Ovaj sastojak koji se nalazi u svakoj kuhinji sadrži veliku količinu vitamina D i jača imunitet
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
ZDRAVLJE I NJEGASada više nego ikada ranije, dodatnu pozornost usmjeravamo ka jačanju našeg imuniteta.
Imunosni sustav sastavljen je od raznih organa i stanica koji su raspoređeni po cijelom tijelu te štite naš organizam od vanjskih utjecaja i toksina koji izlučuju virusi, bakterije, paraziti…
Zbog toga je važno izgraditi i zadržati naviku uravnotežene prehrane pri čemu posebnu pažnju usmjeravamo ka unosu preporučene doze vitamina D, kao i kvalitetnog sna, unosa tekućine, kao i smanjenja unosa šećera.
KOJE SU PREDNOSTI VITAMINA D?
Kao važan dio uravnotežene prehrane, posebice u zimskom periodu kada se ne možemo toliko izlagati sunčevim zrakama, spominje se upravo vitamin D.
Vitamin D je nerijetko poznat i kao 'vitamin sunca' koji pridonosi boljem raspoloženju.
Jednako je važan za odrasle i djecu budući da pomaže ojačati kosti te apsorbirati kalcij i minerale iz hrane. Djeluje na cjelokupan imunitet, pripomaže da budemo koncentrirani te štiti od dijabetesa i bolesti srca. Djeluje i na tlak, a može imati i utjecaja u liječenju pojedinih kožnih bolesti. No, osim posredstvom sunca, vitamin D u organizam možemo unijeti i putem hrane.
Kao odličan izvor vitamina D najčešće se ističe upravo plava riba.
SARDINA – PLAVA RIBA KOJA IMA DVOSTRUKO VIŠE VITAMINA D OD JAJA
Sardina je bogata omega 3 masnim kiselinama, proteinom i kalcijem, a prema istraživanjima USDA National Nutrient Database for Standard Reference, sardina u konzervi ima dvostruko više vitamina D od jaja koja se nerijetko spominju kao dobar izvor ovog vitamina.
Jednake benefiti donosi i svježa i konzervirana riba poput Eva sardine, što ju pretvara u superhranu koja će postati savršeno uravnoteženi obrok, čak i u užurbanim danima.
Foto: freepik.com
Eva sardine dolaze u prepoznatljivoj plavoj kutijici koja krije pravo nutritivno bogatstvo i motivira na pripremu jela u kojima će uživati cijela obitelj. S obzirom na to da Eva sardine dolaze bez konzervansa i sadrže ključne sastojke za ukusno jelo – sol i ulje, možete ih jesti direktno iz konzerve ili uživati u pripremi namaza, pizza ili ukusnih pogača.
2 PRIJEDLOGA KAKO PRIPREMITI UKUSNA JELA SA SARDINAMA
ŠARENA SALATA SA SARDINAMA
Ukusan recept s avokadom, rajčicama i rikulama koji će unijeti boje na meni u ovim sivim danima, ali i nahraniti organizam te mu pružiti bogatstvo okusa i tekstura.
Kompletan recept donosimo klikom OVDJE.
QUICHE SA PORILUKOM I SARDINAMA
Savršen comfort food koji će obogatiti vikend druženja, a element iznenađenja dat će upravo kockice pancete.
Kompletan recept donosimo klikom OVDJE.
***
Naslovna fotografija: freepik.com
Tekst: BONJOUR.ba/Promotivni članak