TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 23.6.2015.

Instagram je odlična platforma za inspiraciju za sve one koji vole kuhanje i koji posluživanje hrane i dekoraciju stola smatraju svojevrsnom umjetnošću.

Ukoliko ste u potrazi za fotografijama koje će vam pokazati kako pripremiti odličnu domaću tjesteninu, ukusnim, osvježujućim i zdravim voćnim i povrtnim sokovima, zanima vas tajna odličnog roštilja ili hamburga ili jednostavno želite pripremiti nešto drugačije dekoriranu rođendansku tortu, ovi Instagram profili će vam biti odličan vodič i mini kuharica na mobitelu. 


andreagentl


01

 

food52

02

 

 

pedenmunk

03

 

dylanandjeni

04

 

 

deedubbayew

05

 

mollyyeh

06

 

alisoneroman

07

 

cerealmag

08

 

luckypeach

09

 

 

coffeenclothes

10



***

Naslovna fotografija: @luckypeach
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

TEKST: Adelisa Mašić

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti. Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?

Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.

 



Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.

 



Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.

 



So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.

 



Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.

 



Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.

 



Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage  i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.

Foto: @photo.xzera


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!