Počinje sezona kuhanog vina - ovo je recept koji će oduševiti vaša nepca! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Počinje sezona kuhanog vina - ovo je recept koji će oduševiti vaša nepca!

Tekst:

Bonjour.ba

GOURMET
6.11.2014.

Naš omiljeni zimski napitak nije čaj niti topla čokolada, nego mirisno kuhano vino začinjeno anisom i cimetom i upotpunjeno okusima osvježavajućih citrusa. Zanima vas kako ga napraviti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ovaj recept Jamieja Olivera koji koristimo već godinama i koji bismo vam toplo preporučili potrebni su:

  • 2 klementine,
  • 1 limun,
  • 1 limeta,
  • 6 klinčića,
  • 1 štapić cimeta,
  • 3 lista lovora,
  • 1 štapić vanilije,
  • 2 zvjezdasta anisa,
  • 200 g nerafiniranog smeđeg šećera i
  • 2 boce crnog vina.

Postupak kuhanja:

Ogulite koru s limete, limuna i klementine i narežite je na male komadiće. Istovremeno u lonac stavite šećer i lagano ga zagrijavajte na srednjoj temperaturi uz neprestano miješanje. Kad se šećer krene otapati, dodajte mu koru citrusa i sok od klementina. Svemu dodajte klinčić, prerezani štapić vanilije, štapić cimeta i lovor. Nakon laganog miješanja sastojaka, u lonac uspite malo vina, tek toliko da prekrije smjesu.

Sve to ostavite da kuha na laganoj vatri nekih 5 minuta, nakon čega ćete dobiti gusti sirup, u kojem je stvarna tajna ovog recepta. Jaime, a ni mi, nismo ljubitelji ishlapjelog vina. Na ovaj način, veći dio vina će biti tek podgrijan, ne i prokuhan.

Nakon što dobijete sirup, u njega dodajte anis i ostatak vina.

Pazite da ne provrije!

Kada je vino dovoljno toplo, natočite ga u čaše i uživanje može početi.

***

Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba
 

 

 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno