Elena Šket Rusiju je zamijenila bh. adresom i očarala nas craft slasticama bez šećera. Upoznajte Chocology! - Bonjour.ba...

Elena Šket Rusiju je zamijenila bh. adresom i očarala nas craft slasticama bez šećera. Upoznajte Chocology!

Tekst:

GOURMET
19.4.2021.

Kad se prije nekoliko godina iz Rusije doselila u Banja Luku, Elena Šket nije ni slutila u kojoj će mjeri njene craft čokolade i slastice osvojiti srca (i nepca) brojnih hedonista, koji mogu uživati u okusima i mirisima preukusne, prirodne čokolade i bombona koji dolaze bez vještačkih dodataka, bijelog šećera i grižnje savjesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša sugovornica, koju opisuju tri vrline, pažljivost, tvrdoglavost i strpljenje jako je zavoljela svoj početni hobi koji je s vremenom pretvorila u ozbiljan posao i koji iz dana u dana privlači sve veću pažnju ljubitelja čolade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elena nam je kroz intervju otkrila kako je sve počelo te što je ono što Chocology.ba čini tako posebnim.

Elena Šket

***

Sjećate li se svoje početne ideje prije samog nastanka i pokretanja koncepta Chocology.ba? Što ste imali na umu i kako je izgledao tijek cijele priče od početka do danas?

Da, naravno se sjećam. Sve je krenulo od mojih ličnih promjena 2016. kad sam više pažnje obratila na svoju ishranu, konzumiranje slatkiša koji su mi uvijek bili pri ruci, jer sam veliki slatkoljubac, a bez čokolade nisam mogla živjeti. Uvijek sam sa svakog putovanja donosila neku zanimljivu čokoladu kao i proizvode sa dodatnim šećerom koji nisu ni spadali u kategoriju poslastica ali su ga imali u svojem sastavu. Tako sam odjednom iz upotrebe izbacila sav bijeli šećer.

Nije mi bilo teško hraniti se zdravo jer volim voće, povrće i žitarice. Osjećala sam se energičnije i raspoloženije. Od tada su moji deserti bili voće i suho voće, no počela mi je nedostajati raznovrsnost slatkiša, stoga sam odlučila početi praviti kuglice od suhog voća, orašastih putera, kakaa, kao i sirove tortice. U to vrijeme, u Rusiji nije bilo razvijeno tržište zdravih slastica tako da mi je sinula ideja da pravim i prodajem kuglice jer su doista ukusne, hranljive i zdrave.

Nisam imala baš mnogo vremena da se ozbiljno bavim slasticama jer je moj primarni posao bilo računovodstvo. No, tada sam u Rusiji probala čokoladu koja ne sadrži zaslađivače i zaljubila sam se! Bila je to čokolada od rogača. Iskreno, prije toga nisam ni znala što je rogač.

Odjednom se u Rusiji pojavilo dosta novih poslastica, čokolade sa sirupima agave i datulja, pekmezima i voćnim sokovima. Bila sam oduševljena! Kasnije, kada sam se preselila u BiH odlučila sam upisati kurs čokolaterije, zasnovanog na proizvodnji vegan čokolade i poslastica, a sve kako bih čokolade pravila za sebe i svoju porodicu i saznala više o procesu proizvodnje i razlikama u sirovinama.
Probavši svoju prvu čokoladu nisam mogla vjerovati koliko je ukusna ispala. Od tog trenutka sam počela “vježbati” na svojim prijateljima i rođacima koji se hrane na uobičajen način i ne izbjegavaju šećer. Nakon toga, uslijedilo je stvaranje dizajna i etiketa, naziva, potraga za odgovarajućim pakovanjima. Kad sam osjetila spremnost svoje proizvode ponuditi široj grupi ljudi, otvorila sam svoj Instagram profil.

Foto: Elena Šket 

Slastice bez bijelog šećera sve su popularnije jer imaju intenzivniji i zdraviji okus. Znamo koliko je vremena potrebno da jedna čokolada nestane, no zanima nas koliko je vremena potrebno da ona nastane?

