3 stvari koje niste znali o haute couture tjednu mode

EVENT
20.1.2019.
 Tjedan visoke mode jedan je od modnih događaja kojemu se svi modni entuzijasti itekako vesele. Revije koje uz talent dizajnira naglasak stavljaju upravo na detalje, ručni rad i zaboravljene tehnike izrade odjeće, dvaput godišnje nas na par dana kroz male ekrane (i one malo sretnije koji su gosti revija) odvedu na magično putovanje u kojem caruju najljepše kreacije koje možete zamisliti.

hautecouture

Svaka od njih razrađena je do najsitnijih detalja uz korištenje luksuznih tkanina, dok posebni vez, čipka i ukrasi čine da sanjivo promatramo svaki komad. Sutra počinje još jedan tjedan visoke mode u Parizu, koji traje sve do četvrtka, a uz poznate modne kuće, na rasporedu se našlo i par novih imena.

valentino

U backstageu Valentino haute couture revije

Kako bismo vam pobliže približili ljepotu i šarm tjedna visoke mode, izdvojili smo par zanimljivih činjenica o njemu.

chanel-couture-backstage-1

U backstageu Chanel haute couture revije

#Haute couture je izraz za visoku modu koji dolazi od francuskih riječi 'couture' i 'haute'. Couture znači krojenje, dok haute znači visoko.

Iris van Herpen

Iris van Herpen haute couture revija

#Ocem haute couture mode smatra se engleski dizajner Charles Frederick Worth, koji je u devetnaestom stoljeću, kako bi na inovativan i svjež način prikazao svoje skupocjene kreacije angažirao manekenke, umjesto da ih je, kako je do sada bila praksa, prikazao na voštanim figurama. U dvadesetom stoljeću, haute couture je odigrao važnu ulogu u širenju mode diljem Europe, a časopis Vogue te modne kuće Dior, Chanel i YSL dodatno su pridonijele razvijanju svijesti o važnosti mode, ručne izrade te predanosti svakom detalju u izradi.

dior

U backstageu Dior haute couture revije

#Za predstavljanje na tjednu visoke mode u Parizu trebate se prijaviti svake godine iznova, a konačan odabir sudionika ovog tjedna mode pripada Chambre Syndicale de la Haute Couture. Kako biste se kvalificirali, između ostalog, potrebno je da vaš atelier zapošljava najmanje 15 ljudi s punim radnim vremenom te da dvaput godišnje, u siječnju i srpnju predstavite kolekciju od najmanje ukupno 50 originalnih kreacija, svakodnevne i večernje odjeće.

valli

Kreacija s Giambattista Valli haute couture revije

 

 

 

Foto: vogue.com, wwd.com

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

  Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

  Povezani članci

  Članci iz rubrike

  Tekst by:

  Bonjour

  Podijeli:

  Posljednje objavljeno: