TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 19.8.2015.

Tjestena u društvu raznog sezonskog povrća, začina iz cijelog svijeta, ali i voća, posebice avokada, omiljeni su gastro izbor mnogih u ljetnim danima. Kad nam se visoke temperature spontano uvuku u kuhinju, priprema brzih, a opet nutricionistički prikladnih i zdravih jela postanu imperativ.

Tjestenina se tad nameće kao najbolji izbor, kao namirnica koja se brzo priprema, a uz priloge, lako se transformira u ukusno i lagano ljetno jelo. U nastavku vam donosimo 3 recepta čija će vam priprema oduzeti svega 20 minuta. Kuhače u ruke i krenimo.

Tjestenina s limunom i brokulom

Potrebni sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 3  stabljike češnjaka, sjeckanog u tanke trakice (kao zamjenu možete koristiti mljeveni češnjak)
  • 2 šalice brokule
  • sjemenke konoplje ili svježe naribani parmezan
  • špagete
  • Limun
  • Par listova bosiljka
  • Čili paprika
  • Sol i papar
  • Sjemenke suncokreta

Priprema:
Stavite tjesteninu da se kuha prema uputama na vrećici. Zatim se bacite na pripremu topinga za tjesteninu – pomiješajte u blenderu sjemenke konoplje, suncokreta i malo soli. Ukoliko ne želite koristiti sjemenke konoplje, zamijenite ih parmezanom. U hladnu vodu dodajte brokulu i kuhajte svega 4-5 minuta. U međuvremenu na tavi ispržite češnjak, a onda mu dodajte i brokule. Začinite solju i paprom. Iscijedite tjesteninu, dodajte joj brokulu i češnjak i pospite po njoj svježe nasjeckani bosiljak, malo limunovog soka i toping.

Tjestenina s piletinom, rajčicama i paprikama

Potrebni sastojci:

  • 450 gr tjestenine
  • 450 gr piletine
  • 2 crvene paprike, narezane na trakice
  • 1 narančasta paprika, narezana na trakice
  • 1/2 šalice maslinovog ulja
  • 3 velika češnja češnjaka, oguljenog i usitnjenog
  • 1 žlica crvene paprike 
  • 1/4 šalice nasjeckanog peršina
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg lišća bosiljka
  • 1/2 šalice naribanog svježeg parmezana

Priprema:

U manjoj tavi, na srednjoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte češnjak i pirjajte dok ne postane svijetlo smeđ i mirisan. Dodajte crvenu papriku i pirjate 1minutu. Ovu smjesu ostavite sad na neko vrijeme sa strane.

Na veliku tavu stavite žlicu maslinovog ulja i dodajte usitnjenu piletinu, najbolje pileće filete. Dodajte žutu papriku i prijajte dok ne postane mekano. U međuvremenu stavite posoljenu vodu za tjesteninu da vrije. Nakon pripreme tjestenine, tjesteninu iscijedite, ali prije toga dodajte oko 1/2 šalice vode u kojoj se tjestenina kuhala češnjaku i crvenoj paprici, kako biste tako napravili umak. Pomiješajte tjesteninu, piletinu i dodajte umak i naravno, svježe začine i malo parmezana. Poslužite vruće.

Začinjeni Thai noodle špageti

Sastojci:

  • špageti
  • ¼ šalice biljnog ulja
  • ½ šalice sezamovog ulja
  • 6 žlica meda
  • 6 žlica soja sos
  • 1 žlica biljnog ulja
  • 1 usitnjeni jalapeño (vrsta čili papričica)
  • 1 češanj češnjaka, mljevenog
  • ½ šalice narezanog luka
  • ½ šalice bosiljka, usitnjenog
  • ¼ šalice nasjeckanog prženog i slanog kikirikija
  • Piletina sa žara – preporučljivo, ali nije obavezno za recept

Priprema:

U malu zdjelu umutite zajedno biljno ulje, sezamovo ulje, med i umak od soje. Stavite na stranu. Skuhajte tjesteninu, ocijedite i stavite na stranu. U veliku tavu dodajte biljno ulje, jalapeno i češnjak i kuhajte na srednje jakoj vatri dok jalapeno ne postane mekan i proziran. Dodajte umak i rezance na tavu i miješajte da se ravnomjerno ne rasporede svi sastojci po tjestenini. Kuhajte na laganoj vatri 5-10 minuta dok se umak ne zgusne i tjestenina postane pomalo ljepljiva. Začinite s lukom, bosiljkom, kikirikijem i piletinom na žaru. Poslužite odmah.

