TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 18.4.2023.
Kombinacija smeđe olovke za usne ili pak one u boji mesa i sjajila koji ostavlja zrcalni trag postala je ultimativni hit u svijetu makeup-a.
Taj popularni makeup tandem koji je osvojio beauty entuzijastice diljem svijeta idealan je za svakodnevna izdanja, ali i za romantične izlaske. Pa tako, svjetska vizažistica Andreea Ali, u čije se ruke rado prepuštaju dame poput Angeline Jolie i Rosie Huntington-Whiteley otkrila je na svojim društvenim mrežama trik koji ćemo rado prepisati.
Tajna leži u kombinaciji olovke za usne koja je iste nijanse poput bronzera koji koristimo ili pak nijanse koja je nešto tamnija. Olovkom blago iscrtajte usne, a tehniku koju Andrea koristila za precrtavanje možete pogledati u videu ispod. Nakon nanošenja olovke, Andreea ju nježno blenda prstom, a kao posljednji korak ova vizažistica koristi sjajilo guste konzistencije.
Jeste li već isprobali ovu tehniku?
* * *
Naslovna fotografija: @aliandreeamakeup
TEKST: Ada Ćeremida
Upozorenje: Limoncello tiramisu nadmašuje sve deserte ljeta.
Ovo nije tiramisu kakav pamtimo iz djetinjstva, ali bi lako mogao postati vaš omiljeni ljetni desert. Lagana, kremasta tekstura, svježina limuna i decentna nota limoncella.
Ne sadrži alkohol, a donosi sve što volimo kod originala plus ljetni, voćni zaokret. I što je najbolje? Ne treba vam rerna, samo frižider.
Sastojci:
Krema od limuna:
100 ml soka od limuna
150 g šećera
3 jaja
50 ml vode
1 kašičica gustina
50 g maslaca (opcionalno)
Krema i slojevi:
250 g mascarponea
300 ml slatkog vrhnja
100 g šećera u prahu
300 ml toplog mlijeka
2 pakovanja piškota (24 – 30 komada)
Korica limuna i svježa menta za dekoraciju
Priprema:
Za kremu od limuna, pomiješajte limunov sok, šećer i vodu u posudi na pari. U drugoj zdjeli umutite jaja i gustin, pa ih lagano dodajte kada se šećer počne topiti. Kuhajte uz stalno miješanje 6 – 8 minuta, dok se smjesa ne zgusne.
Pred kraj dodajte maslac i ostavite da se krema od limuna hladi na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru, pokriven plastičnom folijom.
Za kremu umutite mascarpone, slatko vrhnje i šećer u prahu u čvrstu smjesu i ostavite je da se rashladi. Piškote kratko umačite u toplo mlijeko i slažite prvi sloj u staklenu posudu.
Zatim dodajte kremu, pa kremu od limuna, i nastavite dok ne potrošite sve sastojke. Završite s kremom u obliku tiramisu točkica, pospite koricom limuna i ukrasite mentom. Ostavite da odstoji najmanje 4 sata i poslužite hladno.
Foto: @julia_kunchevskaya
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!