TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 29.1.2021.
Slatki, slani, s punjenjem ili bez, croissant je ultimativan 'comfort food' uz koji nerijetko krenemo na gourmet putovanje do Francuske.
Volimo uz njega započeti lijena jutra, ali i večernja druženja s prijateljima. Slastan je, ukusan i savršen u svakoj kombinaciji okusa.
Danas je 'National Croissant day' a mi smo pronašli tri slatke ideje kako doma pripremiti doručak koji će potaknuti dobre emocije već od jutra i za koji će se tražiti porcija više.
PRIJEDLOG BROJ 1
Croissant prepolovite po sredini oštrim nožem i na njega namažite sirni namaz, jogurt (možete i s okusom) te poredajte svježe voće po izboru. Borovnice i maline će biti sjajan kontrast mliječnim proizvodima te kreirati neodoljivu slatko kiselu kombinaciju.
PRIJEDLOG BROJ 2
Pripremite kremu od vanilije. Bit će vam potrebno 4 žumanjka, 60g šećera, 25g običnog brašna, 4 žlice kukurznog brašna, 280ml mlijeka te jedna mahuna vanilije (ili 1 žlica ekstrakta od vanilije). Smiksajte žumanjke i šećer te dodajte brašno. U posebnoj posudi zagrijte mlijeko, a zatim dodajte vaniliju. Miješajte dok ne zavrije, a zatim dodajte smjesu žumanjaka, šećera i brašna.
Vratite na štednjak i miješajte dok smjesa ne postane gusta.
Smjesu zatim dodajte na croissant koji ste razrezali po sredini te ukrasite jagodama, listićima badema i kockicama čokolade.
PRIJEDLOG BROJ 3
Croissant namažite s par slojeva domaćeg džema od šljiva ili jabuka. Upotpunite sa malim komadićima lješnjaka, badema ili pistacija.
Dobar tek!
***
Foto: @littlepebblesto
Foto: BONJOUR.ba
TEKST: Ada Ćeremida
Tri mjesta, tri atmosfere, jedna zajednička stvar: Mostar nikad ne prestaje da nas iznenađuje.
Znamo da volite preporuke. I znamo da ste za ova mjesta vjerovatno već čuli, a možda ste ih i posjetili nakon što smo ih predstavili kroz našu Gourmet rubriku.
Tri različite priče, tri različita vibe-a i svaki od njih s razlogom se našao među vašim favoritima. Ako tražite inspiraciju za naredni doručak, večeru ili samo kafu u savršenom ambijentu, evo naše top tri preporuke koje vrijedi ponovo posjetiti.
Pablos: Rustikalna elegancija i večere koje se pamte
U samom centru Mostara, Pablos je spoj topline i sofisticiranosti. Kamen, diskretna rasvjeta, zid s vinima i detalji koji stvaraju osjećaj da ste u posebnom trenutku. Idealno za večernje izlaske, poslovne večere ili one spontane noći kada jednostavno želite pojesti nešto stvarno dobro.
Naš favorit? Biftek sa sezonskim povrćem, zeleni njoki s tartufima i komadićima bifteka svaki zalogaj pažljivo balansiran, svaki tanjir doživljaj. Pablos nije samo restoran, on je mjesto gdje se večere pamte i gdje se rado vraćate – s istim uzbuđenjem kao prvi put.
Foto: @ donna.bombonna
Niđe Veze: Nova adresa, stari šarm – sada u retro pariškom stilu
Niđe Veze već poznajemo kao gradsku oazu za kafu, kreativnost i gourmet užitke. Ali nova lokacija donosi novu dimenziju – prostor koji izgleda kao da ste zakoračili u pariški kafić iz 60 - ih. Crvene boje, vintage namještaj, crno-bijele pločice, i Edit Piaf u pozadini… atmosfera je čista romantika.
Na meniju su palačinke, sendviči, pizze i waffle deserti koji prate savršenu šolju kafe. Ako tražite mjesto koje istovremeno nudi estetiku, ukus i onu „samo da sjednem i budem tu“ vibe – ovo je adresa za vas.
Foto: @caffe_bar_nidje_veze
Hotel Buna: Doručak s pogledom i večera koja priča priču
Samo desetak minuta od gradske gužve, restoran hotela Buna je tiha luksuzna oaza. Ovdje dan počinje sporije uz domaće sireve, hljeb, laganu pileću salaticu s narom i pogled koji umiruje misli. Doručak nije brzinska stanica, već ritual koji vas priprema za dan.
Ručak i večera ovdje nose isti ton pažnje rižoto sa sipom, pasta s piletinom, svježa riba i deserti koji su jednako nježni koliko i bogati. U večernjim satima, restoran se povlači u tišinu i pretvara u mjesto za vino, razgovor i desert pod zvijezdama. Ako tražite mirnu gastro pauzu – Buna je to mjesto.
Foto: Hotel Buna
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!