TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 29.1.2021.
Današnja zvijezda BONJOUR gourmet rubrike je Brigadeiro kojeg smo pronašli na Instagram profilu @naidaeats.
Naime, Naida Pekmezović, dama koja se krije iza ovog profila, otkrila nam je da je Brigadeiro [bɾiga'dejɾu] tradicionalna brazilska slastica koju je kreirao slastičar Heloisa Nabuco de Oliveira, a za njenu pripremu su potrebna samo tri sastojka koji obećavaju čokoladno, ukusno i kremasto iskustvo.
Foto: @naidaeats
Ne sumnjamo da će upravo ova slastica savršeno odgovarati uz popodnevni čaj ili kavu, a s obzirom na malo niže temperature tokom vikenda, možete upriličiti trenutak samo za sebe uz pripremu ovih zalogajčića. Pronađite neki dobar film ili se odlučite za neku knjigu i savršen vikend može svečano započeti.
Sastojci:
Po izboru:
Foto: @naidaeats
Priprema:
Na laganoj vatri zagrijte kondenzirano mlijeko uz stalno miješanje kako ne bi zagorilo. Nakon nekoliko minuta dodajte 1 kašiku putera, miješajte dok se ne otopi, potom dodajte kakao i nastavite miješati dok ne postignete ujednačenu smjesu. Smjesa treba biti dovoljno gusta da vam se pokaže dno posude kada kašikom prevučete preko dna šerpe.
Smjesu prebacite na tanjir prethodno premazan sa malo ulja ili putera. Prekrijte plastičnom folijom i odložite u frižider na hlađenje 1-2 sata.
Kašikom vadite jednaku količinu i između dlanova oblikujte u loptice (dlanove namažite kokosovim uljem kako bi se smjesa manje lijepila) i uvaljajte u kakao, nasjeckane orašaste plodove, nacjeckanu čokoladu... bom apetite!
Foto: @naidaeats
Nakon što isprobate ovaj recept, mnoštvo drugih, ukusnih recepata možete pronaći na instagram profilu @naidaeats, ali uskoro i na njenom blogu naidaeats.com gdje će svi ljubitelji #mljac recepata dobiti sjajnu platformu na kojoj će moći saznati praktične i korisne savjete iz kulinarstva.
***
Naslovna fotografija: @naidaeats
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Adelisa Mašić
Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.
Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.
Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica.
Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.
Kako se pravi?
Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @blairgreyx
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!