Imamo recept za čokoladne linzere koji će postati vaša nova slatka opsesija
Tekst:Ana Rotim
GOURMETVeć početkom 11. mjeseca europske metropole su počele s paljenjem blagdanskih lampica, a mi smo poželjeli unijeti tu čar u naše domove.
Iako je još poprilično rano za paljenje lampica u našim domovima, ovo je idealno vrijeme da počnemo eksperimentirati s kolačićima koje želimo praviti u nadolazećem razdoblju. Nakon što smo zamislili ugodnu atmosferu uz topli čaj potreban nam je desert uz koji ćemo uživati danima. Stoga, smo i ovog puta poželjeli nešto drugačiju slasticu, ali koja i dalje nosi tradicionalnu notu.
Čoko linzeri po receptu Lamije Trešnjo Muharemi stoga su se s razlogom ovog puta dobili mjesto u našoj Gourmet rubrici. Naime, komadići prhkog tijesta punjeni ukusnim nadjevom od čokolade razlog su da se ovog puta poigramo s nešto drugačijim receptom koji donosimo u nastavku.
Sastojci:
- 200 g brašna
- 120 g putera
- 120 g šećera
- 20 g kakao praha
- 1 jaje
- 1 kašičica arome vanilije
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli
Priprema:
Puter sobne temperature miksati par minuta zajedno sa šećerom, nakon toga dodati jaje i vaniliju, izmiksati još kratko dok se sve ne poveže.
Dodati ostale suhe sastojke i sve sjediniti zajedno, također mikserom.
Smjesu oblikovati u loptu, pa malo rukama poravnati da bude tanje, umotati u streč foliju i ostaviti da se stegne 1 h u frižideru.
Nakon toga na pobrašnjenoj površini razviti tijesto oklagijom, pa praviti kalupima keksiće po želji.
Tepsiju od rerne obložiti pek papirom i redati keksiće, ostavljajući minimalno prostora između, jer neće puno narasti.
Peći na 170°, 10-12 minuta. Ostaviti par minuta da se prohlade, pa jedan keksić mazati recimo Nutellom, a drugim zatvoriti. Po želji posuti šećerom u prahu.
* * *
Foto: Lamija Trešnjo Muharemi