TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 4.5.2022.
Sezona jagoda nikada nije izgledala ovako primamljivo kao sad kad gledamo ovaj neodoljivi desert koji savršeno kombinira nekoliko stvari koje volimo.
1000 listića sa jagodama desert je koji na proljeće stiže na meni restorana Mala stanica u Banja Luci. Lisnato tijesto posuto šećerom u prahu krije kremastu unutrašnjost koju savršeno nadopunjuju ukusne crvene jagode. Spoj okusa neće ostati nikoga ravnodušnim, a bit će to savršen desert na kraju ručka ili kad odete u Malu stanicu na kavu. Restoran Mala Stanica naći ćete na adresi Kralja Petra I Karađorđevića u Banjoj Luci, a uz ovaj desert, u njihovoj ponudi pronaći ćete kontinentalna i mediteranska jela, svježa peciva, domaće tjestenine, kao i ukusan biftek i bogatu vinsku kartu. Više otkrijte ovdje.
Ako vas dosad mi nismo uvjerili da posjetite Malu stanicu i probate ovaj slatki recept, neka vas nagovore fotografije u nastavku.
***
Naslovna fotografija: @malastanica
TEKST: Adelisa Mašić
Postoje mjesta kojima se rado vraćamo upravo zato što stalno donose nešto novo, a Backyard Sarajevo je jedno od tih.
Kafić koji je od samog otvaranja privukao pažnju svojim prepoznatljivom atmosferom i jasnom estetikom, ali i mjestom gdje se ponuda ne zaustavlja na 'standardnom'.
Ovog puta povod za dolazak bili su novi deserti, tačnije realistični kolači koji izgledom podsjećaju na voće, ali iznutra kriju slojevite, precizno balansirane okuse. 
Probali smo pistaciju i mango i upravo je taj momenat vizuelnog iznenađenja ono što vas prvo privuče. Na prvi pogled, desert izgleda gotovo identično pravom plodu: tekstura, boja i oblik su dovedeni do detalja.
No, tek kada ga prerežete, postaje jasno zašto su ovi kolači postali pravi mali hit. 

Pistacija je kremasta, bogata, ali ne teška, dok mango donosi svježinu i blagu kiselkastu notu koja lijepo balansira slatkoću. Ovo su deserti koji se ne jedu na brzinu, već polako, uz kafu i razgovor.
Drugi desert koji smo probali je čokoladni medo: vizuelno razigran, ali okusom vrlo ozbiljan. Riječ je o čokoladnom mousseu preko kojeg se, neposredno prije posluživanja, prelije topla crna čokolada. 
Taj trenutak kada se čokolada razlije preko deserta čini cijelo iskustvo još zanimljivijim, a kombinacija tekstura i intenzivne čokolade čini ga savršenim izborom za one koji vole klasične, ali bogate okuse.
Backyard ovim desertima potvrđuje da nije riječ samo o lijepom prostoru, već o mjestu koje pažljivo gradi svoju ponudu i prati savremene gastro trendove.
Ako ste već bili u Backyardu, ovo je dobar razlog za novi dolazak. A ako niste, ovi deserti su sasvim dovoljan povod da ga konačno dodate na svoju listu mjesta koja vrijedi posjetiti u Sarajevu.
Foto: Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!