3 odlična i brza ljetna recepta za pripremu ukusne tjestenine
Tekst:Bonjour.ba
GOURMETTjestena u društvu raznog sezonskog povrća, začina iz cijelog svijeta, ali i voća, posebice avokada, omiljeni su gastro izbor mnogih u ljetnim danima. Kad nam se visoke temperature spontano uvuku u kuhinju, priprema brzih, a opet nutricionistički prikladnih i zdravih jela postanu imperativ.
Tjestenina se tad nameće kao najbolji izbor, kao namirnica koja se brzo priprema, a uz priloge, lako se transformira u ukusno i lagano ljetno jelo. U nastavku vam donosimo 3 recepta čija će vam priprema oduzeti svega 20 minuta. Kuhače u ruke i krenimo.
Tjestenina s limunom i brokulom
Potrebni sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 3 stabljike češnjaka, sjeckanog u tanke trakice (kao zamjenu možete koristiti mljeveni češnjak)
- 2 šalice brokule
- sjemenke konoplje ili svježe naribani parmezan
- špagete
- Limun
- Par listova bosiljka
- Čili paprika
- Sol i papar
- Sjemenke suncokreta
Priprema:
Stavite tjesteninu da se kuha prema uputama na vrećici. Zatim se bacite na pripremu topinga za tjesteninu – pomiješajte u blenderu sjemenke konoplje, suncokreta i malo soli. Ukoliko ne želite koristiti sjemenke konoplje, zamijenite ih parmezanom. U hladnu vodu dodajte brokulu i kuhajte svega 4-5 minuta. U međuvremenu na tavi ispržite češnjak, a onda mu dodajte i brokule. Začinite solju i paprom. Iscijedite tjesteninu, dodajte joj brokulu i češnjak i pospite po njoj svježe nasjeckani bosiljak, malo limunovog soka i toping.
Tjestenina s piletinom, rajčicama i paprikama
Potrebni sastojci:
- 450 gr tjestenine
- 450 gr piletine
- 2 crvene paprike, narezane na trakice
- 1 narančasta paprika, narezana na trakice
- 1/2 šalice maslinovog ulja
- 3 velika češnja češnjaka, oguljenog i usitnjenog
- 1 žlica crvene paprike
- 1/4 šalice nasjeckanog peršina
- 1 žlica nasjeckanog svježeg lišća bosiljka
- 1/2 šalice naribanog svježeg parmezana
Priprema:
U manjoj tavi, na srednjoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte češnjak i pirjajte dok ne postane svijetlo smeđ i mirisan. Dodajte crvenu papriku i pirjate 1minutu. Ovu smjesu ostavite sad na neko vrijeme sa strane.
Na veliku tavu stavite žlicu maslinovog ulja i dodajte usitnjenu piletinu, najbolje pileće filete. Dodajte žutu papriku i prijajte dok ne postane mekano. U međuvremenu stavite posoljenu vodu za tjesteninu da vrije. Nakon pripreme tjestenine, tjesteninu iscijedite, ali prije toga dodajte oko 1/2 šalice vode u kojoj se tjestenina kuhala češnjaku i crvenoj paprici, kako biste tako napravili umak. Pomiješajte tjesteninu, piletinu i dodajte umak i naravno, svježe začine i malo parmezana. Poslužite vruće.
Začinjeni Thai noodle špageti
Sastojci:
- špageti
- ¼ šalice biljnog ulja
- ½ šalice sezamovog ulja
- 6 žlica meda
- 6 žlica soja sos
- 1 žlica biljnog ulja
- 1 usitnjeni jalapeño (vrsta čili papričica)
- 1 češanj češnjaka, mljevenog
- ½ šalice narezanog luka
- ½ šalice bosiljka, usitnjenog
- ¼ šalice nasjeckanog prženog i slanog kikirikija
- Piletina sa žara – preporučljivo, ali nije obavezno za recept
Priprema:
U malu zdjelu umutite zajedno biljno ulje, sezamovo ulje, med i umak od soje. Stavite na stranu. Skuhajte tjesteninu, ocijedite i stavite na stranu. U veliku tavu dodajte biljno ulje, jalapeno i češnjak i kuhajte na srednje jakoj vatri dok jalapeno ne postane mekan i proziran. Dodajte umak i rezance na tavu i miješajte da se ravnomjerno ne rasporede svi sastojci po tjestenini. Kuhajte na laganoj vatri 5-10 minuta dok se umak ne zgusne i tjestenina postane pomalo ljepljiva. Začinite s lukom, bosiljkom, kikirikijem i piletinom na žaru. Poslužite odmah.
***
Naslovna fotografija: @carmushka
Tekst: BONJOUR.ba