Ovaj skriveni bivak na Visočici idealan je za bijeg od gužve i na listi je top 10 arhitektonskih ostvarenja u 2020.-oj!...

Ovaj skriveni bivak na Visočici idealan je za bijeg od gužve i na listi je top 10 arhitektonskih ostvarenja u 2020.-oj!

PUTOVANJA
6.1.2021.

Prestižni arhitektonski časopis Design Boom uvrstio je bivak "Zoran Šimić" na Visočici među top deset arhitektonskih ostvarenja na svijetu u kategoriji izolirani objekti i skloništa za 2020. godinu. ⠀

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, na kraju svake godine od 2013. Design Boom je sastavio listu članaka koji su najviše privukli pažnju čitateljima kao dio „BIG stories“ serije. Tradiciju su zadržali i ove godine i zaokružili top 10 najvećih i najboljih projekata u godini s osvrtom na udaljene, izolirane objekte koji su se pokazali popularni čitateljima u proteklih dvanaest mjeseci. Na njihovoj stranici naveli su da odabrani projekti nude predah od gradske gužve u godini u kojoj je pristup prirodi bio potreban više nego ikada prije. Pored hotela na drvetu u Baliju, utočištu prekrivenom bakrom u Alpama, kućici na drvetu za odmaranje uz čaj, svoje posebno mjesto našla je i mala građevina, bivak "Zoran Šimić" u Bosni i Hercegovini koja služi kao sklonište za planinare i omogućava impresivan pogled na planinski krajolik.

Izgrađen 2019. godine, bivak je arhitektonski projekat ateljea Filter Arhitektura koji je smješten na rubu kanjona Rakitnice, a proteže se između dvije planine: Visočice i Bjelašnice. Ime “Zoran Šimić” nosi po jednom od najistaknutijih članova planinarske zajednice u Bosni i Hercegovini, a ovo je ujedno i jedna od rijetkih lokacija na kojima planinarske staze prelaze kanjon, povezujući obje planine i omogućavajući poglede koji se otvaraju nad prostranim krajolikom koji uistinu svjedoči predivnim prizorima od kojih zastaje dah. 

Foto: @sidrann

Foto: @sidrann

Projekt je zamišljen kako bi planinarima i posjetiteljima dao priliku da zastanu i uživaju u pogledima, kao mjesto za predah ili prenoćište ukoliko je to potrebno. Unutarnji prostor kabine konfiguriran je sa tri platforme koje također djeluju kao podne površine, kreveti ili klupe za sjedenje. Sastavljen od dvije suprotstavljene platforme koje se kaskadno spuštaju prema ulazu, u prostoru se može smjestiti do devet posjetitelja. Također, unutrašnjost bivka je u potpunosti obložena jelovim podom, a izvana je objekt presvučen limom.

Ono što ovaj bivak čini tako posebnim zasigurno je i njegov oblik sa kojim se kreira i specifično iskustvo boravaka. Naime, izuzetan pogled na pejzaž uvijek je prisutan zahvaljujući velikim prozorima sa obje strane. Buđenje sa ovakvim pogledom je sigurno jedna od naših sljedećih #mustvisit lokacija.

Foto: @wildandfreebih

Foto: @adna.outdoors

Foto: @71210.ba 

Foto: @pdciganizacija

Foto: @bekirsa

Foto: @adventuresymbiotes

Foto: @adventuresymbiotes

Foto: @zlatankurto

***

Naslovna fotografija: @bekirsa
Tekst: Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA , 6.1.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@bekirsa

Podijeli:

Posljednje objavljeno