INTERVJU: Bh. blogerice Ajla i Midheta kroz MODAMO. pitanja! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

INTERVJU: Bh. blogerice Ajla i Midheta kroz MODAMO. pitanja!

Tekst:

Bonjour.ba

INTERVJU
9.12.2013.

Koga smatraju najboljim blogerom u BiH?   Ajla Hodžić i Midheta Agić su dame koje stoje iza dva uspješna bh. bloga. Ajla svoje kombinacije i razmišljanje dijeli sa svojim sljedbenicima na adresi Ma Petite, dok Midhetu pratimo na blogu koji nosi naziv Young Sophisticates. Ono čime su nas posebno privukle je činjenica da surađuju s domaćim dizajnerima i putem svojih blogerskih objava promoviraju njihov dizajn. Jedni su mišljenja da su upravo njih dvije, zahvaljujući ažurnosti i kvaliteti svojih postova zaslužile mjesto u vrhu bh. blogerske scene. Zato smo odlučili Ajli i Midheti postaviti ista pitanja na koja smo željno očekivali odgovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru su nam otkrile tko je po njihovom mišljenju najbolji bh. bloger, najdraži bh. dizajner, što bi odjenule na otvorenje MODAMO.kreARTiva Concept Storea, te što misle o domaćoj blogerskoj sceni. 

Uživajte!

• Drage dame, s vama se družimo odavno na MODAMO.info portalu, a i upoznale smo se na snimanju emisije 'Ja biram goste' na TV1. Nikad vas nisam pitala – kako vam je bilo u emisiji? Jeste imale tremu? Jeste održale kontakt s nekim od gostiju – Vanja Lisac, Gasha Miladinović, Amna Kunovac – Zekić i Fuad Backović – Deen?

AJLA: Emisija je bila pun pogodak, početak napretka na polju mode. Mnogo sam sretna sto se pokreću brojni projekti vezani upravo za modnu scenu u BiH i što nastojim biti dio njih. Nisam imala priliku ostvariti kontakt s vašim gostima iz razloga što trenutno imam mnogo obaveza vezanih za fakultet.
MIDHETA: Gostovanje koje smo imali u emisiji 'Ja biram goste' je jedno od mojih najdražih iz razloga što se, najzad, na jednom mjestu, konkretnom temom pokrenulo pitanje modne scene u BiH i odnosa na relaciji mediji – dizajneri – blogeri. Što se tiče kontakta, neposredno nakon emisije, započela sam saradnju s Modiko Showroom-om, što je, u principu i bilo inicirano razgovorom u emisiji, tako da mogu da kažem da je razgovor i analiziranje date teme svakako imalo pozitivan ishod.

• Drago mi je bilo vidjeti da je Midheta s kolegicom odmah po završetku emisije napravila editorijal s SHE:YOU dizajnerskim timom? Midheta, kako je bilo snimati s curama i planiraš li skoro opet nešto tako ponoviti? Ajla, čije kreacije ti biraš kada je u pitanju bh. modna scena?

AJLA: Nina Varga mi je na prvom mjestu, a drage su mi i kreacije She:you i Moa Baggeek.
MIDHETA: Kao što sam spomenula u prethodnom odgovoru, saradnja je ostvarena s nekoliko mladih dizajnera koji djeluju u okviru Modiko Showrooma, a između ostalih i sa timom SHE:YOU i AI.DESIGN, te nešto kasnije sa djevojkom koja stoji iza branda MOA BAGGEEK. Saradnja sa ovim mladim dizajnericama je veoma intenzivna i biće nastavljena i dalje, a osim toga, trenutno u planu imam saradnju s još nekoliko, trenutno neafirmisanih dizajnera – što bi trebalo da bude završeno i realizirano do početka nove godine.

midheta• Mi smo prije par dana ponosno najavili otvorenje MODAMO.kreARTiva Concept Storea. Što mislite o ideji i čije bi vi radove voljeli vidjeti unutra?

AJLA: Ideja je odlična, kao što sam prethodno spomenula, drago mi je da se naša modna scena konačno podiže na malo viši nivo i da postoje osobe koje rade na tome. Postoji mnogo talentovanih mladih dizajnera, voljela bih da svi imaju priliku pokazati svoj rad kroz MODAMO.kreARTiva Concept Store.
MIDHETA: Vodeći se rezultatima i posjećenošću prethodnih Modamo Festivala, smatram da je ovakav potez, tj. otvaranje Concept Storea, bio samo jedan prirodan ishod i nešto što se nametnulo samo od sebe. Iako je ovo nešto relativno novo na našim prostorima, vjerujem da će ostvariti krajnje pozitivan feedback kod posjetilaca.

• Koliko dugo vodite svoj blog i koji je razlog zbog kojeg ste se upustile u to?

AJLA: Ma Petite blog uskoro slavi svoj 3. rođendan. Osim sto sam veliki zaljubljenik u modu i fotografija me mnogo ispunjava. U želji da spojim dvije velike ljubavi ostvarila sam suradnju sa izvrsnim mladim bh. fotografima što je i rezultiralo nastankom Ma Petite bloga.
MIDHETA: Blog vodim već skoro dvije godine, a upustila sam se u to isključivo iz ljubavi prema onome što danas u osnovi i jeste glavna tematika bloga. U skladu s mojim preferencijama i fokusiranošću, modni blog je bio nešto što se nametnulo samo od sebe i što je od samog svoga začetka imalo jednu putanju koja se kasnijim pisanjem samo jasnije oblikovala i definisala.

