TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 9.4.2013.
Svečani modni odabiri našeg malog uredništva Kod nas u uredništvu se često provuče tema kako nam je žao što ljudi smatraju da u našoj zemlji nemaš priliku da odjeneš svečanu haljinu ukoliko se ne radi o maturalnoj zabavi ili o vjenčanju. Naravno, s tom činjenicom se nipošto ne slažemo što može i biti razlog zašto nas nekada čudno pogledavaju kada se u šljokicama pojavimo na dnevnoj k
Ana Perić, glavna urednica
Bliži mi se par, srcu dragih sjedinjenja ljubavi. To su mi dragi ljudi, čijim sam ljubavnim usponima i padovima nerijetko i sama svjedočila, ljudi čije sam snove proživljavala, čije sam greške u pola noći opravdavala i uspravno stajala pored njih. Danas kada mi ti isti ljudi donose u dom pozivnicu na svoje vjenčanje vidim da se sve isplatilo. Ono dobro i ono loše. Zato ni odluka što odjenuti na takvo jedno vjenčanje, nije nimalo jednostavna.
Za vjenčanje koje imam ovaj vikend, u dnevnoj varijanti biram suknja – hlače od lepršavog materijala u crnoj boji. Hlače mi dopuštaju svu slobodu pokreta, a til preko odaje elegantan dojam koji želim ostaviti. Da bi kombinaciju učinila dosljednom ove prigode, u gornjem dijelu sam se odlučila za šljokice, pa je moj odabir pao na top i kratki blejzer prošiven svjetlucavim diskovima. Na nogama su mi cipele na špic s visokom potpeticom, a u rukama clutch zanimljivih boja. Naravno, ne bi to bila ja (a.k.a. Kraljica pretjerivanja) da sve nisam zapečatila i upečatljivom ogrlicom u bojama sličnim kao na torbici. Kombinacije u kojima sam svedočila usponima i padovima s početka ove priče, nisam mogla birati, ali nadam se da je ova idealna za posvjedočiti priči koja završava sa '... i živjeli su sretno do kraja svog života.'
Anja Stojkić, izvršna urednica
Love is in the air, pampampam… Znate onaj osjećaj kad vam se pola ekipe odluči vjenčati u istoj godini? Vjerujte, jako je zabavno! Red djevojačkih zabava, red vjenčanja, red djevojačkih… I tako sedam puta!
Ovogodišnju sezonu vjenčanja otvorit će moja najbolja prijateljica, koja mi je učinila čast zamolivši me da njoj i njenom dragom pravim društvo pred oltarom onog dana kada odluče jedno drugom napokon reći to sudbonosno „da“. Ulogu kume sam shvatila itekako ozbiljno i kao pravo žensko danima smišljala kombinaciju za tu svečanu prigodu. Pritom sam imala dvije smjernice – haljina mora biti čipkana i leđa moraju biti gola. Plod moje mašte trenutno je pod iglom vrsne krojačice, koja će se potruditi tu ideju pretočiti u realu.
U potrazi za materijalima nisam se dala istjerati iz kutka u kojem su stajale prekrasne čipke, tako da moje avanture sa šivanjem neće završiti na ranije spomenutoj haljini. Iduća na listi bit će kreacija u smaragdnoj boji koja seže tik do koljena. Nosit ću je uz hrpu zlatnih detalja, od torbice, cipela, naušnica pa sve do mog omiljenog tankog prstenja.
Hmm… a mogla bih možda i smisliti kakvu čipkanu retro suknju na puni krug… O, bit će ovo vesela i kreativna godina!
Dijana Perić, modna novinarka
Ove godine, veliki broj meni dragih ljudi vezat će se prstenom koji znači neku novu vrstu ljubavi, odanosti i poštovanja. Ili bolje rečeno, čeka me veliki broj veselih događaja koji će uključivati i poveće količine maramica. Tako da su one prvi moj vjeran saveznik na svim vjenčanjima ove godine. Čak sam prilično sigurna da će one postati mini trend među nama curama dok budemo gledali ceremoniju vjenčanja. Moj sljedeći vjeran suputnik jeste ogrlica sa imenom, poklon obitelji, koju nosim u gotovo svim prilikama. Kombinezon se nametnuo kao mali as u rukavu, budući da je cjelodnevno veselje najlakše podnijeti u komadu koji je udoban, ali opet izgleda elegantno i chic. Ako svemu dodate, da je kombinezon napravljen od prirodnih materijala, imate pravi modni bingo. Budući da volim sve što sa sobom nosi gola leđa, crni kombinezon iz H&M-a s isprepletenim trakama na leđima brzinom svjetlosti se našao na buy listi. Nosit ću ga sa cipelama u plavim tonovima, sa srednje visokom potpeticom i torbicom u obliku knjige koju sam upecala na online stranici po odličnoj cijeni. Tamnocrveni ruž i mnoštvo prstenja u boji zlata zaokružit će elegantna izdanja. Već vidim kako će onaj u obliku srca biti prava zvijezda večeri. Cheers, cheers!
Nives Martinović, suradnica
Topli dani donose sa sobom i svadbena veselja. Uz naše običaje i stil života podneblja u kojem živimo, za svadbe se nažalost veže parada kiča i neukusa, a nerijetko se to odnosi i na modni izričaj uzvanika. Zbog toga i nisam ljubiteljica vjenčanih veselja i ove sezone sam ih odlučila bojkotirati malom crnom haljinom. Ona je moj ovogodišnji saveznik u borbi s neukusom za koji znam da će me dočekati. Jednostavan kroj, te zanimljiv gornji dio koji je prebačen s jednog ramena na drugi, glavni su aduti moje haljine. Uz nju ću nositi biserene naušnice koje će joj dati dozu svečanosti. Malena crna torba i crne lakirane cipele na špic su završni detalji za tu večer. Po pitanju kose, odluka je pala na visoku pundžu koja će dodatno naglasiti eleganciju.
MODAMO.info uredništvo
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!