Od dvorca koji podsjeća na Disney crtiće do noćne vožnje brodicom, ova 3 mjesta morate vidjeti u Budimpešti! - Bonjour.b...

Od dvorca koji podsjeća na Disney crtiće do noćne vožnje brodicom, ova 3 mjesta morate vidjeti u Budimpešti!

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA
12.11.2021.

Budimpešta je jedan od najljepših gradova koje smo posjetili, a vjerujemo da ćete i vi dijeliti mišljenje sa nama kad prošetate ulicama ovog grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tačnije, ovo je grad koji je budan čini nam se 24h sa mnoštvo zanimljivih historijskih priča, širokih i lijepih bulevara, opuštajućih termalnih kupatila, zabavnog noćnog života, cool ruin barova i naravno beskrajno prelijepe arhitekture.

Bez obzira u kojem smjeru okrenuli svoj mobitel ili objektiv na kameri, Budimpešta će vas ostaviti bez daha jer njegov slikoviti gradski pejzaž čini savršenu lokaciju za ljubitelje fotografije.

Upravo zbog toga smo pokušali suziti listu na samo 3 mjesta koja vrijedi posjetiti, iako potvrđujemo da je ta lista uistinu mnogo veća.

Ribarska tvrđava

Završena 1902. godine, Ribarski bastion ili tvrđava nalikuje na bajkoviti dvorac i jedna je od najposjećenijih turističkih atrakcija u Budimpešti.

Dizajniran u neogotičkom i neoromaničkom stilu, služi kao vidikovac za neke od najljepših panoramskih pogleda na mađarsku prijestolnicu.

Uistinu izgleda nestvarno lijepo i odlično se uklapa u okolinu i čini skladnu cjelinu sa crkvom sv. Matije. 

Znamenitost ima sedam tornjeva koji predstavljaju sedam plemena koja su se naselila i osnovala današnju Mađarsku 895. godine. 

Gellért Hill ili Gellért brdo

Još jedna lokacija koja vam pruža jedan od najljepših panoramskih pogleda na Budimpeštu je brdo Gelert.

Ako stignete sve do Citadele na njenom vrhu, možete napraviti savršenu sliku tako što ćete zumirati jedan od brojnih mostova i prikazati užurbani grad u pozadini.

Također, savjetujemo da se popnete na brdo Gellert nakon zalaska sunca jer ćete biti nagrađeni sa zadivljujućim igrama noćnih svjetala Budimpešte.

Zgrada mađarskog parlamenta

U gradu prepunom predivne arhitekture i znamenitosti, potrebno je mnogo da se izdvojite iz gomile.

Zgrada mađarskog parlamenta to sa lakoćom radi.

Sa svojim neogotičkim stilom, to je druga po veličini zgrada parlamenta u Evropi, ali može se reći i jedna od najljepših ikona grada.

Naš savjet je da ovu ljepotu arhitekture doživite na dva načina: prvi je sa tramvajem koji prolazi odmah pored zgrade parlamenta, a druga je dok navečer uživate u vožnji brodicom na Dunavu.

***

Naslovna fotografija: @oneworldjustgo
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno