Raffaelo lokum: Brz i jednostavan recept za kremasto savršenstvo koje se ne peče
Tekst:Ilda Lihić-Isović
GOURMETJedan od omiljenih recepata koje smo imali priliku podijeliti sa vama bio je upravo za Paša lokum ili Sultanovu sarmu.
Recept za sultanovu sarmu tradicionalno nam dolazi iz turske kuhinje, a sama priprema ne oduzima puno vremena. U potrazi za nešto posebnijim kolačem ovih dana pronašli smo recept za paša lokum u nešto drugačijoj varijanti kod @martinovicivona_slatko_i_slano, a šta vam je potrebno i kako i sami možete napraviti ovu tradicionalnu slasticu otkrijte u nastavku.
Foto: @martinovicivona_slatko_i_slano
Sastojci:
- 100 g kokosa
- 1 l mlijeka
- 3 kesice vanilija pudinga
- 50 g maslaca
- 50 g bijele čokolade
- Vanilija arome
- 7-8 kašika šećera
- 150 ml vrhnja za šlag
- Mljeveni lješnjaci za dekoraciju
Priprema:
Puding skuhati u mlijeku pa dok je još uvijek vruć dodati maslac i čokoladu. Veliki pleh od pećnice posuti kokosom, pa vruć puding istresti preko.
Šlag umutiti. Puding ohladiti na sobnoj temperaturi pa premazati šlagom. Rezati veličinu po želji pa posuti lješnjacima i urolati. Ostaviti u frižideru da se stisne. Okus je odličan baš kao Raffaelo.
Za još ukusnijih recepata posjetite Instagram profil @martinovicivona_slatko_i_slano.
***
Naslovna fotografija: @martinovicivona_slatko_i_slano