TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 24.1.2023.
Nije tajna da u našem uredništvu gajimo posebnu ljubav prema istraživanju zanimljivih lokacija, posebice onih gdje možemo zasladiti svoje nepce.
Tako se na našem gourmet radaru našao novootvoreni caffe C'est la vie koji se nalazi na adresi Bulevar srpske vojske 15a u Banjaluci. C'est la vie izgleda kao idilično mjesto za sve slatkoljupce. Uz tople napitke koji tijekom hladnijih dana naš najčešći izbor, ovaj dojmljivo uređen kafić svojim posjetiteljima nudi i zanimljivu ponudu slastica kojim ćete teško moći odoljeti.
C'est la vie službeno je otvorio svoja vrata početkom godine te je vrlo brzo postao mjesto za druženje, mali #girltalk i predah od svakodnevnih obveza.
Stoga, koga vi vodite na ovu novootvorenu lokaciju?
* * *
Naslovna fotografija: @oljacikicc
TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!