***

Naslovna fotografija: @carmushka
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Pitali smo profesionalca za kafu koju pijemo u BiH. Odgovori su zanimljivi.

TEKST: Bonjour.ba

Pitali smo profesionalca za kafu koju pijemo u BiH. Odgovori su zanimljivi. Pitali smo profesionalca za kafu koju pijemo u BiH. Odgovori su zanimljivi.

Većina nas kafu procijeni vrlo brzo, ili nam prija ili ne. Rijetko se zapitamo zašto. Šta se zapravo dešava u šoljici prije nego što mi damo svoju presudu?

Na Bonjour ba x Grand kafa Coffee Experience eventu imali smo priliku vidjeti drugu stranu tog procesa: onu u kojoj se kafa ne pije iz navike, nego analizira, mjeri i ocjenjuje prema preciznim kriterijima. Upravo tu počinje posao Ilije Đurića, profesionalnog degustatora i cup testera Grand kafe.


grand_kafa_ilija_djuric30bonjour_ba

Ilija Đurić, profesionalni degustator kafe

Dok mi govorimo o jačini i aromi, Ilija govori o balansu, tijelu, kiselosti i mirisu i zna tačno objasniti zašto nam neka kafa odgovara, a neka nikada neće, bez obzira na to koliko je pijemo godinama.

Zato smo s njim razgovarali o onome što se rijetko čuje izvan stručnih krugova: kako se kafa profesionalno provjerava, šta čini dobar blend, gdje najčešće griješimo u pripremi i koliko zaista poznajemo napitak koji pijemo svaki dan.


grand_kafa_ilija_djuric32bonjour_ba

grand_kafa_ilija_djuric10bonjour_ba



Kako izgleda kafa prije nego što mi kažemo “dobra je”?


Prije nego što kafa završi u našoj šoljici, ona prolazi kroz niz provjera koje nemaju veze s navikom, nego s preciznošću. Tu nema mjesta subjektivnom, nego se traži balans, čistoća ukusa i dosljednost.

Upravo taj prvi korak često ostaje nevidljiv krajnjem konzumentu, ali je ključan za sve što kasnije prepoznajemo kao kvalitet.


grand_kafa_ilija_djuric20bonjour_ba

grand_kafa_ilija_djuric18bonjour_ba

Ilija objašnjava da se kvalitet kafe ne procjenjuje nasumično, nego po jasno definisanom redoslijedu: prvo se provjerava botanička vrsta zrna, zatim klasa, a tek onda dolaze ono što mi najčešće primijetimo, a to su ukus, miris i aroma. Taj stručni proces osigurava da kafa ima stabilan, prepoznatljiv karakter i prije nego što uopće dođe do šoljice.


grand_kafa_ilija_djuric34bonjour_ba

grand_kafa_ilija_djuric15bonjour_ba



Zašto jačina nije isto što i dobra kafa?


Kada kažemo domaća kafa, većina nas prvo pomisli na jačinu. (Da i Grand kafu!) Ali u stvarnosti, jačina je samo jedan mali dio mnogo složenije slike.

Od izbora zrna, preko prženja, do načina pripreme, svaki korak utiče na to kakva će kafa na kraju biti. A džezva, iako duboko ukorijenjena u našim navikama, u tom procesu nije samo simbol tradicije, nego aktivni dio ukusa i teksture kafe.


grand_kafa_ilija_djuric28bonjour_ba

Upravo tu se lome razlike između kafe koja je samo jaka i one koja je zaista dobra.

„Za dobru pripremu kafe važna je džezva, jer nam ona služi da voda provri što prije. Ja kažem da se voda ne smije ‘patiti’. Ako treba dugo da provri, tvrda voda, koja je pogodna za kafu, pretvara se u meku i tada dobijamo bljutav ukus.“, pojasnio je Ilija Đurić.


grand_kafa_ilija_djuric35bonjour_ba



Pronašli ste svoju idealnu kafu. A sada… jedan mali korak dalje


Recimo da ste već pronašli svoju Grand kafu. Znate koja vam jačina odgovara, koja aroma vam „legne“ i u kojem dijelu dana je pijete s najvećim uživanjem. Razlika između dobre i zaista dobre šoljice često se krije u jednom, naizgled nevažnom detalju. Ne u novoj opremi, ne u komplikovanim pravilima i ne u dodatnom vremenu, nego u malim promjenama koje lako zanemarimo.


