.

Priprema za šaum:

Bjelanca dobro umutiti u pjenu. U duboku šerpu staviti pola kg šećera i 1 dcl vode i ukuhati u agdu. Vrelu agdu sipati u bjelanca i mutiti tačno 15 minuta. Šaum nanesite preko pečene kore i poravnajte. Ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim nastavite hladiti u frižideru. Uživajte!

***

Naslovna fotografija: @irmela.kadic
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno