Zavirite s nama na izložbu “Freedom Echoes” Belme Tvico-Stambol - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Zavirite s nama na izložbu “Freedom Echoes” Belme Tvico-Stambol

Tekst:

Bonjour.ba/PR

MODNE VIJESTI
27.12.2023.

U galeriji “Manifesto” u Sarajevu, otvorena je izložba bh. modne dizajnerice Belme Tvico-Stambol pod nazivom „Freedom Echoes“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba je nastala u saradnji sa umjetnicom Taidom Jašarević i nekoliko bosanskohercegovačkih i internacionalnih fotografa/kinja koji su, u saradnji sa ovom modnom dizajnericom, vizualizirali pojam slobode. 


Adna Muslija, kustosica galerije Manifesto, Belma Tvico-Stambol i
 Benjamin Čengić, direktor galerije ManifestoPojam slobode, na način na koji je istražen na ovoj izložbi, postoji isključivo u odsustvu svakog ograničenja. Sloboda, kako je doživljava Belma Tvico-Stambol, je duboka istina koja odjekuje hodnicima individualne svijesti i društvenih normi.
Postavka izložbe nadilazi konvencionalne granice mode kao umjetničke forme, zadirući u zamršenu tapiseriju slobode kao ultimativne neograničenosti. Kreativni opus Belme Tvico-Stambol odavno je postao simbol za oslobađanje tijela, uma i duše.


Belma Tvico-Stambol i Sanela Babić


Njezine kolekcije u posljednjih nekoliko godina služe kao kanal za slavljenje različitosti, individualnosti, te specifičnosti ljudskog bića. Postaje evidentna upotreba jednog od prepoznatljivih simbola bosančice, srednjovjekovnog bosanskog pisma koje Tvico-Stambol vješto reinterpretira u svojim kreacijama. U njezinim rukama, slovo M se transformiše u graciozan let ptice – trajni simbol slobode, te kao dirljiva metafora koja odjekuje kroz cjelokupan život ove modne dizajnerice čije je djetinjstvo obilježilo ratno stradanje. 
Kreacije Belme Tvico-Stambol, na način na koji su predstavljene na ovim fotografijama, postaju ogledalo koje odražava bezbroj aspekata slobode, od osobne slobode do moralnih imperativa koji vode naš etički kompas. Freedom Echoes slavi i koncept umjetničke slobode. Izložba daje novi život njezinim kreacijama pretvarajući ih u čimbenike jednog slojevitog koncepta.
Fotografi/kinje koji učestvuju u izložbi svjedoče o predanosti modne dizajnerice ka njegovanju okruženja u kojem vlada potpuna sloboda kao vrhunac ljudskog postojanja. Svaka fotografija zamrzava trenutak koji utjelovljuje neograničeni prostor za kreativnost, te slavljenje individualnosti.
Fotografije koje čine Freedom Echoes služe kao vizuelna oda simbiotičkom odnosu između umjetničkog nagona za umjetničkim izražavanjem i temeljnog ljudskog prava – prava na slobodu. 
Belma Tvico-Stambol putem ove izložbe poziva posjetitelje i posjetiteljice na introspekciju, analizu o višestrukim oblicima slobode i njezinom odsustvu u današnjem svijetu. U prostoru galerije Manifesto, sloboda odjekuje kao umjetnički i društveni imperativ – melodija koja će nastaviti da odjekuje kuloarima ljudskog uma dugo nakon što se svjetla u galeriji ugase.


Aida Redžepagić, Belma Tvico-Stambol i Sanela Babić
 

Belma Tvico, Emina Smaka, glavna urednica Bonjour.ba i Nevena Divčić, novinarka Bonjour.ba


Autori fotografija  koje ste mogli vidjeti na izložbi su  fotografi/kinje: Aida Redžepagić, Sanela Babić, Zlatan Spahić, Nana Nabi i Cihat Hidir
Izložba je realizirana uz podršku udruženja „Tradicija i kultura“

* * *
Foto: PR

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno