TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 18.10.2021.
Pronašli smo najlakši i najukusniji desert za jesen ikad!
Ove mirisne rolnice od cimeta sa gotovim lisnatim tijestom zahtijevaju samo 5 sastojaka i tako su jednostavne za pripremiti i da ćete ih praviti stalno.
Sa mljac čokoladom, cimetom i šećerom plus prelivene mljevenim lješnjacima i glazurom od krem sira, desert je kojem nećete moći odoljeti.
Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu potražite u nastavku.
Sastojci
Glazura sa krem sirom (po želji):
Priprema:
Izvadite lisnato tijesto iz zamrzivača i ostavite ga da se odmrzne u skladu s uputama na pakovanju.
Zagrijte pećnicu na 200° C. Pripremite kalup od otprilike 22 cm tako što ćete lagano premazati sa malo otopljenog maslaca ili obložiti pek papirom.
Alternativno, možete koristiti bilo koju malu posudu za pečenje ili tepsiju koja vam je dostupna.
U zdjeli za miješanje srednje veličine pomiješajte čokoladu, šećer i cimet.
Miješajte zajedno dok ne postane jednolično i ostavite sa strane.
Na radnu površinu nanesite malo brašna pa razvaljajte lisnato tijesto u oblik pravokutnika.
Sve premažite preostalim rastopljenim maslacem i ravnomjerno rasporedite čokoladnu cimet smjesu na lisnato tijesto i čvrsto ga zarolajte.
Zatim režite na komade debljine 1 cm ili uzmite komad konca za zube podvucite ga ispod lisnatog, krajeve preklopite jedan preko drugog i povucite.
Stavite rolnice u pripremljenu posudu za pečenje, udaljene nekoliko cm jer će se proširiti.
Pecite 23-25 minuta ili dok ne porumene. Izvadite iz rerne i ohladite oko 20 minuta.
U međuvremenu pripremite glazuru.
U manjoj posudi umutite šećer u prahu i mlijeko dok ne postane glatka smjesa.
Prelijte preko cimet rolnica, pa dodajte lješnjake po želji. Poslužite i uživajte!
Foto: pexels.com
***
Naslovna fotografija: @sweetsimplevegan
Tekst: Emina Smaka
TEKST: Adelisa Mašić
Kraj ljeta u Mostaru već četvrtu godinu zaredom znači samo jedno, a to je da ulice mirišu na svjetske kuhinje, trgovi postaju koncertne pozornice, a grad diše u ritmu zajedničkog druženja.
Moba Street Food Festival i ove godine opravdao je titulu najdražeg gastro susreta u gradu na Neretvi.
Gastro put oko svijeta
Tokom 12 dana Mostar se pretvorio u malu svjetsku mapu okusa. Posjetitelji su mogli probati sve: od meksičkih zalogaja i azijskih wokova, do talijanske paste, burgera i slatkih francuskih palačinaka. Svaka večer donosila je novo iskustvo, a dilema je bila jedino: šta probati prvo?
Mi smo, naravno, zavirili u festivalske štandove i prepustili se kušanju: od začinjenih burgera do hrskavih palačinaka i moramo priznati da je izbor bio sve samo ne lagan.
Muzika pod zvijezdama
Osim hrane, Moba je i mjesto na kojem muzika gradi jednako važne uspomene. Festival su otvorili uvijek vedri Zoster, a u narednim danima publiku su rasplesali i Matija Cvek & The Funkensteins, Vesna Pisarović, TBF, kao i tribute bendovi posvećeni Oliveru, Gibonniju, Bijelom dugmetu i Indexima.
Zona za sve generacije
Moba nije bila samo za gurmane i ljubitelje muzike. Posebno su uživala djeca u Kids Zoni s napuhancima, klaunovima i radionicama. Kreativne ruke okušale su se u Wala Concept kutku oslikavanja cekera i šeširića, dok su Tinker Labs radionice inspirisale najmlađe da istražuju i eksperimentišu.
Festival zajedništva
Iako su u centru pažnje bili zalogaji i muzika, atmosfera Mobe uvijek podsjeća da je ključ svega - druženje. Bilo da ste došli s prijateljima ili porodicom, ili ste se jednostavno prepustili šetnji kroz mirise i zvuke, festival je ponovo pokazao da je najljepši začin svakog jela dobra energija ljudi koji ga dijele.
Foto: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!