7 kreativnih hobija kojima se i vi možete posvetiti u vašem gradu - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

7 kreativnih hobija kojima se i vi možete posvetiti u vašem gradu

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

BONJOUR superwoman
11.1.2021.

Ako ste se odlučili u 2021. godini okrenuti novim ciljevima i istražiti hobije koje biste isprobali onda ste na pravom mjestu. U nastavku potražite listu hobija koji su u trendu, a koji ne samo da zabavljaju već i djeluju pozitivno na nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, pronalaženje novih kreativnih hobija sjajan je način da se osjećate produktivnije. Osim toga, nikada ne znate kuda vas vaš novi hobi i kreativna snaga odvedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZAPOČNITE SVOJU SLJEDEĆU KREATIVNU AVANTURU

Sudjelovanje u kreativnim hobijima ima toliko dobrobiti za vaše zdravlje i zabavan je način opuštanja nakon posla ili užurbanog dana, a dok još uvijek traje pandemija, vjerujemo da je sada savršeno vrijeme za bavljenjem novim hobijem. Sa mnoštvo video tutorijala na društvenim mrežama, savladavanje nove vještine lakše je nego ikad - sve što trebate su materijali i malo inspiracije.

LIJEPO PISANJE

Lijepo pisanje jedan je od najvećih kreativnih hobija trenutno. Naime, radi se o ručnom pisanju koji podrazumijeva postupak kreiranja ukrasnih slova i fontova. Jedan od najprivlačnijih dijelova ovog hobija je činjenica da postoje gotovo beskrajni načini za to. Možete koristiti gotovo bilo koji tip alata za pisanje ili crtanje u rasponu od olovaka do markera ili četkica. Ručno pisanje također vam omogućava da razvijete svoj vlastiti jedinstveni stil uz samo malo vježbe. Konkretno, lijepo pisanje možete iskoristiti za izradu pozivnica za vjenčanje, pri pisanju čestitki, ali i lijepih svakodnevnih poruka dragim osobama. Iako ovaj hobi na početku može djelovati teško i zastrašujuće, vodič u nastavku će vam pomoći da započnete.

ARANŽIRANJE CVIJEĆA

Ako volite biljke, razmislite o aranžiranju cvijeća kako biste se izrazili kroz ovaj jedinstveni medij. Cvjećarstvo je nešto u što se svaka dama može upustiti, a stvari koje napravite možete iskoristiti za uljepšavanje doma. Možete čak i nositi svoje cvjetne aranžmane, a također mogu biti sjajni unikatni i posebni pokloni.

PISANJE

Ne trebate sebi davati predaleke i prevelike ciljeve ako se odlučite za ovaj hobi. To može biti jednostavno poput svakodnevnog pisanja ideja u svom CHICovniku ili čak unošenje ideja za kratku priču koju želite napisati. Možda ste oduvijek sanjali da postanete autorica bestselera, ali nikada niste znali odakle početi, pa, 2021. godina je savršeno vrijeme da počnete juriti za tim snom. Svakodnevno odvojite malo vremena za izgradnju i postepeno steknite naviku pisanja.

 RUČNI VEZ

Vez tehnika kao hobi je postala veoma popularna u posljednjih nekoliko godina na Pinterestu i Instagramu. Naime, radi se o vrlo umirujućem kreativnom hobiju kojim se svako može baviti. Konkretno, zabilježen je trend prema dizajnu sa divnim porukama i šarmantnim temama prirode. Međutim, možete koristiti tehniku heklanja za izradu bilo kojeg dizajna koji želite. Postoje tisuće uzoraka, ali kada naučite osnovnu tehniku ručnog veza na platnu, možete eksperimentirati sa svojim jedinstvenim dizajnom. Svoj prvi set, kao i savjete kako započeti možeš pronaći ovdje.

FOTOGRAFIJA

Fotografija je odličan način da pokažete svoju umjetničku energiju, i ne, to ne znači da morate nužno imati profesionalnu kameru. Možete čak i započeti samo sa svojim mobilnim telefonom. Dosljednost je ključna kada pokušavate da se bavite ovim kreativnim hobijem. Preporučujemo da uzmete dnevne izazove i pokušate slikati svaki dan tokom mjesec dana.

Foto: @asia.castelluccio

PLETENJE

Studije su pokazale da pletenje pomaže kod stresa i poboljšava mentalno zdravlje. To je meditativna aktivnost koja zahtijeva od pojedinca da se usredotoči na ono što stvara što ga čini odličnim načinom vježbanja preciznosti. Tako ćete se ne samo osjećati opuštenije, već ćete na kraju dobiti i divnu domaću kreaciju koju ćete rado pokazivati ili nositi.

Foto: @laerkebagger

PRAVLJENJE I UKRAŠAVANJE KOLAČIĆA

Stvaranje ukusnih poslastica kreativan je hobi koji na kraju dolazi sa zaista slatkom nagradom. Ne samo da je kuhanje vrlo zadovoljavajuće, već će se sigurno svidjeti prijateljima i porodici, koji će voljeti vaše kolače i druge kreacije.

Ovo je sedam od mnogih kreativnih hobija koji su u trendu u posljednje vrijeme. Bavljenje hobijem odličan je način da pokrenete produktivnost koja će vas učiniti sretnijima i vrlo je učinkovit način za ublažavanje stresa u trenucima kada najviše vremena provodimo doma.

Jeste li spremni da istražite svoju kreativnu stranu?

***

Naslovna fotografija: @shoppisticated
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno