TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 29.7.2021.

Kolač djetinjstva koji je ujedno i jedan od omiljenih u regiji je šampita.

Tanka kora  i #mljac šlag koji podsjeća na snijeg, kreiraju pravo savršenstvo deserta idealnog za dijeljenje sa dragim osobama. Stoga, ukoliko do danas niste imali priliku da sami napravite šampitu, pronašli smo super jednostavan recept kod @irmela.kadic koji vas poziva na gourmet avanturu.

ŠAMPITA by @irmela.kadic 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Irmela (@irmela.kadic)

Sastojci za koru:

  • 6 žumanaca
  •  6 kašika šećera
  •  6 kašika mlake vode
  •  6 kašika brašna
  • prašak za pecivo

Sastojci za šaum:

  • 6 bjelanaca
  • pola kg šećera
  • 1 dcl vode

Priprema za koru:

Žumanca dobro umutiti sa šećerom, dodati mlaku vodu i brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Peći desetak minuta na 250°C.

Priprema za šaum:

Bjelanca dobro umutiti u pjenu. U duboku šerpu staviti pola kg šećera i 1 dcl vode i ukuhati u agdu. Vrelu agdu sipati u bjelanca i mutiti tačno 15 minuta. Šaum nanesite preko pečene kore i poravnajte. Ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim nastavite hladiti u frižideru. Uživajte!

***

Naslovna fotografija: @irmela.kadic
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Kuglice od kokosa: Poput snježnih grudvi tope se u ustima, a gotove za tren!

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

Kuglice od kokosa: Poput snježnih grudvi tope se u ustima, a gotove za tren! Kuglice od kokosa: Poput snježnih grudvi tope se u ustima, a gotove za tren!

Kroz prozor se nazire vrtlog snježnih pahulja, a vi, umotani u toplu dekicu, pravite male, savršene grudve – ne od snijega, već od kokosa i badema.

 

Ove kuglice nisu hladne niti se tope u rukama, ali njihov snježni izgled neodoljivo podsjeća na zimsku čaroliju. Mekane, slatke, mirisne... baš one male radosti koje decembar čine nezaboravnim.

 

Mercator Konzum 12 2024



Svaki zalogaj donosi okus kokosa, vanile i meda, uz hrskavi badem u sredini. Iako izgledaju kao da su izašle iz neke slastičarne, toliko su jednostavne za pripremu da ih može napraviti svako, a njihovi sastojci se i lako mogu pronaći u svakoj Konzum i Mercator prodavnici. Jednom kada ih probate, teško da ćete ih prestati praviti – ove kuglice zaista donose čistu zimsku radost na vaš praznični sto!

 



Vjerujemo da ste i čekali ovu rečenicu: da, zdravije su! Naime, kokos kuglice su mnogo više od lijepog deserta jer njihovi sastojci kriju i zdraviju stranu, zbog čega ćete ih praviti češće.


Zašto ćete voljeti ove kuglice? 

Ono što čini ove kuglice posebnim jeste spoj ukusa, teksture i hranjivosti.

K plus kokosovo brašno daje kuglicama onu karakterističnu, finu teksturu i bogat je izvor zdravih masti i proteina, čineći ove kuglice zasitnim, ali laganim desertom dok kokosovo ulje podiže energiju i ima antibakterijska svojstva. Garden GOOD badem u sredini nije tu samo radi hrskavog kontrast. Bogat je vitaminom E i zdravim mastima koje djeluju na vaš organizam.

 




BIO zone bademovo mlijeko ne samo da doprinosi kremastoj strukturi već i sadrži zdravu kombinaciju vitamina D, kalcija i antioksidansa, podržavajući zdravlje kostiju i imunitet. Njegova blaga orašasta nota savršeno se stapa s kokosom.

 



Dodajte tome i prirodni zaslađivač poput K plus livadskog meda koji je bogat vitaminima i mineralima i imate desert koji ne samo da mami ukusom već i brine o vašem zdravlju.


Snježne kuglice od kokosa: Savršeni zalogajčići za hladne dane 

 

 


Sastojci

  • 150 g K plus kokosovog brašna
  • 100 ml BIO zone bademovog mlijeka (može i kokosovo mlijeko)
  • 2 kašike kokosovog ulja
  • 3 kašike K plus livadskog meda ili agavinog sirupa
  • 50 g Garden GOOD badema (oguljeni, po jedan za svaku kuglicu)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 50 g dodatnog K plus kokosovog brašna za dekoraciju


Priprema 

Topli početak: Na laganoj vatri u šerpi zagrijte kokosovo ulje, BIO zone bademovo mlijekoK plus livadski med dok se sve ne sjedini u svilenkastu, mirisnu smjesu. Dodajte ekstrakt vanile, promiješajte i sklonite sa vatre.

Kokos na sceni: Postepeno dodajte K plus kokosovo brašno u smjesu dobro miješajući dok ne dobijete gustu teksturu. Ako smjesa djeluje premekano, dodajte još malo kokosovog brašna.

Pauza za hlađenje: Smjesu ostavite u frižideru oko 30 minuta kako bi se stegla i lakše oblikovala.

Formirajte grudve: Uzmite malo smjese, stavite Garden GOOD badem u sredinu i oblikujte kuglice.

 




Za savršeno jednake kuglice, smjesu možete podijeliti na jednake dijelove.

Snježni premaz: Pahuljice padajte meke i guste... Svaku kuglicu pažljivo uvaljajte u dodatno kokosovo brašno kako bi dobile snježno bijeli izgled.

Još malo hlađenja: Kuglice stavite u frižider na 15 - 20 minuta kako bi se dodatno učvrstile.

Već ste u kuhinji?

 * * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!