TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 19.8.2015.
Tjestena u društvu raznog sezonskog povrća, začina iz cijelog svijeta, ali i voća, posebice avokada, omiljeni su gastro izbor mnogih u ljetnim danima. Kad nam se visoke temperature spontano uvuku u kuhinju, priprema brzih, a opet nutricionistički prikladnih i zdravih jela postanu imperativ.
Tjestenina se tad nameće kao najbolji izbor, kao namirnica koja se brzo priprema, a uz priloge, lako se transformira u ukusno i lagano ljetno jelo. U nastavku vam donosimo 3 recepta čija će vam priprema oduzeti svega 20 minuta. Kuhače u ruke i krenimo.
Tjestenina s limunom i brokulom
Potrebni sastojci:
Priprema:
Stavite tjesteninu da se kuha prema uputama na vrećici. Zatim se bacite na pripremu topinga za tjesteninu – pomiješajte u blenderu sjemenke konoplje, suncokreta i malo soli. Ukoliko ne želite koristiti sjemenke konoplje, zamijenite ih parmezanom. U hladnu vodu dodajte brokulu i kuhajte svega 4-5 minuta. U međuvremenu na tavi ispržite češnjak, a onda mu dodajte i brokule. Začinite solju i paprom. Iscijedite tjesteninu, dodajte joj brokulu i češnjak i pospite po njoj svježe nasjeckani bosiljak, malo limunovog soka i toping.
Tjestenina s piletinom, rajčicama i paprikama
Potrebni sastojci:
Priprema:
U manjoj tavi, na srednjoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte češnjak i pirjajte dok ne postane svijetlo smeđ i mirisan. Dodajte crvenu papriku i pirjate 1minutu. Ovu smjesu ostavite sad na neko vrijeme sa strane.
Na veliku tavu stavite žlicu maslinovog ulja i dodajte usitnjenu piletinu, najbolje pileće filete. Dodajte žutu papriku i prijajte dok ne postane mekano. U međuvremenu stavite posoljenu vodu za tjesteninu da vrije. Nakon pripreme tjestenine, tjesteninu iscijedite, ali prije toga dodajte oko 1/2 šalice vode u kojoj se tjestenina kuhala češnjaku i crvenoj paprici, kako biste tako napravili umak. Pomiješajte tjesteninu, piletinu i dodajte umak i naravno, svježe začine i malo parmezana. Poslužite vruće.
Začinjeni Thai noodle špageti
Sastojci:
Priprema:
U malu zdjelu umutite zajedno biljno ulje, sezamovo ulje, med i umak od soje. Stavite na stranu. Skuhajte tjesteninu, ocijedite i stavite na stranu. U veliku tavu dodajte biljno ulje, jalapeno i češnjak i kuhajte na srednje jakoj vatri dok jalapeno ne postane mekan i proziran. Dodajte umak i rezance na tavu i miješajte da se ravnomjerno ne rasporede svi sastojci po tjestenini. Kuhajte na laganoj vatri 5-10 minuta dok se umak ne zgusne i tjestenina postane pomalo ljepljiva. Začinite s lukom, bosiljkom, kikirikijem i piletinom na žaru. Poslužite odmah.
***
Naslovna fotografija: @carmushka
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Bonjour.ba
U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.
To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju.
Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.
Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…
Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez?
Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.
Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim.
U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.
Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 
Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.
Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna
Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…
Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.
Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.
U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.



Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.
Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.
Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo.
Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!