TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 29.1.2021.

Slatki, slani, s punjenjem ili bez, croissant je ultimativan 'comfort food' uz koji nerijetko krenemo na gourmet putovanje do Francuske. 

Volimo uz njega započeti lijena jutra, ali i večernja druženja s prijateljima. Slastan je, ukusan i savršen u svakoj kombinaciji okusa. 

Danas je 'National Croissant day' a mi smo pronašli tri slatke ideje kako doma pripremiti doručak koji će potaknuti dobre emocije već od jutra i za koji će se tražiti porcija više. 
 

PRIJEDLOG BROJ 1

Croissant prepolovite po sredini oštrim nožem i na njega namažite sirni namaz, jogurt (možete i s okusom) te poredajte svježe voće po izboru. Borovnice i maline će biti sjajan kontrast mliječnim proizvodima te kreirati neodoljivu slatko kiselu kombinaciju. 

PRIJEDLOG BROJ 2

Pripremite kremu od vanilije. Bit će vam potrebno 4 žumanjka, 60g šećera, 25g običnog brašna, 4 žlice kukurznog brašna, 280ml mlijeka te jedna mahuna vanilije (ili 1 žlica ekstrakta od vanilije). Smiksajte žumanjke i šećer te dodajte brašno. U posebnoj posudi zagrijte mlijeko, a zatim dodajte vaniliju. Miješajte dok ne zavrije, a zatim dodajte smjesu žumanjaka, šećera i brašna. 
Vratite na štednjak i miješajte dok smjesa ne postane gusta. 
Smjesu zatim dodajte na croissant koji ste razrezali po sredini te ukrasite jagodama, listićima badema i kockicama čokolade.

PRIJEDLOG BROJ 3

Croissant namažite s par slojeva domaćeg džema od šljiva ili jabuka. Upotpunite sa malim komadićima lješnjaka, badema ili pistacija. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mini (@minimaliving)

Dobar tek! 

 

***
Foto: @littlepebblesto
Foto: BONJOUR.ba


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!