Napravit ćete je hiljadu puta! Recept za brzu i savršenu pastu sa piletinom i začinima. - Bonjour.ba - bh.lifestyle maga...

Napravit ćete je hiljadu puta! Recept za brzu i savršenu pastu sa piletinom i začinima.

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
22.10.2024.

Kada jesen dođe, kao da sve: od zlatnih boja, opadanja lišća i mirisa svježeg zraka postaje inspiracija za kreiranje recepata koji daju taj poseban cozy vibe i griju nas iznutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Foto: @teesboard

 

Zamislite scenarij u kojem ste ogrnuti super mekanom dekicom, pripremili ste omiljeni film ili seriju i uživati u svakom trenutku udobnosti, ali nešto nedostaje.. U tom savršenom ambijentu, pozivamo vas da otkrijete najukusniju, najsočniju pastu s piletinom, obogaćenu aromatičnim bosiljkom i češnjakom.

 





Najvažnije od svega ovaj recept ne zahtijeva napredne kulinarske vještine niti puno vremena u kuhinji. Tačnije, postoji nekoliko apsekata koji ovu kombinaciju čine tako brzom i ukusnom. Naime, svaki pravi kuhar zna da začinjavanje paste nije samo kulinarski proces. To je ritual jer začini su srž ovog jela i stvaraju savršen balans između intenzivnog okusa i laganih tonova svježeg bilja.

 


 

Zbog toga u nastavku, zakoračite s nama u kuhinju gdje svaki sastojak priča svoju priču, a svaki zalogaj poziva na slavlje okusa. Pripremite se za kulinarsko putovanje koje će vas osvojiti i obogatiti vaš meni za cijelu sezonu.
 

Zašto su bosiljak i češnjak važni sastojci u receptima za jesen?
 

Možemo reći da je bosiljak pravi heroj ove sezone jer njegov osvježavajući okus donosi dašak Mediterana, ali i pomaže u jačanju imunološkog sistema što je posebno važno kada se hladniji dani približe. Ova biljka nije samo ukusna, već i prepuna antioksidanata koji pomažu u borbi protiv prehlade i drugih sezonskih bolesti.

 



S druge strane, češnjak je poznat po svojim zdravstvenim svojstvima. Njegova antibakterijska i antivirusna svojstva čine ga savršenim saveznikom u jesenjim mjesecima kada smo skloni prehladama. Osim toga, njegov snažan i pikantan okus obogaćuje svako jelo, pretvarajući jednostavne obroke u pravo gourmet iskustvo.


 


.
 

Sastojci
 

  • 300 g pilećeg mesa bez kosti
  • 200 g tjestenine (fettuccine ili penne)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašikica Vegeta Natur paste od bijelog luka
  • 1 kašikica Vegeta Natur paste od bosiljka
  • 200 ml pilećeg temeljca
  • 150 ml vrhnja za kuhanje
  • 50 g parmezana, naribanog
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 5 - 6 cherry paradajza, prepolovljenih
  • 4 - 5 sušena paradajza u ulju
  • Svježi bosiljak za dekoraciju
  • So i biber po ukusu

     




Priprema

Priprema piletine: Začinite piletinu solju, biberom i origanom. Zagrijte maslinovo ulje u tavi i pržite piletinu dok ne porumeni. Izvadite je, narežite na trakice i stavite sa strane.

Kuhanje tjestenine: Skuhajte tjesteninu prema uputama i ocijedite, sačuvavši malo vode od kuhanja.

Sos: Sada prelazimo na srce jela, a to je sos koji će vaše nepce odvesti na putovanje. U tavu dodajte Vegeta pastu od luka i bosiljka, a zatim dodajte pileći temeljac i kuhajte dok ne proključa. Smanjite vatru i dodajte vrhnje za kuhanje i sušeni paradajz pa kuhajte dok se sos ne zgusne, otprilike 5 - 7 minuta.

 



Zamislite kako se svi okusi stapaju, stvarajući bogatu teksturu koja se ne može opisati, već se mora doživjeti. Dok se sos polako zgusne, umiješajte naribani parmezan, koji će unijeti dodatnu kremoću. Po potrebi dodajte malo vode od tjestenine. U ovom trenutku, osjećate se kao pravi chef, a vaša kuhinja miriše na arome kojima niko ne može odoljeti. Umiješajte piletinu i tjesteninu u sos.

 



Serviranje: Za savršeni završni dodir, pospite svježim bosiljkom. Ova zelena čarolija ne samo da će dekorirati vaše jelo, već će donijeti i sočnu svježinu koja će oživjeti sve okuse.

Uživanje u ovom jelu nije samo o hranjivim sastojcima, već i o emocijama koje donosi, kako bi talijani rekli, autunno d'oro, zlatna jesen. Mamma mia!

* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci