TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 18.10.2021.

Pronašli smo najlakši i najukusniji desert za jesen ikad!

Ove mirisne rolnice od cimeta sa gotovim lisnatim tijestom zahtijevaju samo 5 sastojaka i tako su jednostavne za pripremiti i da ćete ih praviti stalno.

Sa mljac čokoladom, cimetom i šećerom plus prelivene mljevenim lješnjacima i glazurom od krem ​​sira, desert je kojem nećete moći odoljeti.

Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu potražite u nastavku. 

Sastojci

  • 2 lisnata tijesta, odmrznuta
  • 2 kašike rastopljenog maslaca
  • 100 g tamne čokolade, grubo nasjeckane
  • 50 g šećera
  • 1/2 kašike mljevenog cimeta
  • Po želji malo pečenih lješnika, grubo nasjeckanih

Glazura sa krem sirom (po želji):

  • 50 g šećera u prahu
  • 1 kašika krem sira
  • 1 kašičica mlijeka
  • 1/2 kašičice limunovog soka

Priprema:

Izvadite lisnato tijesto iz zamrzivača i ostavite ga da se odmrzne u skladu s uputama na pakovanju.

Zagrijte pećnicu na 200° C. Pripremite kalup od otprilike 22 cm tako što ćete lagano premazati sa malo otopljenog maslaca ili obložiti pek papirom.

Alternativno, možete koristiti bilo koju malu posudu za pečenje ili tepsiju koja vam je dostupna.

U zdjeli za miješanje srednje veličine pomiješajte čokoladu, šećer i cimet.

Miješajte zajedno dok ne postane jednolično i ostavite sa strane.

Na radnu površinu nanesite malo brašna pa razvaljajte lisnato tijesto u oblik pravokutnika.

Sve premažite preostalim rastopljenim maslacem i ravnomjerno rasporedite čokoladnu cimet smjesu na lisnato tijesto i čvrsto ga zarolajte. 

Zatim režite na komade debljine 1 cm ili uzmite komad konca za zube podvucite ga ispod lisnatog, krajeve preklopite jedan preko drugog i povucite.

Stavite rolnice u pripremljenu posudu za pečenje, udaljene nekoliko cm jer će se proširiti.

Pecite 23-25 ​​minuta ili dok ne porumene. Izvadite iz rerne i ohladite oko 20 minuta.

U međuvremenu pripremite glazuru.

U manjoj posudi umutite šećer u prahu i mlijeko dok ne postane glatka smjesa.

Prelijte preko cimet rolnica, pa dodajte lješnjake po želji. Poslužite i uživajte!

Foto: pexels.com

***

Naslovna fotografija: @sweetsimplevegan
Tekst: Emina Smaka


Bonjour

Posjetili smo Moba Street Food: Evo zašto je Mostar 12 dana živio u ritmu okusa i muzike

TEKST: Adelisa Mašić

Posjetili smo Moba Street Food: Evo zašto je Mostar 12 dana živio u ritmu okusa i muzike Posjetili smo Moba Street Food: Evo zašto je Mostar 12 dana živio u ritmu okusa i muzike

Kraj ljeta u Mostaru već četvrtu godinu zaredom znači samo jedno, a to je da ulice mirišu na svjetske kuhinje, trgovi postaju koncertne pozornice, a grad diše u ritmu zajedničkog druženja.

Moba Street Food Festival i ove godine opravdao je titulu najdražeg gastro susreta u gradu na Neretvi.


bonjour_ba35moba
 

Gastro put oko svijeta

Tokom 12 dana Mostar se pretvorio u malu svjetsku mapu okusa. Posjetitelji su mogli probati sve: od meksičkih zalogaja i azijskih wokova, do talijanske paste, burgera i slatkih francuskih palačinaka. Svaka večer donosila je novo iskustvo, a dilema je bila jedino: šta probati prvo?


bonjour_ba17moba

Mi smo, naravno, zavirili u festivalske štandove i prepustili se kušanju: od začinjenih burgera do hrskavih palačinaka i moramo priznati da je izbor bio sve samo ne lagan.


bonjour_ba22moba


bonjour_ba08moba
 

bonjour_ba38moba
 

Muzika pod zvijezdama

Osim hrane, Moba je i mjesto na kojem muzika gradi jednako važne uspomene. Festival su otvorili uvijek vedri Zoster, a u narednim danima publiku su rasplesali i Matija Cvek & The Funkensteins, Vesna Pisarović, TBF, kao i tribute bendovi posvećeni Oliveru, Gibonniju, Bijelom dugmetu i Indexima.

 



Zona za sve generacije

Moba nije bila samo za gurmane i ljubitelje muzike. Posebno su uživala djeca u Kids Zoni s napuhancima, klaunovima i radionicama. Kreativne ruke okušale su se u Wala Concept kutku oslikavanja cekera i šeširića, dok su Tinker Labs radionice inspirisale najmlađe da istražuju i eksperimentišu.

 



Festival zajedništva

Iako su u centru pažnje bili zalogaji i muzika, atmosfera Mobe uvijek podsjeća da je ključ svega - druženje. Bilo da ste došli s prijateljima ili porodicom, ili ste se jednostavno prepustili šetnji kroz mirise i zvuke, festival je ponovo pokazao da je najljepši začin svakog jela dobra energija ljudi koji ga dijele.


bonjour_ba36moba

Foto: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!