TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 14.4.2023.

Kada su Mary Kate i Ashley Olsen među prvima svoj par udobnih Birkenstock papuča odlučile nositi u javnost to je bio trenutak koji je presudio u njihovu korist da postanu omiljeni pratioci ležernih proljetnih izdanja.

Birkenstocks model obuće koji je 1774. godine kreirao Johann Birkenstock sa đonom od plute bio je u to vrijeme rezerviran za ljude iz oblasti medicine. Ovaj brend učinio je gotovo nemoguće probivši se u novu modnu kategoriju, a istovremeno su sačuvali svoj originalni dizajn.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Audrey ? (@mmequeenb)

 

Comfort meets couture! Tačnije, ono što ih je dovelo i zadržalo na street style scenu i zašto se svake godine dame vraćaju upravo ovom modelu obuće jeste zahvaljujući njihovom prvobitnom izgledu i formi.

Za razliku od Arizona modela koji je do sada bio glavni trend, ove sezone simpatije je pokupio Boston model za koji se odlučila i bh. glumica Nadine Mičić.

 

 

Street style izdanja koja smo pronašli na Instagramu su nas uvjerila da ova obuća zapravo predstavlja cool, moderan izgled s akcentom na udobnost i mogu trajati i do nekoliko sezona ukoliko ih pravilno održavate.

 

 

Kako ih kombinuju 'it' cure pogledajte u nastavku.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bérénice ? (@bbcvl)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Constance (@constancypense_)



***
Naslovna fotografija: @nadine_micic

FOTO: @nadine_micic


Bonjour

Otkrijte tajnu najukusnije Medene torte koju ćete ikada probati: Brz i lagan recept.

TEKST: Ada Ćeremida | FOTO:

Otkrijte tajnu najukusnije Medene torte koju ćete ikada probati: Brz i lagan recept. Otkrijte tajnu najukusnije Medene torte koju ćete ikada probati: Brz i lagan recept.

Medena torta je omiljeni desert o kojem se često priča, a gotovo svi su barem jednom uživali u njenom savršenom okusu. Sada vam donosimo recept, tako da je možete pripremiti kad god poželite i podijeliti njenu neodoljivu slast s onima koje volite.



Foto:Foto: @storytellingwithdiana 


Sastojci:

  • 450 g pšeničnog brašna
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 100 g meda
  • 2 jaja
  • 1 kašičica sode bikarbone

Krema:

  • 800 g kisele pavlake (25-30% masnoće)
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 g vanilin šećera



Foto: @storytellingwithdiana



Priprema: 

U šerpi s debljim dnom otopite med, dodajte šećer i sodu bikarbonu. Uz stalno miješanje, zagrijavajte dok smjesa ne poprimi zlatnu boju. Maknite šerpu s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se potpuno ne otopi. Ostavite smjesu da se malo ohladi (da se jaja ne zgrušaju), zatim umiješajte 2 jaja i dodajte brašno. Umijesite glatko tijesto, pa ga stavite u frižider na 1 sat.

Ohlađeno tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte u tanku koru i izbockajte viljuškom. Pecite kore u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 4 minute. Nakon pečenja, izrežite kore na željeni prečnik, a ostatke sačuvajte i izmrvite u mrvice za posipanje.

Za kremu, pomiješajte kiselu pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete glatku smjesu. Slažite tortu tako što ćete svaku koru premazati pripremljenom kremom. Ostatke tijesta izmrvite i pospite po torti kao dekoraciju.

Torta se treba hladiti nekoliko sati u frižideru, a idealno preko noći. Prije posluživanja, tortu možete ukrasiti dodatnim medom ili prema vlastitim željama.

 

***
Naslovna fotografija: @gladisheva

FOTO: ime i prezime


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!