Sav proces od pripreme do konačne realizacije traje oko jedan, jedan i pol sat.

Foto: Elena Šket 

Kao kupci i potrošači, često imamo upitnik iznad glave kada stojimo ispred police sa čokoladama i vidimo da ispod jedne stoji cijena od npr. 2,00 KM, a ispod druge 10,00 KM iako je riječ o proizvodu istog tipa. Iz vašeg iskustva, što se krije iza te razlike u cijenama?

Dok se nisam educirala, birala sam čokoladu po etiketi. Stoga sam na svom profilu napisala post baš na ovu temu. Ima nekoliko razloga zbog kojih neke čokolade koštaju značajno jeftinije:

  • Kakao maslac. Često se zamjenjuje različitim jeftinim biljnim ili mliječnim mastima. Hidrogenizirane masti smanjuju cijenu čokolade ali i oduzimaju njen ukus i kvalitetu.
  • Zaslađivači. Dodavanje prirodnih sirupa, meda, nerafiniranih šećera uvijek je skuplje nego stavljanje bijelog šećera koji često u deklaracijama stoji na prvom mjestu. To znači da je od njega u većem dijelu sastavljena industrijska čokolada čime se maskira okus jeftinih sastojaka i pogoršava kvalitetu.
  • Kakao prah. Čokolade na policama prodavnica uglavnom sadrže jeftiniji kakao prah s nižim intenzitetom okusa i takve čokolade nemaju puninu arome dok ih konzumirate, za razliku od aromatične kakao paste koja se koristi u visokokvalitetnim čokoladama kakve su Chocology čokolade.
  • Arome. Da bi industrijska čokolada imala intenzivniji miris i okus, proizvođači često dodaju vještačke arome.
  • Topinzi i punjenja. Kraft čokolade sadrže kvalitetno liofilizovano voće, orašaste plodove, prirodne boje i mirise voća i začina koji se mogu dodavati i kombinirati po želji klijenta, dok masovne čokolade naravno nemaju takve opcije.

Foto: Elena Šket 

Što mislite, koliko se u posljednjih godina potrošačko društvo osvijestilo o kupovini craft slastica u odnosu na one komercijalizirane, industrijske?

Mislim da su se ljudi općenito osvijestili po pitanju zdravog načina života, osobito hrane. U mom okruženju, ljudi su u svojim domovima počeli praviti zdravije slatkiše te izbjegavati industrijske, ali i više cijeniti craft slastice, kako zbog kvalitete, prirodnog okusa ali i uloženog truda.

Foto: Elena Šket 

Po Vašem ukusu, koja je to kraljica među čokoladama i koje se voće najbolje slaže s istom? Koja je Vaša omiljena kombinacija okusa?

Tamna čokolada sadrži 75-90% kakaoa, intenzivna je, jaka i baršunasto-nježnog ukusa. Takva čokolada se ne jede na brzinu. Treba steći naviku i za taj ritual, staviti komadić čokolade u usta, sačekati da se istopi i uživati u raznovrsnim nijansama okusa. Rekla bih, prava meditacija. Inače, okus tamne čokolade odlično dopunjavaju maline, višnje i bademi, no opet sve ovisi od ukusa same sirovine od koje je napravljena čokolada. Ja lično najviše volim čistu tamnu čokoladu. Njen okus se može mijenjati od vrste kakao paste, odnosno od porijekla iste. U zadnje vrijeme sam za sebe otkrila čokoladu sa provansalskim travama i solima. Uskoro je dodajem i u asortiman Chocology.ba kako bi je mogli probati svi ljubitelji neobičnih kombinacija.

Link ka društvenim mrežama i info kako kupci mogu naručiti Vaše čokolade?

Chocology.ba je mjesto za narudžbu. Samo se treba javiti u DM gdje se mogu dobiti sve informacije o sastavima, punjenjima, topinzima, preporukama i cijenama.

Foto: Elena Šket 

Foto: Elena Šket 

Foto: Elena Šket 

***

Naslovna fotografija: @chocology.ba
Tekst: Ana Bošnjak 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno