BONJOUR.gourmet: Na prvom Mostar Wine Festu smo uživali pod vedrim nebom uz sjajna hercegovačka vina i lagani jazz
Tekst:Bonjour.ba
GOURMET31.7. i 1.8. su datumi koji su ljubiteljima Hercegovine, sunca, vina, dobre hrane i ljudi, bili rezervirani za prvi Mostar Wine Fest.
Festival je proizašao kao ideja optmističnog mladog tima okupljenog oko LUX Business bara, Bar Akademije i bloga From Herzegovina with love.
Popularno: BONJOUR.gourmet: U Mostaru smo uživali uz dry aged steak delicije i hercegovačka vina
Naime, upravo je velika, otvorena terasa bara, koji se smjestio u poslovnoj zoni grada Mostara, točnije u Intera zgradi na adresi Bišće polje b.b, na dvije večeri poslužila kao idealna kulisa za održavanje Mostar Wine Festa.
Već samim dolaskom na Festival bilo je jasno da će svi ljubitelji prepoznatljivih hercegovačkih vina i trpeze, kao i oni koji su to tek postali te večeri, sa sobom ponijeti još jedno bogato gastro iskustvo i nova poznanstva.
Festival je okupio ukupno 17 vinarija iz Hercegovine: Hercegovina Produkt, Daorson, Katarina Aluminij, Begić, Keža, Zadro, Ostojić, Marijanović, Tolj, Vinarija Čitluk, Hepok, Andrija, Rubis, Matić, Carska Vina, Vilinka te Plantaže, koje su na pultovima izrađenim od drveta, izložili redom vrhunska vina, od kojih mnoga sa zlatnom, srebrnom ili brončanom medaljom s Decanter World Wine Awards. Poseban užitak za sve prisutne je bio na licu mjesta razgovarati s vinarima o njihovim kreacijama i naravno poslušati njihove direktne preporuke koje vino kušati.
Uz prepoznatljivu žilavku i blatinu kao autohtone sorte sunčane Hercegovine, uživali smo i u sjajnim kupažama vina te klasičnim chardonnay i merlot okusima. Kao idealno ljetno osvježenje čaše su se punile rashlađenim rosé vinima i pjenušcima.
Za gourment dio je bila zadužena prepoznatljiva ekipa pizzerije Ajduk koji su strpljivo na grilu pripremali ramsteke i burgere, a kao idealna pratnja vinu su se pokazali i zalogajčići sira, maslina i hercegovačkog pršuta.
Kao dio programa, sommelieri su imali zadatak odabrati najbolja bijela vina koja bi opisali kao best everday sip, gdje je s najviše bodova odabrana etiketa Pinnes žilavka vinarije Daorson, zatim kao bijelo vino koje se najbolje uparuje s ribljim jelima je odabrana etiketa Katarina Glinik, kao most avantgarde rosé je odabran rosé vinarije Marijanović, a kao crno vino koje bi opisali kao best steak paring vino je odabrana kupaža naziva 33 , ponovno u potpisu vinarije Marijanović.
Zahvaljujući vedrim večerima u Mostaru, druženju na otvorenom i laganim smooth jazz notama koje su svirale, posjetitelji su uz vino i opušteni networking uživali kroz noć, ostavivši ekipu s iščekivanjem narednog izdanja ovog vinskog festivala u Mostaru.
***
Foto: Stanislava Borovac