• Koji vam je glavni motiv da vodite blog iz dana u dan?

AJLA: Prvenstveno, blog je moj lični dnevnik i uvid u sve odjevne kombinacije, a neki određeni motiv ne postoji.
MIDHETA: Osim ljubavi prema onome što radim, jedan od osnovnih motiva svakako jeste i pokušaj doprinosa razvoju bh. modne scene i oslobađanju od stereotipa .

• Tko vam je najdraži bloger na našoj sceni i zašto?

AJLA: Vladan Gavrić je modni bloger čije postove redovno i obavezno pratim. Njegovi oufiti kao i blog u cjelini je na svjetskoj razini i stoji rame uz rame s najpoznatijim blogerima svijeta.
MIDHETA: Definitivno Vladan Gavrić – jedinstven, poseban i potpuno open minded !

• A imate li neki inozemni uzor?

AJLA: Alexa Chung, Miroslava Duma , Olivia Palermo i sestre Olsen.
MIDHETA: Kada je riječ o blogovima, uzore nemam, ali svakako da pratim jako mnogo stranih blogera, među kojima bih posebno istakla Gary Pepper, Song of Style i Little Black Boots.

• Što vas najviše ljuti na našoj sceni? Ima li nekih stvari s kojima niste zadovoljni?

AJLA: Nisam pretjerano zainteresovana za ono što se događa na našoj sceni tako da nemam izgrađeno mišljenje o istoj. Pratim samo ono što mi se sviđa.
MIDHETA: Stereotipi, uniformisanost, zatvorenost u kalupe i ograničeni senzibiliteti. Ponekad imam osjećaj da se ljudi boje pomaknuti od postavljenih granica i ukorijenjenih standarda, te da se plaše osude mase.

• Mislite li da nam je razvijena blogerska scena i gdje je nastao pozitivan pomak u njenom razvijanju?

AJLA: Blogerska scena nije razvijena, možda težimo tome, ali činjenica da imamo mnogo blogova ne govori u prilog tome i da je razvijena. Nije jednostavno imati kvalitetan blog i mnogi se odlučuju na taj korak a da ne znaju koliko posvećenosti, talenta i vremena zahtjeva jedan blog.
MIDHETA: Ne, apsolutno ne ! Blogerska scena u BiH još uvijek pravi početne korake u svom razvoju i nedostaje još mnogo truda da bi doživjela potpuni razvoj. U principu, potrebno je mnogo više blogera koji će u potpunosti biti posvećeni onom' što rade i koji će raditi na tome da blogerska scena u našoj zemlji krene putem bržeg razvoja , koji su (najjednostavnije poređenje) čak i zemlje iz najbližeg nam susjedstva, već prošle.

• Mislite li da vi svojim radom utječete na pozitivne pomake na našoj sceni?

AJLA: Mislim da ponosno mogu reći da sam vlasnica jednog od interesantnijih i kvalitetnijih blogova u našoj zemlji a samim tim nadam se da doprinosim domaćoj modnoj sceni.

ajla

MIDHETA: Vjerovatno da, ali u veoma maloj mjeri – ne iz razloga što blogeri u BiH nemaju potencijal da unaprijede bh. modnu scenu, već naprosto iz toga što su ljudi, generalno, jako slabo informisani o blogerima, a osim toga, BiH je zemlja u kojoj se, trenutno, pažnja uglavnom pridaje pitanjima od nekog egzistencijalnog značaja, i dok god vlada takvo stanje, uzaludno je očekivati bilo kakav obrt na našoj modnoj sceni.

• Nije tajna da svjetski blogeri nerijetko imaju i druge 'proizvode' pored svojih uspješnih blogova. Planirate li se vi upustiti u neki drugi projekt?

AJLA: Bila bih sretna ukoliko bih imala priliku da odjeću, koju kreiram za sada samo za sebe, uskoro predstavim modnom revijom i široj javnosti.
MIDHETA: Da, naravno, već neko vrijeme razmišljam o različitim idejama i pokušavam da napravim jedan stabilan koncept rada koji bi trebao da se aktuelizira tokom naredne godine (ukoliko mi to vrijeme bude dozvoljavalo, naravno), a osim toga, trenutno se radi na realizaciji još jedne ideje koja je proizišla iz mog' rada na blogu, tako da vjerujem da će početak naredne godine biti dosta zanimljiv .

• Naravno, dobiti ćete i svoju pozivnicu na otvorenje našeg Concept Storea. Da čujem, što ćete odjenuti?

AJLA: Ukoliko budem u prilici da prisustvujem, obećavam da ce biti nešto u stilu Ma Petite, kao i uvijek, ali malo glamuroznije.
MIDHETA: It's alway a secret!

• Ubrzo završavamo s 2013. godinom. Po čemu ćete ju pamtiti?

AJLA: Sigurno ću je pamtiti po pobjedi na Izboru za najboljeg modnog blogera u BiH.
MIDHETA: Pamtit ću je sigurno po divnim ljudima koje sam upoznala radeći na blogu, po brojnim uspješno realiziranim projektima i nekim najzad ostvarenim snovima .

Razgovarala: Ana Ćavar
Foto: blogspot.com


Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno