TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 16.7.2021.

Da Sarajevo ima neke od najljepših vidikovaca već odavno znamo, ali ipak uvijek se rado prisjetimo nekih od najdražih.

Naime, ovog puta odlučili smo da pozornost usmjerimo na kućicu na drvetu koja ima jedan od najljepših pogleda na Sarajevo, a koja nas je u potpunosti oduševila i inspirisala da ponovo podijelimo informaciju gdje se nalazi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kamarija (@caffe.kamarija)

Caffe "Kamarija-Point of view" je ime kućice na drvetu, a zamišljena je kao mjesto gdje možete uživati u zanimljivim gourmet ponudama, nezaobilaznoj kafi ili koktelima. Osim toga, svakako biste trebali probati domaće kolače ili slavnu poslasticu žito sa šlagom koje ovo mjesto nudi svojim gostima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kamarija (@caffe.kamarija)

Okružena krošnjama, pruža jedno sasvim novo iskustvo odmora i osvježenja koji nam je ovih dana itekako potreban. Interijer je jednako presladak sa mnoštvo detalja koji kreiraju razigranu i modernu atmosferu. Sigurni smo da ćete, kada se zateknete na ovom mjestu poželjeti fotkati svaki kutak. Više informacija o kućici na drvetu potražite na sljedećem linku!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kamarija (@caffe.kamarija)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kamarija (@caffe.kamarija)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kamarija (@caffe.kamarija)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kamarija (@caffe.kamarija)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kamarija (@caffe.kamarija)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kamarija (@caffe.kamarija)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kamarija (@caffe.kamarija)

***

Naslovna fotografija: @cherryontop_lt
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

TEKST: Adelisa Mašić

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.

Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.

 



Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 4 velike kašike kisele pavlake
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 130 g margarina
  • 2 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so. 

 



Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.


kiflice1bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 


kiflice6bonjour_ba

Foto: @meljorino

Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.


kiflice5bonjour_ba

Foto: @meljorino

Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije. 

Foto: @meljorino


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!