TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 27.5.2022.

U želji za istinskim iskustvom lokalne gastronomske ponude kako kod onih dalekih lokacija tako i onih unutar granica Bosne i Hercegovine  često zavirimo na aplikaciju TripAdvisor.


Uz pomoć TripAdvisora možete postati pravi gurman jer aplikacija osim što korisnicima nudi prostor za recenzije i jela koja se mogu pronaći na jelovniku određenog restorana uz to krije listu onih najbolje ocijenjenih. Ovog puta na našem radaru našla se Banja Luka, grad koji brojne turiste ali i domaće stanovništvo silno privlači zbog neopisive ljepote kao i zanimljive kuhinje. Naime, ukoliko ste planirali skori posjet jedinstvenom gradu na sjeveru Bosne i Hercegovine, ovo su restorani koje preporučuju korisnici aplikacije. 

#4 Restoran Aj'Zdravo

Adresa: Vidovdanska 6, Banja Luka 78000

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @vlandphotography



#3 Vrbas

Adresa: Braće Potkonjaka 1, Banja Luka 78000 

 


#2 Kazamat 

Adresa: Tvrđava Kastel Teodora Kolokotronisa bb, Banja Luka 78000
 

 



#1 Mala Stanica 

Adresa: Kralja Petra I Karađorđevića Bb, Banja Luka 78000
 

 

* * *
Naslovna fotografija: @doza.umjetnosti 


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!