TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 13.9.2022.
Nije neobično da se kroz svaku vrstu umjetnosti provlače motivi i boje iz prirode, tako ni nail art nije izuzetak.
Početkom svake nove sezone predstave se trendovi kako u dizajnu tako i bojama, a ovu sezonu počinjemo s manikurama u boji vina. Pravo je vrijeme da se inspirišete, jer za već idući termin kod vašeg nail artiste ova boja će biti must. Savršeno oslikava prirodu koja se mijenja oko nas, dolazak cozy sezone, a bit će odličan dodatak i našim jesenjim outfitima.
Bilo da volite kratke ili duge nokte, jednostavne manikure ili one zanimljivog dizajna, ova boja pristaje svima. S toga smo odlučili zaviriti na neke od najpoznatijih profila namijenjenih manikurama i pružiti vam nekoliko inspo ideja. Iako prevladavaju decentni manohromatski nokti, nekoliko s posebnim dizajnom nam je privuklo pažnju. Vaše nokte dijelite s nama na Instagramu kroz #DoYouBonjour.
Inspirativne manikure u boji vina
* * *
Naslovna fotografija: @the_gelbottle_inc
TEKST: Bonjour.ba/PR | FOTO:
Deveti mjesec simbolizira kraj ljeta i početak jeseni, a jedan je možda sasvim običan mjesec u godini, dok je vinarima jako bitan i od velike važnosti.
Berba grožđa, pripreme u podrumima, tradicija vinara i njihovih krajeva i sve popratne aktivnosti su sastavni dio da bi se u konačnici dobila vrhunska vina. To i jeste najbitniji dio godine svakog vinara i vinograda, kroz koji nas je i ovog puta provela kompanija Fina Vina d.o.o. Ove godine vinogradi imaju pune ruke posla još od sredine osmog mjeseca. Razlog leži u klimatskim promjenama, jer je sve počelo ranije dozrijevati.
„Tradicionalna berba grožđa u regijama naših vinara predstavlja duboko ukorijeni dio kulturne baštine tih područja i trenutak u vinogradskom kalendaru. Svaka od regija ima svoj jedinstveni pristup i tradiciju koja se održava u načinu na koji se obavlja berba.“ – rekli su nam iz tima Finih vina.
U svim regijama redoslijed berbe ovisi od specifičnih uslova svakog vinograda, kao što su mikroklima i zrelost grožđa. Vinari često prate stanje grožđa kako bi odredili optimalni trenutak za berbu kako bi postigli najbolji kvalitet vina. Amir Beširević, osnivač i direktor Finih vina, nam je rekao po čemu se svaka regija razlikuje.
U Goriškim brdima uprkos suši koja je pogodila ovo područje i u proteklih nekoliko godina, vinari su kazali da vinogradi nemaju „straha“ od suše, pošto se radi o lozama i položajima koji su sačuvali dovoljno vlage. Tradicionalni način berbe u Brdima svakako obuhvata ručnu berbu, pri čemu se grožđe pažljivo bira kako bi se osigurao visok kvalitet vina. Regija je poznata po vinima kao što su Rebula i Merlot.
Foto: @simcicwines
Fruška gora, mjesto na kojoj se ukrštaju najbolji klimatski i zemljišni uslovi. Vinograde griju dva sunca, ono nebesko i ono koje se odbija od dunavsko vodeno ogledalo koje pomaže grožđu da sazrije na pravi način. Regija je domaćin raznih sorti grožđa, uključujući Cabernet Sauvignon, Chardonnay i širu paletu autohtonih sorti.
Istra je još jedna značajna vinska regija koja se ponosi bogatom tradicijom vinogradarstva. Poznata je po sortama Malvazija i Teran, koje održavaju specifičnost tla i klime ove regije. Kompanija Fina Vina ima novog člana porodice. Vinarija Bura - Mrgudić koja dolazi sa peljeških područja, poznata po svom vinu Dingač. Vinarija je berbu započela krajem augusta.
U svim regijama, berba grožđa predstavlja ključan trenutak vinara i nosi sa sobom bogatu tradiciju i kulturno značenje. Berba je često vrijeme kada se okupljaju porodice i zajednice kako bi zajedno radili i proslavili. Također, berba grožđa se obilježava kao vrijeme kada se pokazuje trud i posvećenost vinograda, a rezultati se kasnije ogledaju u kvalitetu vina koje se proizvodi.
Šta znači uzgajati grožđe na organski način?
Uzgajanje grožđa na organski način podrazumijeva proizvodnju bez upotrebe pesticida, fungicida i herbicida, čime se stimuliše multikultura i prirodni procesi. U takvim uslovima, grožđe je u boljem balansu, a vinogradi su snažniji i otporniji na bolesti.
Koje su značajne prednosti ručnog branja grožđa?
S grožđem se treba nježno rukovati. Ručno ubrano grožđe pažljivo je položeno tako da se ne lome plodovi. Ručno branje znači i dodatnu brigu o grožđu, što je izuzetno važno u daljnjem procesu proizvodnje.
„Ručno branje grožđa znači da naši berači idu kroz vinograd i beru baš savršeno odabrane grozde, pažljivo gomilu po gomilu. Naravno, prednost je jer mogu birati zrelo grožđe ili bolje rečeno, mogu izbjeći branje oštećenih ili ne dovoljno zrelih plodova“ – rekao je vinar Marjan Simčič iz vinarije Simčič Marjan.
Ne sumnjamo da je i ova godina bila izvrsna za vinare, ali možda je stvarno i vrijeme da se polako počnemo navikavati, zbog klimatskih promjena, u sljedećim godinama da će 8.mjesec za vinare zapravo postati „novi septembar“ i da će on označiti početak berbe. Kako god, mi jedva čekamo nove godine i nova vrhunska vina koja ćemo moći degustirati već od proljeća 2025.godine. A vi?
* * *
Naslovna fotografija: @simcicwines
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!