TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 18.8.2023.
Ručak prijatelja koji uživaju u različitoj hrani može biti pravi izazov prilikom pronalaska restorana.
S obzirom na to da živimo na području čija kuhinja tradicionalno obiluje mesnim obrocima i da su osobe kojim više odgovara jesti obroke bez glutena i namirnica životinjskog porijekla još uvijek manjina, odlučili smo pomoći vam s pronalaskom restorana. Vaši prijatelji će sigurno biti zahvalni na preporuci, a i vi biste mogli biti pozitivno iznenađeni začinima, mirisom i postati novi ljubitelji sočnih vege burgera!
Svaki od ovih obroka možete naručiti i pojesti u komforu vlastitog doma.
Veganer
Prva lokacija od koje krećemo je raj za vegane i odličan način da isprobate šta se sve krije u toj kuhinji i pridružite se prijateljima.
Falafel, salate, batat pomfrit, vrapovi i nekoliko različitih soseva će u vama sigurno izazvati želju da degustirate i provjerite ima li sličnosti u mesnim obrocima koje radije birate.
Pristajete na izazov i već krećete? Evo adrese: Čobanija 1.
Majstor za pivo
Raj za gurmane i najbolja opcija ako se ipak želite držati svog prvog izbora – mesa, raznih kobasica i gulaša, a u isto vrijeme provesti večer s prijateljima koji žele bezglutenski ili vege obrok. Koju god opciju od ovih da izaberete ne propustite začiniti je craft pivom.
Majstor za pivo se nalazi na adresi Spasovdanska 31G.
Mama Burgers
Ovaj fast food se nalazi u sklopu Sarajevo City Centra, na adresi Vrbanja 1 i dobra je opcija za veće ekipe. Dok vi uživate u svom vege obroku prijatelji mogu probati neki od Mama burgera ili na istom spratu potražiti salatu i pastu za sebe.
Zelena sredina
Na adresi Husrefa Redžića 11, osim slanih veganskih obroka, pronaći ćete i ukusne vege dezerte.
***
Naslovna fotografija: Pexels.com
TEKST: Bonjour.ba
U samom centru Sarajeva, među ulicama koje još čuvaju dah prošlosti, smjestio se Kiren, restoran koji ne želi biti samo adresa za dobar obrok, već mali bijeg od svakodnevice.



To je onaj tip mjesta u kojem se ritam grada utiša, a topla svjetlost i mirisi iz kuhinje stvaraju atmosferu zbog koje poželite ostati duže nego što ste planirali.



Prirodni materijali, tople nijanse i svjetlost koja pada tačno tamo gdje treba čine da u Kirenu svaki kutak odiše idejom doma, ali u profinjenijem, modernijem smislu – dovoljno jednostavnom da se osjećate opušteno, a s dovoljno estetike da poželite zabilježiti trenutak.



A onda dolazi ono zbog čega se gosti vraćaju.
Kuhinja Kirena oslanja se na anatolijske i bh. korijene, ali ispričane savremenim jezikom. Ovo nije mjesto koje kopira tradiciju, nego je nadograđuje. Svaki začin ima svoju svrhu, svaki sos svoju ulogu, a svaki tanjir je fino izbalansiran između poznatog i neočekivanog. To je kuhinja koja nudi nostalgiju i iznenađenje u istom dahu.
Naša degustacija krenula je lagano, gotovo tiho, ali nezaboravno.


Prvo stiže kremasti hummus, jednostavan, a zavodljiv. Svilenkasta tekstura, suptilni začini i onaj trenutak u kojem spontano pomislite: „moram probati opet“. Minimalizam, ali bogat; lagan, ali upečatljiv.

Zatim dolaze Anatolian mini sarmice, male, uredne, potpuno drugačije. Tradicija u modernom formatu i taman toliko dobre da ih dijelite... ili ipak ne. Nestaju brže nego što stignete izgovoriti „još jednu“.

Potom Aegean style patlidžan, Egej u svom najnježnijem izdanju. Lagano, aromatično i vizualno toliko lijepo da je gotovo šteta narušiti prve utiske viljuškom.


Okusi Mediterana koji vam na trenutak izmjeste misli iz gradske užurbanosti.


A na kraju kralj među klasikama, jelo koje nosi cijeli potpis Kirena. Hünkar Beğendi: janjeće rame na dimljenom pireu od patlidžana sa zrelim kaşar sirom. Elegantno, bogato, upečatljivo. Jelo koje govori tiho, ali ostavlja snažan trag.



Zato se u Kirenu kaže da se ovdje ne dolazi samo na obrok. Dolazi se po doživljaj. Po priču. Po mir. Po trenutak koji ostaje.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!