Imamo recept za najjednostavniji (i možda) najukusniji koktel koji ste isprobali. Upoznajte BONJOUR.APPLE.
Tekst:Bonjour.ba/PR
GOURMETProšli mjesec smo s vama podijelili uvertiru u našu ljetnu koktel priču za koju nam ove sezone svoj barmenski, stručni input pruža Nebojša Lazarević, osnivač Bar Akademije.
Vreli ljetni dani su nas motivirali da pronađemo okus koktela kojim ćemo se osvježiti, uz koji ćemo plesati do zore, ali i lagano chillati na balkonu s koktelom spremljenim u vlastitoj kuhinji. Ne tajimo da volimo i koktele s hrpom egzotičnih sastojaka, no kako je i sam Nebojša komentirao u izradi naša prva dva koktelska okusa, BONJOUR.WATERMELON i BONJOUR.BERRIES,:
„Manje je više, ponekad. Ne treba previše sastojaka da bi se napravilo dobro miješano piće.“
Klik ovdje za brz, ukusan i jednostavan recept za
BONJOUR. WATERLEMON & BERRIES
Mi smo zajedno s Nebojšom u lokalnoj trgovini uzeli par dobrih sastojaka i zaputili se u jednu od omiljenih koktel terasa u Mostaru, u pub BeerTi&Ja čiji je preslatko uređen drveni koktel šank postao naša mala koktel kuhinja na par sati. Zadatak za barmena je bio pomno osmišljen i zahtijevao je da ukus koktela mora biti osvježavajući, no ne previše sladak i ne previše gorak, kako bi odgovarao ukusu većem broju ljudi okupljenom na nekom dobrom kućnom partyu (vjerojatno upravo u vašem domu :) ).
Zatim, bilo je potrebno kreirati koktel za koji sastojke možemo jednostavno pronaći, kao i da za izradu koktela nisu potrebni nikakvi posebni dodaci poput gnječilice, mužara i slično.
Razmišljajući o okusu koji je osvježavajući i u kojem većina ljudi uživa, došli smo do okusa jabuke, stoga smo krenuli s kreacijom BONJOUR.APPLE koktela.
BONJOUR.APPLE KOKTEL
SASTOJCI:
- 1 vodka shot (obična vodka bez dodanih okusa)
- 1 Somersby s okusom jabuke
- Kockice leda
- Kriška grejpfruta za dekoraciju i kriška za squeeze
- Grančica ružmarina - no, ukoliko ju nemate, poslužit će i ona ubrana iz susjedovog vrta :)
KORAK 1:
Željeli smo da naš koktel pored toga što će biti sjajnog ukusa i izgleda kao da vam je upravo poslužen iz najboljeg koktel bara u gradu. Rješavajući izazov da pronađemo atraktivnu koktelsku čašu za serviranje, došli smo do teglice kao sjajno stilsko rješenje. Vjerujemo da svi doma imate malu teglicu za koju je sada pravo vrijeme da ju upotrijebite. U teglicu dodajte kockice leda (do vrha) i jednu nešto deblju krišku grejpfruta. Mi smo u našem koktelu koristili crveni grejpfrut, no i žuti će biti jednako dobar.
KORAK 2:
Preko leda sipajte vodka shot. Količine koje koristimo u ovom receptu su dovoljne za izradu jednog BONJOUR.APPLE koktela. No sigurni smo da ćete tijekom partija recept napraviti mnogo puta.
KORAK 3:
Zatim preko svega sipajte Somersby s okusom jabuke. Kako biste uistinu uživali u ledenom osvježenju, neka Somersby bude ohlađen kako bi njegova svježina i mjehurići dodatno došli do izražaja u ovoj koktelskoj recepturi.
KORAK 4:
Za dodano zanimljivu notu u okusu koktela preko svega iscijedite krišku grejpa koji će sjajno aromatizirati koktel.
KORAK 5:
Kao dekoraciju na vrh čaše dodajte grančicu ružmarina koja će zamirisati poput najljepših mediteranskih vrtova i time se pobrinuti da uistinu sva vaša čula uživaju. Okusni pupoljci u okusu ljeta, njuh u mirisu Mediterana, a oči u jednostavnoj, no savršeno skladnoj estetici koktela.
Kušajući koktel, morali smo pitali Nebojšu zašto je odabrao baš ove sastojke jer je izazovno bilo doći do sjajnog i pamtljivog okusa uz tek par namirnica, na što nam je odgovorio:
„Vodka osnažuje koktel i možete pojačati muziku, a grejpfrut daje dodatnu svježinu i aromatiku slatko gorkog citrusa. Ružmarin podsjeća na ljeto i na činjenicu da bi trebalo potpaliti roštilj.“
IDEJA ZA DEKORIRANJE:
Pored toga što koktel već ovako, sam po sebi u malenoj teglici izgleda preslatko, dodatni efekt divljenja svojih gostiju ćete postići ukoliko ga servirate na bijelom pladnju kojeg ćete prethodno posuti šljokicama i uz koktel dodati par svježih cvjetića, a kako smo primijetili zadivljene poglede u BeerTi&Ja pubu kada smo krenuli fotografirati koktel, jedna draga dama je dobacila kako upravo tako izgleda njena idealna rođendanska torta. (smijeh) Stoga, zašto ne dodati i par prskalica u teglicu i dobili ste sjajno iznenađenje za neku cool rođendansku priliku.
***
No, dobro je poznato da neke osobe vole okus jabuke, a neke okus kruške, stoga smo si dali zadatak da uz par malih izmjena kreiramo koktel s kruškom kao osnovnim voćem, stoga ukoliko ste ljubitelji ovog voća, pažljivo čitajte.
BONJOUR.PEAR KOKTEL
Biti će dovoljno da grejpfrut zamijenite s kriškom nešto slađeg citrusa, u ovom slučaju narandže te da umjesto Somersby okusa jabuke u koktel sipate Somersby s okusom kruške. Također, na kraju umjesto grejpa u koktel iscijedite sok jedne polovice narandže, a za dekoraciju umjesto ružmarina birajte mirisnu metvicu.
Uživajući u oba okusa koktela, nismo mogli odoljeti, a da Nebojšu ne pitamo zašto se ovi sastojci tako dobro slažu.
"Jer je ključ u jednostavnosti i u poznavanju sastojaka i njihovih gastro dimenzija. Sastojci koje smo koristili su već dovoljno kompleksni sami po sebi a iskustvo u radu sa svim sastojcima u baru nam je dalo ideju kako da kreiramo dobitnu kombinaciju za ovo ljeto. Za one koji žele saznati više savjeta, klik ovdje.."
Zaigrane koktelske recepture možete svakim danom, osim nedjelje, probati na terasi puba BeerTi&Ja, a ukoliko svratite u pub, savjetujemo da ga tražite jedan od BONJOUR.koktela ljeta.
Uživajte u ljetu, dragi naši!