Recept za brze cimet rolnice sa čokoladom koje ćete praviti svaki dan! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Recept za brze cimet rolnice sa čokoladom koje ćete praviti svaki dan!

Tekst:

Emina Smaka

GOURMET
12.11.2021.

Pronašli smo najlakši i najukusniji desert za jesen ikad!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove mirisne rolnice od cimeta sa gotovim lisnatim tijestom zahtijevaju samo 5 sastojaka i tako su jednostavne za pripremiti i da ćete ih praviti stalno.

Sa mljac čokoladom, cimetom i šećerom plus prelivene mljevenim lješnjacima i glazurom od krem ​​sira, desert je kojem nećete moći odoljeti.

Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu potražite u nastavku. 

Sastojci

  • 2 lisnata tijesta, odmrznuta
  • 2 kašike rastopljenog maslaca
  • 100 g tamne čokolade, grubo nasjeckane
  • 50 g šećera
  • 1/2 kašike mljevenog cimeta
  • Po želji malo pečenih lješnika, grubo nasjeckanih

Glazura sa krem sirom (po želji):

  • 50 g šećera u prahu
  • 1 kašika krem sira
  • 1 kašičica mlijeka
  • 1/2 kašičice limunovog soka

Priprema:

Izvadite lisnato tijesto iz zamrzivača i ostavite ga da se odmrzne u skladu s uputama na pakovanju.

Zagrijte pećnicu na 200° C. Pripremite kalup od otprilike 22 cm tako što ćete lagano premazati sa malo otopljenog maslaca ili obložiti pek papirom.

Alternativno, možete koristiti bilo koju malu posudu za pečenje ili tepsiju koja vam je dostupna.

U zdjeli za miješanje srednje veličine pomiješajte čokoladu, šećer i cimet.

Miješajte zajedno dok ne postane jednolično i ostavite sa strane.

Na radnu površinu nanesite malo brašna pa razvaljajte lisnato tijesto u oblik pravokutnika.

Sve premažite preostalim rastopljenim maslacem i ravnomjerno rasporedite čokoladnu cimet smjesu na lisnato tijesto i čvrsto ga zarolajte. 

Zatim režite na komade debljine 1 cm ili uzmite komad konca za zube podvucite ga ispod lisnatog, krajeve preklopite jedan preko drugog i povucite.

Stavite rolnice u pripremljenu posudu za pečenje, udaljene nekoliko cm jer će se proširiti.

Pecite 23-25 ​​minuta ili dok ne porumene. Izvadite iz rerne i ohladite oko 20 minuta.

U međuvremenu pripremite glazuru.

U manjoj posudi umutite šećer u prahu i mlijeko dok ne postane glatka smjesa.

Prelijte preko cimet rolnica, pa dodajte lješnjake po želji. Poslužite i uživajte!

Foto: pexels.com

***

Naslovna fotografija: @sweetsimplevegan
Tekst: Emina Smaka

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno