TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 29.1.2021.
Današnja zvijezda BONJOUR gourmet rubrike je Brigadeiro kojeg smo pronašli na Instagram profilu @naidaeats.
Naime, Naida Pekmezović, dama koja se krije iza ovog profila, otkrila nam je da je Brigadeiro [bɾiga'dejɾu] tradicionalna brazilska slastica koju je kreirao slastičar Heloisa Nabuco de Oliveira, a za njenu pripremu su potrebna samo tri sastojka koji obećavaju čokoladno, ukusno i kremasto iskustvo.
Foto: @naidaeats
Ne sumnjamo da će upravo ova slastica savršeno odgovarati uz popodnevni čaj ili kavu, a s obzirom na malo niže temperature tokom vikenda, možete upriličiti trenutak samo za sebe uz pripremu ovih zalogajčića. Pronađite neki dobar film ili se odlučite za neku knjigu i savršen vikend može svečano započeti.
Sastojci:
Po izboru:
Foto: @naidaeats
Priprema:
Na laganoj vatri zagrijte kondenzirano mlijeko uz stalno miješanje kako ne bi zagorilo. Nakon nekoliko minuta dodajte 1 kašiku putera, miješajte dok se ne otopi, potom dodajte kakao i nastavite miješati dok ne postignete ujednačenu smjesu. Smjesa treba biti dovoljno gusta da vam se pokaže dno posude kada kašikom prevučete preko dna šerpe.
Smjesu prebacite na tanjir prethodno premazan sa malo ulja ili putera. Prekrijte plastičnom folijom i odložite u frižider na hlađenje 1-2 sata.
Kašikom vadite jednaku količinu i između dlanova oblikujte u loptice (dlanove namažite kokosovim uljem kako bi se smjesa manje lijepila) i uvaljajte u kakao, nasjeckane orašaste plodove, nacjeckanu čokoladu... bom apetite!
Foto: @naidaeats
Nakon što isprobate ovaj recept, mnoštvo drugih, ukusnih recepata možete pronaći na instagram profilu @naidaeats, ali uskoro i na njenom blogu naidaeats.com gdje će svi ljubitelji #mljac recepata dobiti sjajnu platformu na kojoj će moći saznati praktične i korisne savjete iz kulinarstva.
***
Naslovna fotografija: @naidaeats
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Ada Ćeremida
Kako nam se Uskrs bliži, donosimo recept za nezaobilazni slatki hljeb koji će upotpuniti vaš uskršnji sto.
Pinca, tradicionalni uskrsni hljeb, nezaobilazna je poslastica na blagdanskim stolovima širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovaj slatki, mekani hljeb obogaćen limunovom i narandžinom koricom, rumom i vanilijom, simbol je Uskrsa i dolaska proljeća.
Njeni korijeni sežu duboko u prošlost, kada se pripremala u bogatim domaćinstvima kao luksuzna delicija, dok je danas postala omiljeni klasik.
Nekada se pinca pripremala uz mnogo strpljenja i ljubavi, a kako biste i vi dobili onu pravu, vazdušastu teksturu, bitno je poštovati nekoliko trikova u pripremi. U nastavku donosimo provjereni recept koji garantuje najmekšu i najmirisniju pincu koju ste ikada probali!
Sastojci:
500 g glatkog brašna
100 g šećera
1 kesica suhog kvasca (ili 20 g svježeg kvasca)
200 ml toplog mlijeka
80 g maslaca (sobne temperature)
2 žumanca
1 cijelo jaje
1 prstohvat soli
1 kašičica ekstrakta vanilije
Narendana korica 1 limuna i 1 narandže
1 kašika ruma
50 g grožđica (opciono, prethodno natopljenih u rumu)
1 žumance
1 kašika mlijeka
Foto: @foodandmoodblog
Priprema:
Za pripremu pince prvo je potrebno aktivirati kvasac. U posudu s toplim mlijekom dodajte kašiku šećera i kvasac, pa ostavite desetak minuta dok ne zapjeni. U međuvremenu, u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, preostali šećer, so, te narendane korice limuna i narandže. Kada se kvasac aktivira, dodajte ga u smjesu zajedno sa žumancima, jajetom, vanilijom i rumom. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i povezano.
Zatim, postepeno dodajte omekšali maslac, uz neprestano miješenje, dok tijesto ne postane elastično i meko. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mjestu da naraste, otprilike sat i po do dva, dok ne udvostruči volumen.
Foto: @janjolinka
Kada je tijesto spremno, lagano ga premijesite i oblikujte u okrugli hljepčić. Stavite ga na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite još pola sata da odmori.
Prije nego što stavite pincu u rernu, premažite je umućenim žumancetom i mlijekom, a zatim oštrim nožem zarežite križ na vrhu. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 30 - 35 minuta, dok ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.
Foto: @foodandmoodblog
Kada je pečena, ostavite je da se malo ohladi, a zatim je po želji pospite krupnim šećerom. Poslužite uz šolju toplog čaja ili kafe i uživajte u svakom zalogaju ovog tradicionalnog uskrsnog hljeba.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!