Međunarodni dan žena - što ovaj datum čini posebnim?

MODNE VIJESTI
6.3.2019.
8.3. diljem svijeta slavi se Međunarodni dan žena. Datum je to koji naglasak stavlja na višegodišnju borbu žena za jednaka prava na tržištu rada, ali i sve one genijalne žene koje su postale prepoznate po svojim dostignućima, neovisno o nacionalnim, etničkim, jezičnim, kulturnim ili ekonomskim podjelama.

KAKO JE SVE POČELO?

Za odgovor na ovo pitanje važno je vratiti se u prošlost, točnije u 1857.godinu, kada su žene u SAD-u, po prvi puta javno demonstrirale protiv loših uvjeta rada. Par mjeseci kasnije osnovale su i svoj sindikat, a sve u cilju iskazivanja svog nezadovoljstva i borbe za jednakost.
Protesti su se nastavili iz godine u godinu, a 8.3.1908. godine na ulicama New Yorka marširalo je čak 15 000 žena koje su tražile kraće radno vrijeme, bolje uvjete rada i pravo glasa. Prvi Dan žena obilježen je godinu dana kasnije, deklaracijom koju je u SAD-u donijela Socijalistička partija Amerike. 1910. na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji koja je održana u Kopenhagenu, ustanovljen je i 'Dan žena'. Nakon konferencije, dan posvećen jačanju ženskih prava slavio se diljem Europe, a na ovaj datum, za vrijeme Prvog svjetskog rata žene su održavale i demonstracije za mir.

danzena4

S obzirom na to da se Dan žena u kasnijim godinama počeo vezati uz komunizam, ali i kasnije mijenjati za Majčin dan, na važnosti je ponovno dobio tek šezdesetih godina prošlog stoljeća.

PREKRETNICA NA MEĐUNARODNOJ RAZINI - 1975.GODINE UN PROGLAŠAVA 8.3. MEĐUNARODNIM DANOM ŽENA 

Naime, sve je više postajala očita razlika u osnovnim građanskim i političkim pravima između žena i muškaraca te su brojne feministice to i isticale kroz svoj rad. Velika prekretnica bila je 1975.godina, godina koja je i proglašena Međunarodnom godinom žene. Važnost osnaživanja ženskih prava i borba za jednakost postala je prepoznata od strane međunarodnih organizacija te je UN 8.3. proglasio i počeo obilježavati kao Međunarodni dan žena.

HistoryWomen'sDay 0306

Ono što je važno istaknuti jeste da danas, 160 godina nakon prvog protesta žena za jednaka prava, mnoštvo dama i dalje nema osnovne slobode i prava. Susreću se s diskriminacijom, ograničenjima u izražavanju svog mišljenja, nejednakim uvjetima rada i dvostrukim standardima. Zbog toga, ovaj petak, Dan žena uistinu proslavite sa snažnim stvarnim ženama koje svojim svakodnevnim radom uljepšavaju i čine svakodnevicu drugih žena ljepšom, boljom i ispunjenijom. Mamom, bakom, susjedom, prijateljicom ili radnom kolegicom. I danas, više nego ikada, nemojte zaboraviti na važnost osnaživanja svih žena i djevojaka u vašoj blizini malim svakodnevnim gestama...kroz savjete, projekte na kojima radite, način na koji živite.

DIOR MAJICA

 

"When women support each other, incredible things happen."

 

Foto: vogue.com, pinterest.com

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

  Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

  Povezani članci

  Članci iz rubrike

  Tekst by:

  Bonjour

  Podijeli:

  Posljednje objavljeno: