Café de Flore: otkrijte zašto je ovaj kafić u Parizu neizostavno mjesto za posjetiti - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Café de Flore: otkrijte zašto je ovaj kafić u Parizu neizostavno mjesto za posjetiti

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA
16.3.2023.

Okrugli stolovi, veliki crveni separei, ogledala, klasičan Art Deco interijer uz savršen miris prve jutarnje kafe i novina, konobari u savršenim uniformama.. nema sumnje, u mislima ste u „caféu par excellence“ u Parizu, tačnije u jednom od najstarijih i najprestižnijih kafića u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pariz je sjajan grad za uživanje u umjetnosti, historiji, arhitekturi i ukusnim delicijama. Zaista nema ništa kao kad provedete dan lutajući Gradom svjetla i završite ga savršenim francuskim obrokom.

 

 

Jednako divno je, međutim, svratiti i u jedan od kultnih kafića gdje je kultura ispijanja kafe, tačnije umjetnost sjedenja, ćaskanja ili opuštanja uz kafu i omiljenu knjigu duboko ukorijenjena u gradu.

 Naime, kultura ispijanja kafe u Parizu počela je krajem 19. vijeka, a umjetnici, intelektualci, filozofi, pisci i političke ličnosti sastajali su se upravo u ovakvim pariškim kafićima koji se mogu pohvaliti sa etiketom mjesta rođenja poznatih knjiga, filozofskih misli i umjetničkih pokreta.

 Café de Flore na uglu Bulevara Saint Germain i Rue Saint Benoet, otvoren je 1880-ih, za vrijeme Francuske Treće Republike, a ime je dobio po Flori, boginji cvijeća i proljeća u rimskoj mitologiji.

Zanimljivo je da je dekor ostao uglavnom nepromijenjen od Drugog svjetskog rata.

 

 

Georges Bataille, Robert Desnos, Léon-Paul Fargue, Raymond Queneau su bili redovni gosti kao i Pablo Picasso, a o njegovoj unikatnosti govori i činjenica da je ovjekovječen u raznim filmovima i pjesmama. Za sve ljubitelje književnosti ovo je neizostavna lokacija za posjetiti jer su upravo ovaj kafić Jean Paul Sartre, Albert Camus i Simone de Beauvoir koristili kao kancelariju za pisanje svjetskih poznatih djela.

 

 

Najbolje vrijeme za uživanje u ambijentu je jutro, a kafić nudi klasična francuska jela. Preporuka je da naručite toplu čokoladu. Također, zanimljivo je da u kafiću nema muzike jer po mišljenju menadžera kafić treba biti sa prijatnim ambijentom i podržavati gostujuće intelektualce koji biraju ovaj kafić za razmišljanje i pisanje.

 

 

Također, ovaj kafić ima jaku povezanost sa svijetom mode, posebno Karlom Lagerfeldom koji bi satima čitao Vogue za stolom u prizemlju. Kafić je održavao revije za Yves Saint Laurent, Chanel i Paco Rabanne, a pokrenuo je i kampanje za Louis Vuitton i Longchamp.

Cvijeće koje se nalazi iznad natpisa Café de Flore čini ga jednim od najfotogeničnijih mjesta u Parizu. Naš savjet je da svakako upijete ambijent i zaronite u historiju baš kao što biste to učinili sa Ajfelovim torenjem ili bilo kojom drugom znamenitosti Pariza.

 ***
Naslovna fotografija: @ch.ysl

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno