Evo zašto je sat luksuznog brenda Cartier jedan od najupečatljivijih modela ikad - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Evo zašto je sat luksuznog brenda Cartier jedan od najupečatljivijih modela ikad

Tekst:

Emina Smaka

MODNI DODACI
9.1.2023.

Kreiranje harmoničnog modnog dizajna inspirisanog umjetnošću je neprikosnoven talent i moć razumijevanja oba svijeta spajajući ga u jedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Surealizam kao umjetnost je nastala još 1917., a posebno ju je proslavio ekscentrični i provokativni umjetnik Salvador Dali. Upravo njegovo najpoznatije djelo iz 1931. je razlog naše današnje priče i nastajanja jednog od najprepoznatljivijih satova u svijetu luksuznih satova i nakita. 

Više od 30 godina je prošlo nakon Dalijeve poznate slike 'Mekani satovi' kada je predstavljen novi sat poznate luksuzne kuće Cartier. Jean - Jacques Cartier je kasnih 60-ih dizajnirao sat koji neodoljivo podsjeća na satove s Dalijeve slike. No, dizajner je negirao činjenicu da je inspiraciju pronašao u Dalijevom radu. 

 Zapravo, postoji priča da je dizajner kreirao sat u spomen na preminulog izvršnog direktora kuće Cartier. Gospodin je preminuo u automobilskoj nesreći te se sat, navodno, istopio od vrućine automobila. Odatle potiče i ovaj poznati model Cartier Crash. Naravno, još uvijek mnogi vjeruju da se ipak inspiracija za ovaj sat krije u Dalijevoj slici. Bilo kako bilo, Cartier Crash sat ostaje jedan od onih satova posebnog dizajna, izrade, kvalitete i iconic titule koju nosi i danas. Cartier Crash se još uvijek nalazi u ponudi brenda Cartier s nešto drugačijim detaljima. U junu prošle godine je predstavljen i Cartier Tigrée Crash sat u kombinaciji plave i zelene boje. 

 

 * * * 
Naslovna fotografija: @sothebys

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno