TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 29.7.2021.

Kolač djetinjstva koji je ujedno i jedan od omiljenih u regiji je šampita.

Tanka kora  i #mljac šlag koji podsjeća na snijeg, kreiraju pravo savršenstvo deserta idealnog za dijeljenje sa dragim osobama. Stoga, ukoliko do danas niste imali priliku da sami napravite šampitu, pronašli smo super jednostavan recept kod @irmela.kadic koji vas poziva na gourmet avanturu.

ŠAMPITA by @irmela.kadic 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Irmela (@irmela.kadic)

Sastojci za koru:

  • 6 žumanaca
  •  6 kašika šećera
  •  6 kašika mlake vode
  •  6 kašika brašna
  • prašak za pecivo

Sastojci za šaum:

  • 6 bjelanaca
  • pola kg šećera
  • 1 dcl vode

Priprema za koru:

Žumanca dobro umutiti sa šećerom, dodati mlaku vodu i brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Peći desetak minuta na 250°C.

Priprema za šaum:

Bjelanca dobro umutiti u pjenu. U duboku šerpu staviti pola kg šećera i 1 dcl vode i ukuhati u agdu. Vrelu agdu sipati u bjelanca i mutiti tačno 15 minuta. Šaum nanesite preko pečene kore i poravnajte. Ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim nastavite hladiti u frižideru. Uživajte!

***

Naslovna fotografija: @irmela.kadic
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!