TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 29.1.2021.
Slatki, slani, s punjenjem ili bez, croissant je ultimativan 'comfort food' uz koji nerijetko krenemo na gourmet putovanje do Francuske.
Volimo uz njega započeti lijena jutra, ali i večernja druženja s prijateljima. Slastan je, ukusan i savršen u svakoj kombinaciji okusa.
Danas je 'National Croissant day' a mi smo pronašli tri slatke ideje kako doma pripremiti doručak koji će potaknuti dobre emocije već od jutra i za koji će se tražiti porcija više.
PRIJEDLOG BROJ 1
Croissant prepolovite po sredini oštrim nožem i na njega namažite sirni namaz, jogurt (možete i s okusom) te poredajte svježe voće po izboru. Borovnice i maline će biti sjajan kontrast mliječnim proizvodima te kreirati neodoljivu slatko kiselu kombinaciju.
PRIJEDLOG BROJ 2
Pripremite kremu od vanilije. Bit će vam potrebno 4 žumanjka, 60g šećera, 25g običnog brašna, 4 žlice kukurznog brašna, 280ml mlijeka te jedna mahuna vanilije (ili 1 žlica ekstrakta od vanilije). Smiksajte žumanjke i šećer te dodajte brašno. U posebnoj posudi zagrijte mlijeko, a zatim dodajte vaniliju. Miješajte dok ne zavrije, a zatim dodajte smjesu žumanjaka, šećera i brašna.
Vratite na štednjak i miješajte dok smjesa ne postane gusta.
Smjesu zatim dodajte na croissant koji ste razrezali po sredini te ukrasite jagodama, listićima badema i kockicama čokolade.
PRIJEDLOG BROJ 3
Croissant namažite s par slojeva domaćeg džema od šljiva ili jabuka. Upotpunite sa malim komadićima lješnjaka, badema ili pistacija.
Dobar tek!
***
Foto: @littlepebblesto
Foto: BONJOUR.ba
TEKST: Adelisa Mašić
Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.
Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.
Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica.
Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.
Kako se pravi?
Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @blairgreyx
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!