TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 29.12.2022.

Sada kada je obližnje planine prekrio bijeli pokrivač poželjeli smo s najmilijima organizirati kratki izlet na prepoznatljiva mjesta unutar granica BiH.


Pa tako, na našem putoholičarskom ali i gastronomskom radaru našla se planina Bjelašnica, koja se nalazi nedaleko od Sarajeva. Naime, odveć je poznato da odlazak na planinu ujedno označava i uživanje u snježnim radostima, ali i kušanje neodoljivih gastro delicija. Stoga, kako potraga za mjestima na kojim možete kušati najbolju hranu na planini Bjelašnica ne bi trajala satima, izdvojili smo par lokacija koje su ukrale našu pažnju.

Apres Funky Pub

Lociran pokraj skijaške staze, Apres Funky Pub mjesto gdje možete uzeti predah i uživati uz omiljene tople napitke i jela moderne kuhinje.

 



Katun

Katun je moderni restoran uređen u etno stilu koji nudi širok izbor jela za ljubitelje različitih poslastica. Restoran je službeno otvorio vrata 2020. godine, a danas je jedno od omiljenih gastro mjesta na Bjelašnici.

 

 


Javorov Do

U sklopu izletišta Javorov Do na Bjelašnici nalazi se istoimeni restoran koji će ponudom tradicionalnih jela obogaćenim modernom notom zadovoljiti vaša nepca.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Javorov Do (@javorovdo.ba)

 


Restoran BENETTON

Ovaj restoran nalazi se na skijaškoj stazi, a nudi širok izbor domaćih ali i prepoznatljivih jela iz internacionalne kuhinje.

 

* * *
Naslovna fotografija: @avdic.ena 


Bonjour

Ove godine sve više ljudi u BiH slavi Novu godinu drugačije. Jeste li i vi drugi tim?

TEKST: Bonjour.ba - PR

Ove godine sve više ljudi u BiH slavi Novu godinu drugačije. Jeste li i vi drugi tim? Ove godine sve više ljudi u BiH slavi Novu godinu drugačije. Jeste li i vi drugi tim?

Brzi test, bez previše razmišljanja. Šta vam je ove godine draže: večer koja se završi kad vi kažete da je dosta, piće koje gasi žeđ i doček koji se pamti po osjećaju ili večer koja ostaje upamćena po umoru? 

Ako ste se pronašli u prvoj opciji, velike su šanse da ste drugi tim. Ne onaj koji odustaje od dočeka, nego onaj koji bira MALTene drugačiji pristup.U ovoj opciji, čak i način serviranja postaje neizostavni dio dočeka, a ne samo detalj.  


lasko_malt_nova_godina_bonjour_ba_2
lasko_malt_nova_godina_bonjour_ba_3
lasko_malt_nova_godina_bonjour_ba_5
 

Šta zapravo znači biti „drugi tim“?


To ne znači da ste protiv izlazaka, slavlja ili klasičnog dočeka. 

Znači da vam je važnije kako se osjećate tokom večeri. Da birate tempo, a ne scenarij koji se mora ispoštovati. Tu dolazimo do tri načina kako „drugi tim“ dočekuje Novu godinu: 
 

Opcija 1: Vani, ali u svom ritmu


Volite grad, energiju i onaj osjećaj da se nešto dešava. U BiH je to onaj decembarski miks: magla u zraku, hladnoća koja “štipa”, jakna zakopčana do kraja i poruke koje stižu sa svih strana: “Gdje ste?”, “Kad dolazite?”, “Ko je već tu?”… 

Samo bez forsiranja. Bez potrebe da se ostane do kraja po svaku cijenu. Malo se prođe, malo se zastane, uđe se tamo gdje ima mjesta, stane se uz šank, naruči nešto osvježavajuće, jer žeđ jasno kaže da je vrijeme za pauzu.

