TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 19.8.2015.

Tjestena u društvu raznog sezonskog povrća, začina iz cijelog svijeta, ali i voća, posebice avokada, omiljeni su gastro izbor mnogih u ljetnim danima. Kad nam se visoke temperature spontano uvuku u kuhinju, priprema brzih, a opet nutricionistički prikladnih i zdravih jela postanu imperativ.

Tjestenina se tad nameće kao najbolji izbor, kao namirnica koja se brzo priprema, a uz priloge, lako se transformira u ukusno i lagano ljetno jelo. U nastavku vam donosimo 3 recepta čija će vam priprema oduzeti svega 20 minuta. Kuhače u ruke i krenimo.

Tjestenina s limunom i brokulom

Potrebni sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 3  stabljike češnjaka, sjeckanog u tanke trakice (kao zamjenu možete koristiti mljeveni češnjak)
  • 2 šalice brokule
  • sjemenke konoplje ili svježe naribani parmezan
  • špagete
  • Limun
  • Par listova bosiljka
  • Čili paprika
  • Sol i papar
  • Sjemenke suncokreta

Priprema:
Stavite tjesteninu da se kuha prema uputama na vrećici. Zatim se bacite na pripremu topinga za tjesteninu – pomiješajte u blenderu sjemenke konoplje, suncokreta i malo soli. Ukoliko ne želite koristiti sjemenke konoplje, zamijenite ih parmezanom. U hladnu vodu dodajte brokulu i kuhajte svega 4-5 minuta. U međuvremenu na tavi ispržite češnjak, a onda mu dodajte i brokule. Začinite solju i paprom. Iscijedite tjesteninu, dodajte joj brokulu i češnjak i pospite po njoj svježe nasjeckani bosiljak, malo limunovog soka i toping.

Tjestenina s piletinom, rajčicama i paprikama

Potrebni sastojci:

  • 450 gr tjestenine
  • 450 gr piletine
  • 2 crvene paprike, narezane na trakice
  • 1 narančasta paprika, narezana na trakice
  • 1/2 šalice maslinovog ulja
  • 3 velika češnja češnjaka, oguljenog i usitnjenog
  • 1 žlica crvene paprike 
  • 1/4 šalice nasjeckanog peršina
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg lišća bosiljka
  • 1/2 šalice naribanog svježeg parmezana

Priprema:

U manjoj tavi, na srednjoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte češnjak i pirjajte dok ne postane svijetlo smeđ i mirisan. Dodajte crvenu papriku i pirjate 1minutu. Ovu smjesu ostavite sad na neko vrijeme sa strane.

Na veliku tavu stavite žlicu maslinovog ulja i dodajte usitnjenu piletinu, najbolje pileće filete. Dodajte žutu papriku i prijajte dok ne postane mekano. U međuvremenu stavite posoljenu vodu za tjesteninu da vrije. Nakon pripreme tjestenine, tjesteninu iscijedite, ali prije toga dodajte oko 1/2 šalice vode u kojoj se tjestenina kuhala češnjaku i crvenoj paprici, kako biste tako napravili umak. Pomiješajte tjesteninu, piletinu i dodajte umak i naravno, svježe začine i malo parmezana. Poslužite vruće.

Začinjeni Thai noodle špageti

Sastojci:

  • špageti
  • ¼ šalice biljnog ulja
  • ½ šalice sezamovog ulja
  • 6 žlica meda
  • 6 žlica soja sos
  • 1 žlica biljnog ulja
  • 1 usitnjeni jalapeño (vrsta čili papričica)
  • 1 češanj češnjaka, mljevenog
  • ½ šalice narezanog luka
  • ½ šalice bosiljka, usitnjenog
  • ¼ šalice nasjeckanog prženog i slanog kikirikija
  • Piletina sa žara – preporučljivo, ali nije obavezno za recept

Priprema:

U malu zdjelu umutite zajedno biljno ulje, sezamovo ulje, med i umak od soje. Stavite na stranu. Skuhajte tjesteninu, ocijedite i stavite na stranu. U veliku tavu dodajte biljno ulje, jalapeno i češnjak i kuhajte na srednje jakoj vatri dok jalapeno ne postane mekan i proziran. Dodajte umak i rezance na tavu i miješajte da se ravnomjerno ne rasporede svi sastojci po tjestenini. Kuhajte na laganoj vatri 5-10 minuta dok se umak ne zgusne i tjestenina postane pomalo ljepljiva. Začinite s lukom, bosiljkom, kikirikijem i piletinom na žaru. Poslužite odmah.

***

Naslovna fotografija: @carmushka
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta

TEKST: Bonjour.ba

Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta

Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.

Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_8_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_2
 

Jednostavno kuhanje, bez komplikacija

 

Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_3
 

Pitanja koja smo morali postaviti


Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je:Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "

Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji. 

 wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_5723_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_11_bonjour_ba-1
 

Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. Daju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.

Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.

 

Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama  
 

Sastojci:

 

  • 200 g piletine

  • 100 g mrkve

  • 1 glavica ljubičastog luka

  • 150 g suhih šljiva

  • 150 g basmati riže ili nudli (po želji)

  • 2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)

  • Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)

 

Priprema:

Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_6_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_7_bonjour_ba
 

Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.

 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_8_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_10_bonjour_ba
 

U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_12_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_16_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_18_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_41_bonjour_ba-1
 

Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“

Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno. 

 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_20_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_23_bonjour_ba

 

Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom

Produkcija: Bonjour.ba    
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!