Kraljica Anthurium: Saznali smo zašto ovu biljku smatraju pravom divom u svijetu sobnih biljaka - Bonjour.ba - bh.lifest...

Kraljica Anthurium: Saznali smo zašto ovu biljku smatraju pravom divom u svijetu sobnih biljaka

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

INTERIJERI
3.3.2023.

Anthurium warocqueanum je tropska biljka sa dugim tamnozelenim listovima i malo po malo stekla je status jedna od najpoželjnijih biljaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saznali smo da je višegodišnja biljka porijeklom iz klime tropskih kišnih šuma centralne i zapadne Kolumbije. U divljini, Anthurium Queen često je epifitska biljka – što znači da se može naći kako raste na površinama drugih biljaka i drveća, a ne na tlu.

 Poznata kao Kraljica, izgled joj taj nadimak opravdava. Ima prekrasno lišće i može narasti do 2 metra. Listovi su jedinstveni po svojoj tamnozelenoj boji, debljini, kao i po srebrnim žilama koje postaju sve izraženije kako biljka sazrijeva. Postoji uobičajeno vjerovanje da je kraljica anturijuma prava diva među sobnim biljkama kada je u pitanju njega i iako vjerovatno neće biti najidealnija biljka za početnike, uz ove ključne savjete za njegu sigurno će uspijevati u zatvorenom prostoru.

 

Kako njegovati Anthurium Warocqueanum?


Kao i većina Anthuriuma, Anthurium Warocqueanum ne zahtijeva direktno svjetlo, već više srednje indirektno svjetlo. Izbjegavajte da direktna sunčeva svjetlost dotakne Anthurium Warocqueanum – jako svjetlo će oštetiti prelijepe listove ove biljke.

 Potrebna joj je vrlo visoka vlažnost. To ne znači da ne može rasti i preživjeti u uvjetima niže vlažnosti, ali vlažnost iznad 70% je najbolja. Uvjerite se da obezbjeđujete cirkulaciju zraka. Podložna su oštećenjima na listovima kada protok vazduha nije dovoljan. Ako je vaša unutrašnja vlažnost ispod 50%, investirajte u ovlaživač. Ali ako je vaša vlažnost 50% i više, možete bez nje. Naš savjet je da ako odlučite da nabavite ovlaživač, sve biljke će vam biti zahvalne na tome, a ne samo kraljica.

 Također, u ljetnim mjesecima treba ju zalijevati dva puta sedmično, svaki put sa pola čaše vode. Istovremeno, održavajte dobru drenažu i koristite prskalicu za povećanje vlažnosti tokom dana. Tokom zime zalivajte je jednom sedmično, svaki put sa nešto manje od pola čaše vode.
Preporuka je zalijevati ujutro, koristeći kišnicu ili destilovanu vodu umjesto vode iz česme.
 


***
Naslovna fotografija: @katieanneplants

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno