Nikad nije rano za praznično slavlje! Evo kada posjetiti blagdanske markete Europe. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Nikad nije rano za praznično slavlje! Evo kada posjetiti blagdanske markete Europe.

Tekst:

Arijana Bošnjak

PUTOVANJA
9.10.2023.

Istog trenutka kada temperature počnu padati tijekom jeseni, u zraku već možemo namirisati cimet, štrudle od jabuke i praznično raspoloženje koje donosi zima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Uz hladnije dane koji stižu, svi smo željni tople i ugodne atmosfere koju donese mnoštvo lampica koje u noći svijetle kroz grad, mirisa kuhanog vina koji grije tijelo i dušu, ali i ulice grada koje vrve raspoloženim i nasmijanim ljudima. Sve to kriju božićni i novogodišnji marketi, a mi vam danas donosimo pregled par najupečatljivijih koje preporučujemo i datume na koje ih možete posjetiti.

 Advent u Zagrebu

Nama najbliži je onaj u Zagrebu, a svakako ga vrijedi posjetiti kada znate da je tri godine zaredom bio proglašen najljepšim božićnim marketom u Europi. Ovaj market održava se od 2.12.2023. – 7.1.2024. godine, a nezaobilazna je destinacija postao zahvaljujući neodoljivom klizalištu u srcu grada, na trgu Kralja Tomislava. Osim toga, nudi i zaista raznovrsnu gourmet ponudu na koju nećete ostati ravnodušni (posebno na popularne fritule s Nutellom).

 Wiener Christkindlmarkt

Beč je grad poznat po bogatoj kulturi i povijesti, arhitekturi, ali i božićnom marketu. Ovdje se market održava po čitavom gradu, a mi preporučujemo onaj ispred Rathausa, koji počinje već 10.11. i traje do 26.12.2023. godine. Kušajte poznate bečke kobasice kojih imate u raznovrsnoj ponudi i kuhano vino koje svojim mirisom priča pravu zimsku priču. Nakon toga se okušajte u klizanju na ledu, ispod drveća koje je osvijetljeno tisućama lampica i koje zaista unose magiju u stvarni svijet.

 Budimpešta

Ovaj grad je čaroban sam po sebi tijekom čitave godine zahvaljujući svojoj arhitekturi i Dunavu koji dijeli grad na dva dijela, a svojim nježnim zavojima i zlatnim odsjajem čini svaki pogled na grad jedinstvenim. Zamislite tek magiju koja nastane u blagdansko vrijeme!

U Budimpešti ćete se naći za samo nekoliko sati, a pružit će vam nezaboravna životna iskustva, od kojih neka privlače svojom luksuznom, a pristupačnom ponudom. Datum blagdanskog marketa još nije potvrđen, ali se obično održava između 24.11. i 31.12.

Datum provjerite na službenim stranicama prije polaska i ne zaboravite kušati njihovu tradicionalnu deliciju – Chimney. Tijesto omotano oko metalne šipke na kojoj se kratko peče, posipa se cimetom, miriše na blagdane i grije bolje od svakog kaputa.

 Pogledajte datume ostalih europskih blagdanskih marketa

 

@planuridevacanta.ro Christmas Markets in Europe. Save the dates. #christmas#planuridevacanta#christmasmarkets#vienna#germany#austria#london#colmar#edinburgh♬ original sound - www.planuridevacanta.roS obzirom na to da nisu svi datumi potvrđeni na službenim stranicama svakoga grada, za svaki slučaj napravite malu provjeru prije nego spakirate kofere.  

* * *
Naslovna fotografija: @saraveigaa

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno