Jednostavno i brzo jelo iz Toskane u kojem će uživati cijela porodica
Tekst:Nevena Divčić
GOURMETLagano i ukusno jelo za cijelu porodicu koje će biti spremno za pola sata? Znamo da je takav prijedlog uvijek dobrodošao.
Scarpaccia je tradicionalno italijansko jelo, porijeklom iz Toskane. Potrebno vam je samo 30 minuta za pripremu, a prije nego što je sami probate, najbolje vam je možemo opisati kao hrskavi, slani tart s tikvicama. Ovaj lagani obrok je idealna opcija ako želite naviknuti svoje najmlađe članove porodice na zdravije opcije i unos više povrća. Ovo jelo pronašli smo na Instagram nalogu bh. food blogera Hajrudina Šišića, koji je uspješno privukao pažnju i osoba kojim tikvice nisu prvi i omiljeni izbor.
Za pripremu vam je potrebno:
2 tikvice
1 crveni luk
100g kukuruznog brašna
50g pšeničnog brašna
100ml vode
50g parmezana
Malo maslinovog ulja
Priprema:
Tikvice oprati i izrendati na kolutove, također i luk izrezati tanko. U dubokoj posudi izmiješati tikvice, luk, začine i brašno. Zatim dodati 50g kukuruznog brašna i 100ml vode. Sve sastojke izmiješati i prebaciti u kalup obložen papirom za pečenje.
Ravnomjerno rasporediti i preliti sa malo maslinovog ulja.
Na kraju posuti sa ostatkom kukuruznog brašna i po želji rendanim parmezanom. Peći 30 minuta na 200°C.
***
Naslovna fotografija: @harrycoop.er