Lagano, spontano, izlazak se pretvori u večer koja traje duže nego što ste planirali.


lasko_malt_nova_godina_bonjour_ba_8

U takvim večerima izbor pića ide ruku pod ruku s ritmom. Tu se prirodno uklapa Laško Dark Malt, bezalkoholno piće s punim malt karakterom i istim osjećajem rituala. 

Poslužen u čaši, s ledom i svježinom koja se vidi na prvi pogled, postaje dio večeri, ne samo još jedna narudžba.


lasko_malt_bonjour_ba_4-1
bih-nova-godina-lasko-dark-malt-305-bonjour-ba
 

Opcija 2: Kod kuće, ali s jasnom idejom


Kućni dočeci odavno nisu rezervna opcija. Ovo je onaj plan koji je trebao biti skroman, a završi kao večer koju prepričavate cijeli januar. 

Nema dress code-a, ali ima dobra atmosfera. Stol koji se stalno puni, partija remija koja traje duže nego što je iko planirao i ono nepisano pravilo dočeka u BiH: uvijek se iznese još nešto, “da ne zafali”.


lasko_malt_nova_godina_bonjour_ba_7

Laško Dark Malt ovdje dobija svoj kućni ritual. Možda ste navikli piti direktno iz flaše, ali ove godine su stvari mrvicu drugačije. Sipanje u čašu, po mogućnosti onu višu, s ledom i kriškom limuna postaje dio atmosfere.

Bez alkohola, ali s punim okusom koji gasi žeđ i zadržava osjećaj opuštenosti, a jutro poslije ostane lagano.


lasko_malt_bonjour_ba_5
lasko_malt_nova_godina_bonjour_ba_4
 

Opcija 3: Solo, ali namjerno


Nema plana, nema buke, nema obaveze da se bilo kome javite u ponoć. Samo vi, prigušena muzika ili ploča koja se vrti u pozadini, možda film koji ste odlagali cijelu godinu i želja da novu godinu ne započnete u trci, nego u miru.

Laško Dark Malt je tu kao mali, ali važan detalj… piće koje pijete polako, bez žurbe. Jer čak i kad ste sami, način na koji pijete govori da ste večer uzeli za sebe. Shvatili ste već: pravi osjećaj dolazi kad je hladno, posluženo u čaši, s ledom i limunom. 

Onaj trenutak kad led zazvecka u čaši i znate da je večer službeno počela.


lasko_malt_bonjour_ba_3-1
bih-nova-godina-lasko-dark-malt-309-bonjour-ba
lasko_malt_nova_godina_bonjour_ba_6
 

Kako prepoznati da ste ove godine „drugi tim“ (i šta to znači u praksi)?


Ako se još dvoumite oko plana za Novu godinu, odgovor je jednostavan:

Ako vam je važno da:

  • večer traje koliko vi želite, a ne koliko ‘’treba'',

  • imate slobodu da promijenite ‘’ritam'' svog dana,

  • imate svoj ritual ispijanja pića iz čaše, ali birate ono što vam u tom trenutku zaista prija, kao i da
     
  • doček pamtite po osjećaju, razgovoru i ugodnoj atmosferi,

onda ste, sasvim siguno, dio drugog tima.  

Bez obzira gdje ste i s kim dočekujete praznike, jedno ostaje isto: ritual… Onaj trenutak pauze i novi okus Laško Dark Malta koji se prirodno uklapa u atmosferu. 

Ove godine, kao i svake naredne, sve više biramo ono što nam omogućava da ostanemo prisutni i da se zabavimo u svom ritmu.


bih-nova-godina-lasko-dark-malt-310-bonjour-ba

Najjednostavnije pravilo za ovu Novu godinu? 

Ne mijenjajte večer. Samo joj prilagodite ritam.

Sretni praznici i sretna Nova godina, drugom timu!

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Laško Malt BiH

 

Voditeljica projekta: Inka Šehić
Autorica članka: Ilda Lihić-Isović
Fotografije: Marko Jovančić i Sanela Zukić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!