TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 24.1.2023.

Nije tajna da u našem uredništvu gajimo posebnu ljubav prema istraživanju zanimljivih lokacija, posebice onih gdje možemo zasladiti svoje nepce.


Tako se na našem gourmet radaru našao novootvoreni caffe C'est la vie koji se nalazi na adresi Bulevar srpske vojske 15a u Banjaluci. C'est la vie izgleda kao idilično mjesto za sve slatkoljupce. Uz tople napitke koji tijekom hladnijih dana naš najčešći izbor, ovaj dojmljivo uređen kafić svojim posjetiteljima nudi i zanimljivu ponudu slastica kojim ćete teško moći odoljeti. 

 



C'est la vie službeno je otvorio svoja vrata početkom godine te je vrlo brzo postao mjesto za druženje, mali #girltalk i predah od svakodnevnih obveza. 

Stoga, koga vi vodite na ovu novootvorenu lokaciju?

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanja Ševo (@kreartsanjas)

* * *
Naslovna fotografija: @oljacikicc 


Bonjour

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

TEKST: Adelisa Mašić

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.

Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.

 



Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 4 velike kašike kisele pavlake
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 130 g margarina
  • 2 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so. 

 



Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.


kiflice1bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 


kiflice6bonjour_ba

Foto: @meljorino

Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.


kiflice5bonjour_ba

Foto: @meljorino

Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije. 

Foto: @meljorino


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!