grand_kafa_ilija_djuric5bonjour_ba

grand_kafa_ilija_djuric4bonjour_ba

To su sitni trikovi koji ne traže poseban trud, ali mogu potpuno promijeniti doživljaj prve šoljice. Evo šta Ilija savjetuje:

„Nije dobro kafu zakuhati u kuhinji pa šoljicu nositi do mjesta gdje ćemo je piti. Prva ekstrakcija se dešava tokom zakuhavanja, ali ona fina, kada se talog odvaja i arome se razlivaju, dešava se u šoljici. Zato je važno da se kafa sipa tamo gdje se pije i da šoljica nekoliko trenutaka miruje prije prvog gutljaja.“

grand_kafa_ilija_djuric2bonjour_ba



Zašto se kafa u BiH ne pije kao nigdje drugo?


Kafa u BiH nije pauza između obaveza. Ona je često sama obaveza. Razgovor, dogovor, predah, znak pažnje.

U toj šoljici je i ono što zovemo ćejf, osjećaj da se Grand kafa pije polako, s razlogom i u tačno određenom trenutku. Taj odnos prema kafi čini ritual ispijanja u BiH drugačijim od mnogih drugih kultura, čak i kada se koristi isto zrno. Evo šta o tome kaže Ilija:

„Kod nas se koriste male džezve, što je ispravno: jedna džezva, jedna šolja. Piju se iz fildžana i uz kafu se služi nešto slatko, bilo šećer, rahat-lokum ili kockica čokolade. Upravo ti detalji nas izdvajaju.“


grand_kafa_ilija_djuric21bonjour_ba



Kakvu kafu bira profesionalac?


Zato smo Iliju pitali ono što zanima svakog ljubitelja kafe: kada vam je posao provjeravati, mirisati i ocjenjivati kafu, kakvu kafu bira za sebe. U tom pitanju se često najbolje vidi da i iza stručnosti stoji lična navika, dio dana koji vam je najdraži i mali ritual koji nema veze s pravilima ili teorijom, nego isključivo s užitkom.


grand_kafa_ilija_djuric4bonjour_ba-1

grand_kafa_ilija_djuric5bonjour_ba-1

Ilija kaže da ujutru najčešće pije kafu iz kategorije koja je u svijetu poznata kao turska kafa. Lično bira Grand kafu Gold, u većoj šolji, jer mu pruža pun i uravnotežen ukus. Onima koji vole mekši i zaokruženiji profil preporučuje Gold, dok će ljubitelji izraženije jačine posegnuti za Grand Strong.


grand_kafa_ilija_djuric1bonjour_ba



Mekša ili jača: kako znati koja je vaša Grand kafa?


Nakon što nam je otkrio kakvu kafu on bira za sebe, logičan nastavak razgovora bio je upravo ovaj: kako da svako od nas lakše prepozna svoj Grand ukus. Nisu svi dani isti, nisu ni navike, pa samim tim ni kafa ne mora biti ista za sve.

Postoje jasni signali koje nam nepce već daje u smislu da li više uživamo u aromi, pitkosti i zaokruženom ukusu, ili tražimo izraženiju jačinu koja ostaje duže i ostavlja trag. Upravo na tim razlikama, objašnjava Ilija, treba graditi izbor kafe, a ne na pukoj navici ili onome što smo godinama pili bez razmišljanja.


grand_kafa_ilija_djuric2bonjour_ba-1

grand_kafa_ilija_djuric1bonjour_ba-1


Možda je baš zato kafa u BiH toliko lična stvar. Ne pijemo je samo zbog jačine ili navike, nego zbog trenutka, razloga i osjećaja koji ide uz šoljicu. I često je pijemo isto godinama, bez pitanja da li nam zaista najviše prija.

Razgovor s Ilijom nas je podsjetio da ne treba mijenjati kafu, nego način na koji je pijemo. Mali detalji prave veliku razliku, a kad znaš šta tražiš, lakše pronađeš i onu Grand kafu koja ti stvarno prija.

Ako ste se već uhvatili kako razmišljate o sljedećoj šoljici Grand kafe… znamo da smo uspjeli.
 

grand_kafa_ilija_djuric6bonjour_ba-1

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Grand kafom
Autorica članka: Ilda Lihić-Isović    
Fotografija: Enida Kajević i Sanela Zukić


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!