TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 19.8.2015.
Tjestena u društvu raznog sezonskog povrća, začina iz cijelog svijeta, ali i voća, posebice avokada, omiljeni su gastro izbor mnogih u ljetnim danima. Kad nam se visoke temperature spontano uvuku u kuhinju, priprema brzih, a opet nutricionistički prikladnih i zdravih jela postanu imperativ.
Tjestenina se tad nameće kao najbolji izbor, kao namirnica koja se brzo priprema, a uz priloge, lako se transformira u ukusno i lagano ljetno jelo. U nastavku vam donosimo 3 recepta čija će vam priprema oduzeti svega 20 minuta. Kuhače u ruke i krenimo.
Tjestenina s limunom i brokulom
Potrebni sastojci:
Priprema:
Stavite tjesteninu da se kuha prema uputama na vrećici. Zatim se bacite na pripremu topinga za tjesteninu – pomiješajte u blenderu sjemenke konoplje, suncokreta i malo soli. Ukoliko ne želite koristiti sjemenke konoplje, zamijenite ih parmezanom. U hladnu vodu dodajte brokulu i kuhajte svega 4-5 minuta. U međuvremenu na tavi ispržite češnjak, a onda mu dodajte i brokule. Začinite solju i paprom. Iscijedite tjesteninu, dodajte joj brokulu i češnjak i pospite po njoj svježe nasjeckani bosiljak, malo limunovog soka i toping.
Tjestenina s piletinom, rajčicama i paprikama
Potrebni sastojci:
Priprema:
U manjoj tavi, na srednjoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte češnjak i pirjajte dok ne postane svijetlo smeđ i mirisan. Dodajte crvenu papriku i pirjate 1minutu. Ovu smjesu ostavite sad na neko vrijeme sa strane.
Na veliku tavu stavite žlicu maslinovog ulja i dodajte usitnjenu piletinu, najbolje pileće filete. Dodajte žutu papriku i prijajte dok ne postane mekano. U međuvremenu stavite posoljenu vodu za tjesteninu da vrije. Nakon pripreme tjestenine, tjesteninu iscijedite, ali prije toga dodajte oko 1/2 šalice vode u kojoj se tjestenina kuhala češnjaku i crvenoj paprici, kako biste tako napravili umak. Pomiješajte tjesteninu, piletinu i dodajte umak i naravno, svježe začine i malo parmezana. Poslužite vruće.
Začinjeni Thai noodle špageti
Sastojci:
Priprema:
U malu zdjelu umutite zajedno biljno ulje, sezamovo ulje, med i umak od soje. Stavite na stranu. Skuhajte tjesteninu, ocijedite i stavite na stranu. U veliku tavu dodajte biljno ulje, jalapeno i češnjak i kuhajte na srednje jakoj vatri dok jalapeno ne postane mekan i proziran. Dodajte umak i rezance na tavu i miješajte da se ravnomjerno ne rasporede svi sastojci po tjestenini. Kuhajte na laganoj vatri 5-10 minuta dok se umak ne zgusne i tjestenina postane pomalo ljepljiva. Začinite s lukom, bosiljkom, kikirikijem i piletinom na žaru. Poslužite odmah.
***
Naslovna fotografija: @carmushka
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!