TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 19.8.2015.
Tjestena u društvu raznog sezonskog povrća, začina iz cijelog svijeta, ali i voća, posebice avokada, omiljeni su gastro izbor mnogih u ljetnim danima. Kad nam se visoke temperature spontano uvuku u kuhinju, priprema brzih, a opet nutricionistički prikladnih i zdravih jela postanu imperativ.
Tjestenina se tad nameće kao najbolji izbor, kao namirnica koja se brzo priprema, a uz priloge, lako se transformira u ukusno i lagano ljetno jelo. U nastavku vam donosimo 3 recepta čija će vam priprema oduzeti svega 20 minuta. Kuhače u ruke i krenimo.
Tjestenina s limunom i brokulom
Potrebni sastojci:
Priprema:
Stavite tjesteninu da se kuha prema uputama na vrećici. Zatim se bacite na pripremu topinga za tjesteninu – pomiješajte u blenderu sjemenke konoplje, suncokreta i malo soli. Ukoliko ne želite koristiti sjemenke konoplje, zamijenite ih parmezanom. U hladnu vodu dodajte brokulu i kuhajte svega 4-5 minuta. U međuvremenu na tavi ispržite češnjak, a onda mu dodajte i brokule. Začinite solju i paprom. Iscijedite tjesteninu, dodajte joj brokulu i češnjak i pospite po njoj svježe nasjeckani bosiljak, malo limunovog soka i toping.
Tjestenina s piletinom, rajčicama i paprikama
Potrebni sastojci:
Priprema:
U manjoj tavi, na srednjoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte češnjak i pirjajte dok ne postane svijetlo smeđ i mirisan. Dodajte crvenu papriku i pirjate 1minutu. Ovu smjesu ostavite sad na neko vrijeme sa strane.
Na veliku tavu stavite žlicu maslinovog ulja i dodajte usitnjenu piletinu, najbolje pileće filete. Dodajte žutu papriku i prijajte dok ne postane mekano. U međuvremenu stavite posoljenu vodu za tjesteninu da vrije. Nakon pripreme tjestenine, tjesteninu iscijedite, ali prije toga dodajte oko 1/2 šalice vode u kojoj se tjestenina kuhala češnjaku i crvenoj paprici, kako biste tako napravili umak. Pomiješajte tjesteninu, piletinu i dodajte umak i naravno, svježe začine i malo parmezana. Poslužite vruće.
Začinjeni Thai noodle špageti
Sastojci:
Priprema:
U malu zdjelu umutite zajedno biljno ulje, sezamovo ulje, med i umak od soje. Stavite na stranu. Skuhajte tjesteninu, ocijedite i stavite na stranu. U veliku tavu dodajte biljno ulje, jalapeno i češnjak i kuhajte na srednje jakoj vatri dok jalapeno ne postane mekan i proziran. Dodajte umak i rezance na tavu i miješajte da se ravnomjerno ne rasporede svi sastojci po tjestenini. Kuhajte na laganoj vatri 5-10 minuta dok se umak ne zgusne i tjestenina postane pomalo ljepljiva. Začinite s lukom, bosiljkom, kikirikijem i piletinom na žaru. Poslužite odmah.
***
Naslovna fotografija: @carmushka
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Bonjour.ba
Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.
Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
Jednostavno kuhanje, bez komplikacija
Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
Pitanja koja smo morali postaviti
Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je: „Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "
Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji.
Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. Daju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.
Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.
Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama
Sastojci:
200 g piletine
100 g mrkve
1 glavica ljubičastog luka
150 g suhih šljiva
150 g basmati riže ili nudli (po želji)
2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)
Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)
Priprema:
Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.
U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“
Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno.
Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!