TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 26.9.2023.
Dešava li se i vama ponekada da poželite neki desert, a pri tome vam se ne da spremati i ići u grad, niti praviti čitav kolač za jednu osobu?
Ako vam je poznat takav scenarij, pronašli smo savršenu ideju za brzi desert u šalici i to ne bilo kakav, nego onaj koji je miljenik svih istinskih food lovera - čokoladni brownie.
Vjerujemo da će i vas oduševiti činjenica da je spreman za jednu minutu, u jednoj šalici, a za sve to vam je dovoljna mikrovalna pećnica i par osnovnih sastojaka koje svi vjerojatno imate doma. Dakle, imamo desert koji je klasik, spreman u trenu, bez upaljene pećnice i ono najvažnije, bez mnoštva posuđa koje treba čistiti i pospremati nakon kuhanja. Može li bolje od ovoga?
Idući put kada vam se probudi želja za slatkim kolačem, čak i ako se pojavi u ponoć ili u zoru, znate da imate provjeren recept u kojem ćete uživati za minutu. Na to sve dodajte omiljeno voće, šlag ili čokoladice i ovu ćete jednostavnu deliciju pretvoriti u pravo malo kulinarsko remek djelo.
Evo kako ga napraviti
@fitwaffle Microwave Mug Brownie for one #brownie #mugcake #food #chocolate #brownies ♬ Love You So - The King Khan & BBQ Show
@fitwaffle Super soft microwave mug cookie #mugcake #cookie #cookies #recipe #food #cookiedough ♬ Love You So - The King Khan & BBQ Show
* * *
Naslovna fotografija: @the.fit.peach
TEKST: Adelisa Mašić
Pariz je grad u kojem se deserti ne posmatraju samo kao slatki zalogaj, već kao mali čin umjetnosti.
U svakoj pekari i slastičarnici osjeti se posvećenost, preciznost i ona francuska lakoća kojom i najjednostavniji kolač postaje iskustvo.
Od kroasana koji se tope pod prstima, do savršeno glatkih macaronsa, francuski deserti su osvojili svijet, ali samo u Parizu možete doživjeti njihov pravi, izvorni okus.
Croissant: simbol francuskog jutra
Ništa ne definiše francuski doručak kao miris svježe pečenog kroasana. Lagano lisnat, bogat maslacem i taman toliko hrskav, ovaj klasik se najbolje jede stojeći, uz šoljicu espressa na šanku obližnje pekare.
Gdje probati: Maison Pichard i Du Pain et des Idées nude kroasane koji podsjećaju zašto je Pariz kolijevka savršenog peciva.
Crème brûlée: jednostavnost koja osvaja
Tanka karamelizovana korica i baršunasta krema ispod nje čine crème brûlée jednim od najpoznatijih francuskih deserta. Nježan, topao i elegantan u svakoj kašičici, simbol je jednostavnosti koja ne traži ukras.
Gdje probati: U Le Procopeu, najstarijem kafiću u Parizu, crème brûlée se i danas priprema po recepturi staroj više od dva stoljeća.
Tarte Tatin: čarolija od jabuka
Legenda kaže da je nastao slučajno, kad su sestre Tatin okrenule pitu naopako. Rezultat? Desert koji je postao sinonim za toplinu i domaći miris karameliziranih jabuka.
Gdje probati: U legendarnom Café de Flore, gdje se uz šolju kafe i pogled na parišku ulicu poslužuje Tarte Tatin u svom najklasičnijem obliku.
Éclair: desert koji se jede pogledom
Éclair je spoj elegancije i tehnike: hrskava vanjska kora, bogat punjeni krem i glazura koja blista poput ogledala. U Parizu su od njega napravili umjetnost.
Gdje probati: L'Éclair de Génie nudi kreativne verzije: od klasika s čokoladom do modernih, sezonskih varijacija.
Macarons – francuski klasik s modernim twistom
Nježni, šareni i gotovo previše lijepi da bi se pojeli, macarons su postali globalni simbol francuske sofisticiranosti.
Savršeno lagani, s tankom hrskavom koricom i kremastim punjenjem, u Parizu su neizostavan suvenir.
Gdje probati: Pierre Hermé i Ladurée su imena koja ne treba posebno predstavljati. Prvi nudi hrabre i inovativne kombinacije, dok je drugi sinonim za bezvremensku eleganciju.
Francuski deserti nisu samo slatkiši, oni su izraz kulture, preciznosti i uživanja u trenutku, jer u Parizu, i najmanji zalogaj nosi priču o tradiciji, vremenu i ljubavi prema detalju.
Foto: @lise_frt
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!