TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 11.4.2022.

Naručivanje gotovih jela je sada moguće u trenu, sa samo par klikova na aplikaciji na vašem stolu će se naći obrok kakav želite.


Međutim, ipak postoji neka posebna čar u kuhanju jela kući, posebno s početkom proljeća. Sunce, duži dani i proljetni povjetarac u nama bude motivaciju za kreiranjem nekih novih jela. U naš menu želimo unijeti raznovrsnost, više voća i povrća, te zdravijih slastica. S toga smo, mi na Bonjour.ba, odlučili posjetiti domaće food blogere, te pronaći neobične i ukusne recepte.

 

Foto: Pexels.com


Tako smo na Belminom profilu pronašli jelo za koje ne postoji ni ime, a izgleda jako primamljivo. Na profilu @food.bih smo pronašli savršeno balansirano jelo sa mesom i povrćem, a kod našeg @harrycoop.er smo pronašli način i kako zasladiti ova gore navedena jela. Harry nam otkriva kako kreirati nešto zdravije slastice pod nazivom Raffaello hurme. Ukoliko se kao i mi veselite isprobati ova jela, recepte pronađite u nastavku. Dobar tek!

 

Recepti za 3 jela koja ćete željeti isprobati odmah

 

Piletina na Belmin način

Sastojci:

  • cijelo pile
  • vegeta
  • sol
  • biber
  • bijeli luk u granulama
  • crvena paprika
  • maslinovo ulje
  • riža
  • majoneza
  • jogurt
  • toskana namaz

Priprema:

Pile začiniti i ostaviti da se marinira. Staviti da se peče, zatim ohladi, a onda strpljivo i pažljivo odvojiti meso od kosti. Skuhanu rižu položiti na pladanj, te na nju servirati piletinu. U međuvremenu napravite 2 sosa. Istopite kocku maslaca dodajte 4-5 čehni bijelog luka, crvene paprike, soli, i tečnost koja je ostala u peci od pileta. A za drugi sos ćete izmiješati majonezu, jogurt, maslinovo ulje i toskana namaz. Preko piletine rasporediti prvo svijetli sos, pa preliv od maslaca, te oblino posuti peršunom. Servirati sa somunima.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Belma Halilović (@h_belma_)



Mesne okruglice iz rerne s povrćem

Sastojci:

Za mesne okruglice:  

  • 500gr mljevenog mesa
  • jaje
  • 100gr prezle
  • so, biber, prešun, bijelo luk u prahu
     

Povrće:

  • paradajz
  • patlidžan
  • tikvica
  • krompir

 

Za sos:

  • 100ml paradajz sosa
  • 100ml vode
  • 50ml ulja
  • so

Priprema:

Sve sastojke za mesne okruglice sjediniti i praviti okruglice. Povrće isjeći poprijeko, a pleh za pečenje nauljiti i redati redoslijedom: meso, paradajz, patlidžan, meso, tikvica, krompir (redati dok ne napunite tepsiju ili dok ne potrošite sastojke). Sastojke za sos sjediniti te preliti preko povrća i mesa u plehu. Pleh prekriti folijom i peći 50min na 180 stepeni, nakon 50 minuta skinuti foliju i peći još 15ak minuta.

 



Raffaello hurme

Sastojci:

  • 15 hurmi / datula
  • 15 badema
  • 100g bijele čokolade
  • 50g kokosa


Priprema:

Iz hurmi/ datula ukloniti košpe i umjesto njih staviti bademe ili lješnjake. Hurme prekriti istopljenom bijelom čokoladom i uvaljati u kokos. Potom ih poredati na tanjir sa papirom za pečenje i ostaviti u frižider na 10-15 min da se čokolada ohladi.

 

* * * 
Naslovna fotografija: @h_belma_ 


Bonjour

Mostar ima novi bar u koji ćete svratiti na kafu, a ostati do kasno navečer

TEKST: Ada Ćeremida

Mostar ima novi bar u koji ćete svratiti na kafu, a ostati do kasno navečer Mostar ima novi bar u koji ćete svratiti na kafu, a ostati do kasno navečer

Jeste li spremni za novo mjesto u Mostaru koje jednako dobro funkcioniše u jutarnjim satima, popodnevnim pauzama i večerima koje se ne planiraju unaprijed?

Volimo kada otkrijemo nova mjesta širom Bosne i Hercegovine, ona koja ne pokušavaju biti sve svima, nego tačno znaju šta žele biti. Upravo jedno takvo novo ime pojavilo se na mostarskoj gradskoj mapi.

Buro Bar, smješten u samom centru Mostara, na adresi Kneza Višeslava bb, donosi urbani day & night koncept koji spaja opuštenu dnevnu atmosferu s energijom večernjeg izlaska.

mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_06

Mjesto koje se prilagođava ritmu dana  

Buro Bar ne traži poseban povod za dolazak. Ovdje se svraća na kafu, ostaje na razgovoru, a nerijetko se vraća i kasnije, kada se svjetla priguše, muzika postane glasnija, a atmosfera dobije drugačiji tempo.

Koncept day & night bara u Mostaru nije česta pojava, a upravo u toj fleksibilnosti leži njegov šarm. Buro je mjesto koje se prirodno uklapa u dnevne navike grada, ali i u večernji život koji Mostar posljednjih godina sve više gradi.


mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_01
mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_08

Interijer koji odmah privlači pažnju

Jedan pogled na prostor dovoljan je da shvatite kako se ovdje mislilo na detalje. Topli tonovi, pažljivo birano osvjetljenje, organski elementi i savremene linije stvaraju interijer koji je istovremeno ugodan i vizuelno snažan.

Posebnu pažnju privlače dekorativni plafonski elementi i rasvjeta koja prostoru daje intimnu, gotovo filmsku atmosferu onu zbog koje se želite zadržati duže nego što ste planirali.


mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_03
mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_02

Foto: Bonjour.ba arhiva


Zašto dodajemo Buro Bar na našu listu preporuka?

Jer Mostaru trebaju prostori koji nude kontinuitet od dana do noći. Jer izgleda drugačije, ali ne pretenciozno. I jer ostavlja osjećaj da je tu da ostane, a ne da bude prolazni trend.

Ako ste u Mostaru ili planirate posjetu, Buro Bar je novo ime koje vrijedi zapamtiti i posjetiti više puta, u različitim satima dana.


mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_11
mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_16
mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_10

Foto: Buro Bar  
 

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: Bonjour arhiva


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!