Recept za brzu i jednostavnu čokoladnu tortu s vinom za koju će se tražiti tanjur više
Tekst:Bonjour.ba
GOURMETVikendom smo često u potrazi za slatkim receptima koji se pripremaju brzo i ne zahtijevaju da provedemo puno vremena za štednjakom.
Rado istražujemo i nove recepture, eksperimentiramo s aromama i dodatno obogaćujemo naše gastro vještine.
Našu pozornost privukao je recept za sočnu čokoladnu tortu koju krasi i krema od crnog vina. Zanimljiv miks tamne čokolade te crnog vina pokazao se kao odličan odabir za slasticu koja će oduševiti vas i vaše goste. Recept za ovu dekadentnu tortu koji smo pronašli na blogu Olive & Mango donosimo u nastavku.
Foto: oliveandmango.com
Sastojci:
½ šalice rastopljenog maslaca
1¼ šalice svenamjenskog brašna
⅓ šalica kakao praha
1 čajna žličica sode bikarbone
½ čajne žličice soli
1 šalica šećera
1 veliko jaje
1 šalica Cabernet sauvignona ili drugog crnog vina po izboru, na sobnoj temperaturi
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
Za ganache od čokolade i vina:
300 g tamne čokolade narezane na kockice
2 žlice maslaca izrezanog na kockice
1 žlica kukuruznog sirupa
¼ šalice šećera u prahu, prosijanog
2 žlice Cabernet sauvignona, zagrijanog
Morska sol
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 ° C i premažite posudu za pečenje torte s odvojim dnom promjera 23 cm sa maslacem te obložite papirom za pečenje.
U zdjeli srednje veličine umutite brašno, kakao prah, sodu bikarbonu te sol i ostavite po strani. U velikoj zdjeli mutite šećer, jaje i rastopljeni maslac dok ne dobijete gustu smjesu. Zatim dodajte vino i vaniliju te smjesu s brašnom. Mutite dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Tijesto zatim prespite u posudu za pečenje te pecite 45 do 50 minuta. Kolač ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
Za ganache kremu:
Stavite nasjeckanu čokoladu, maslac i kukuruzni sirup u veliku zdjelu. Na štednjak stavite posudu s vodom na laganu vatru te iznad nje zdjelu s čokoladom, maslacem i sirupom. Povremeno miješajte. Zatim sklonite s vatre te u smjesu umiješajte šećer u prahu te 2 žlice vina. Smjesu ostavite na sobnoj temperaturi dok se malo ne zgusne, a zatim rasporedite po kolaču i poslužite uz čašu vina i svježe maline.
Foto: oliveandmango.com
Foto: oliveandmango.com
Foto: oliveandmango.com
Dobar tek!
Nakon što isprobate ovaj recept, zavirite ovdje kako biste pronašli još mnoštvo #mljac recepata.
***
Naslovna fotografija: oliveandmango.com
Tekst: BONJOUR.ba